FIFA: Menadžeri ZBOGOM!

Spas ili povratak u divlji zapad? Želja Fife je da uredi sistem i spreči odlivanje novca iz klubova. Mnogi međutim smatraju da će stvari samo dodatno potonuti u sivu zonu.

Fudbal 01.04.2015 | 22:20
FIFA: Menadžeri ZBOGOM!

Logika Svetske fudbalske federacije bila je jasna. Prema nekim istraživanjima čak 70 do 75 odsto transfera koji se obave po fudbalskoj planeti završavani su u sivoj zoni. Licencirani menadžeri zastupljeni su u svega 25 do 30 odsto slučajeva. Dobar deo klubova iz siromašnijih zemalja morao je da se zadovoljava mrvicama. Fifa je presekla. Menadžeri su otišli u istoriju. Od danas oni više ne postoje na fudbalskoj mapi. Umesto njih dobili smo "posrednike".

A šta se zapravo dogodilo?

Promena je na pretek. Iz ugla menadžera najbitnija je – manja zarada. Do sada su menadžeri uzimali pet do deset odsto od prodaje igrača (ili od njegove plate propisane ugovorom), Fifa sada predlaže da se limitiraju na tri odsto.

Ali ljude najmanje zanima šta će biti sa menadžerima. Navijači takve retko simpatišu. Mnogo je bitnije pitanje – šta će biti sa klubovima i igračima? Utisak je da to još niko ne zna. Fifa je naime sama sebe izbacila iz procesa kontrole menadžera. Licence im je ukinula i odgovornost prebacila na nacionalne saveze koji će ubuduće morati da prate šta rade agenti i klubovi.
"Nastaće anarhija! Svi će zažaliti zbog ovoga", komentariše za ugledni Gardijan Mel Stajn, predsednik londonske Asocijacije fudbalskih agenata.
"Već zamišljam tipa u pabu. Prilazi roditelju fudbalera i kaže mu: ’Ne brini, ja ću da te zastupam’. I posle svakog skrati za pare".

I zaista, to bi moglo da se desi. Ubuduće bi, bar se tako trenutno čini, svaki prolaznik sa ulice mogao da "završi posao". Jedini uslov je da nema kriminalni dosije. Sasvim je jasno zašto se menadžeri bune. Ugrožen im je posao. Pred Evropskom komisijom već su pokrenuli proces kojim žele da ospore Fifinu odluku. Fifa ipak tvrdi da će njom biti smanjen prostor za pranje para kroz fudbal. Radi transparentnosti – zbog čijeg nedostatka je Fifa često bila izložena kritikama – nacionalni savezi bi trebalo da javno obelodane koliko je kom posredniku isplaćeno.

Pitanje je međutim šta će se desiti u zemljama u kojoj su Savezi uslovno rečeno slabiji od menadžera. Pre svega se tu misli na Afriku i na Južnu Ameriku (mada bismo mogli da se zapitamo i gde smo tu mi?). Takođe i šta će biti sa igračima mlađim od 18 godina? Prema preporukama Fife posrednik ne bi smeo da se naplati pre no što igrač napuni 18 leta. Odnosno, sve što bi mu obavio u periodu između 16. i 18. godine činio bi maltene kao uslugu. Ni najlakoverniji ne bi poverovali u to.
"Biće ovo povratak u divlji zapad", apokaliptično će Stajn za Gardijan.
"Kažu ne možeš da zaradiš na igraču pre no što napuni 18 godina. Dakle, ovaj što je završio transfer Rahima Sterlinga neće da dobije ni dinara? Nije tačno, nego će da ode u klub i reći će: ’OK, dajte nam ugovor o skautiranju, vredan 1.000.000 funti godišnje’. I sve će da ode u još veću tajnost".

Trener U21 tima Kvins Park Rendžersa Stiv Galen slično razmišlja.
"Baš me zanima kako će sve da ispadne, ali skeptičan sam. Mlade i talentovane igrače menadžeri su i do sada čekali ispred njihovih kuća. Neki roditelji su mi se poverovali i govorili da su na ivici pucanja. Noću su ih zvali po 15 puta".

I u Francuskoj su zabrinuti.
"I ovako ste teško mogli da znate ko je čiji igrač, a sada će biti još gore", kaže predsednik Unije francuskih profesionalnih klubova Žan-Pjer Luvel.

Vensan Labrun, predsednik Olimpika iz Marselja, i pre ove poslednje promene ponekad je bio zbunjen, pa ne može ni da pretpostavi kako će se situacija u budućnosti odvijati.
"Dešavalo mi se da me okruže neki menadžeri, pričaju mi nešto... Ludilo potpuno. Ne znam ni da li su imali licence. I ti koji su ih imali su uglavnom maska za druge. Hajde da ne lažemo. Jedan dan pričaš sa tim momcima u odelima, sa kravatama... Šest meseci kasnije shvatiš da je on dao neke pare Peteru, Polu, Žalu ili kome god".

Džungla u kojoj se samo najsuroviji snalaze. A upravo bi u celu priču moglo da uđe još mnogo gladnih zveri. Na savezima je sada da ih ukrote. Pakleno težak posao. I za FSS. Čekamo odgovor iz srpske Kuće fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar