Пилот Мехић прије пада: Не видим писту!

Мајор Омер Мехић, пилот хеликоптера који се срушио 13. марта, затражио је помоћ од чланова посаде и упитао их да ли неко од њих види писту, пишу "Вечерње новости". Пилот је летелицу подиго на 250 метара, после чега се занела улево па удесно и пала, наоводи београдски лист.

Србија 01.04.2015 | 22:56
Пилот Мехић прије пада: Не видим писту!

“Вечерње новости” се позивају на извештај техничке комисије Команде Ваздухопловства и ПВО на 500 страница у којем су, како наводе, детаљно описани и последњи тренуци уочи пада летелице.

У извештају о узроцима трагедије у којој је погинуло седма особа, наведено је да је војни хеликоптер био потпуно исправан и да су поштована правила летења и ланац командовања.

Утврђено је, међутим, и неколико процедуралних грешака које нису утицале на трагичан исход.

На пример, због хитности задатка о акцији спасавања није био унапред обавештен начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, коме је за ток операције јављено током лета. О свим детаљима мисије, све време су били упознати оперативни штабови ваздухопловства и Генералштаба.

Према налазу вештака, временски услови на небу над Србијом трагичне ноћи јесу били сложени, али нису били пресудни за трагедију. Околност која није ишла наруку спасиоцима јесте и да се време нагло погоршало.

Упркос чињеници да киша и магла нису биле препрека за извршење задатка, пилот Мехић је све урадио по процедури, па је током лета разматрао и могућност алтернативног слетања у Краљеву, као и на Бањичком вису у Београду. Донео је одлуку, без обзира на то, да се приземљи на сурчински аеродором.

Истрага је утврдила да је хеликоптер испунио све прописане услове да започне слетање и да је пилот непрекидно био на вези са контролом летења.

"Видим писту", рекао је Мехић.

"Добро дошли, приђите, на прагу сте писте. Спуштајте се слободно. На месту "це" вас чека аутомобил за пратњу", навео је контролор лета.

"Не видим писту, не видим је", узвратио је Мехић.

"На писти сте, спуштајте се слободно", гласио је одговор контролора лета.

Мехић је потом слустио брзину на 140 км/х и пришао писти, али се поново пожалио да не види писту и да не може да изведе слетање.

Интерном везом се обратио посади са питањем да ли ико види место за приземљење, али није добио одговор.
"Идемо у пењање", навео је Мехић, после чега је летелица убрзала, достигла висину од 250 метара, али се занела на леву страну, после чега је пилот нагло окренуо на десно.

У следећем моменту хеликоптер је посустао и усмерио се према тлу.

Недостатак горива искључен је као разлог пада јер је у тренутку несреће летелица имала још 650 литара горива, што је било довољно за још сат и 15 минута лета.

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Раде

01.04.2015 09:48

Да ли је бас тако било? Видим писту не видим писту и потом дизе хеликоптер на 250 метара у вис и потом пада, просто невероватно тако искусан пилот лепо му се саопстава да је испод писта а он дизе хеликоптер и пада, а требао је само лагано да се приземљи. Све и да је тако било које наредио да хеликоптер полети то је најбитније и неко мора кривицно да одговара за погибију ови људи и бебе. И опет! Које наредио полетање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

01.04.2015 10:36

Страдали су невини људи због неодговорних политичара...

Name

Патриота

01.04.2015 11:09

Жао ми је тих људи породица само они носе велику бол и тугу . То је трагедија за регион .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бека

01.04.2015 13:13

Сад це пилоти бити криви,лицемери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

01.04.2015 13:31

Отац и мајка пилота Мехића су моје комшије,првих дана након ове трагедије су се добро држали (ваљда још у шоку),а како вријеме иде све више су свјесни тог огромног губитка... Вјерујем да је њима потпуно неважна сва ова прича након те трагедије,а ето изгледа не може без ових накнадних анализа свега што се десило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

наса посла

01.04.2015 14:29

Сад сви све знају. Немогу да вјерујем да овдје мозе неко, некога да криви. Сабери те се мало. Нека им је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славко

01.04.2015 16:56

Није ми јасно,повукао је палицу лево,ахеликоптер је великом брзином скренуо десно...

Name

Видовита Ванга

01.04.2015 17:22

Они, који су криви за пад хеликоптера, још су живи. А ови хероји, који су спашавали бебу, оставили су изза себе велику бол, њихове породице морају живјети у жалости

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

01.04.2015 19:40

А ти видовита знас ко је крив?Па пријави да знамо и ми остали.

Name

цопави губавац

02.04.2015 06:07

Они који су криви? Мислис физика?

Name

пилот

01.04.2015 21:23

Глупости, засто би морао имати писту, па то је био хелхоптер, ОВДЈЕ ЈЕ НЕКО ЛУД!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миховил

03.04.2015 18:07

Све је ово фарса, креирана у снс кухињи. Хеликоптер исправан 100%, посада неможе бити боља, временски услови лоши, све је ,само је пилот под дејством акохола. Толико се дуго чекало на резултате истраге, да је то просто невјероватно. Прије су истражитељи након пада авиона у Фанцуској утврдили разлоге тог пада и умеђувемено утврдили ДНК анализу свих погинулих путника, него што је то урадила ова наводна комисија о узроку пада хеликоптера.

ОДГОВОРИТЕ