Седам највећих непријатеља зуба и лијепог осмјеха

Избегавање слаткиша и редовна орална хигијена рецепт је за здраве зубе који већина људи зна. Међутим, што се исхране тиче, постоји још неколико намирница, осим слаткиша, које треба избегавати ако желите да сачувате здраве зубе. С друге стране, чаша воде у близини за гутљај с времена на време јесте најбољи пријатељ лепог осмеха.

Здравље 01.04.2015 | 09:25
Седам највећих непријатеља зуба и лијепог осмјеха

Уобичајено је становиште да су дежурни кривци за болести зуба – слаткиши од којих бактерије стварају киселину у устима, тврде намирнице које оштећују глеђ и течности које исушују уста.

Лед

Неки људи обожавају да док пију своје омиљено хладно пиће крцкају коцкице леда. Стручњаци истичу да је то једна од најгорих ствари за зубну глеђ. Стоматолог Џенис Јани каже да многи људи мисле да је грицкање леда добро за зубе, а у ствари је потпуно супротно.„Помислили бисте да нема ништа лоше у леду. Ипак, то је само вода и нема шећера и адитива. Али хладноћа чини глеђ додатно крућом, што повећава шансу да се глеђ оштети грицкањем леда као и сваке друге тврде супстанце“, објашњава Џенис.

Суво воће

Упркос статусу здраве хране, суво воће попут кајсија, грожђа, смокава је прилично штетно за зубе, јер је лепљиво и лако се завуче између зуба остављајући велику количину шећера у устима.Воће садржи природне шећере, а када се из њега избаци вода остаје висококонцентровани шећер и влакна која се лако лепе за зубе, где се онда лако сакупљају бактерије које производе киселину.

Хлеб

Чим почнете да жваћете хлеб, ензими у вашој пљувачки разлажу скроб који се скоро истовремено претвара у просте шећере.Док се жваће хлеб, посебно од белог брашна, постаје нешто налик лепљивој, слаткој пасти која се лако лепи у пукотине између зуба, што чини праву гозбу за бактерије у устима. Хрскаве грицкалице попут чипса и грисина имају сличне особине.

Алкохол

Људи који током дужег временског периода конзумирају доста алкохола такође имају проблем са зубима. Кривац у овом случају нису шећери или одређене супстанце, већ сува уста.

„Дуготрајно конзумирање алкохола доводи до смањеног лучења пљувачке, што може да доведе до пропадања зуба и болести десни. Пљувачка у устима, осим што започиње процес варења, служи и да испира уста од остатака и бактерија и штити меко ткиво од иритација и инфекција“, наводи стоматолог Џенис Јани.

Кисели слаткиши

Иако су сви слаткиши лоши за зубе, постоји посебно штетна група – кисели слаткиши, који си изузетно кисели и могу врло лако да оштете зубну глеђ. Чак ни прање зуба одмах након конзумације није препоручљиво.„Прање зуба четкицом може такође да оштети глеђ зато што је површински део већ почео да се разлаже због киселине. Најбоље је попити чашу воде“, истиче стоматолог Тимоти Чејс, додајући да овакве ефекте на зубе има и лимунска киселина.

Слатки напици

Док пијете сокове ви у суштини купате своје зубе раствору шећера, што ствара погодну средину за развој бактерија. Уколико пијете током дугог временског периода, бактерије од шећера из пића праве киселине које нагризају глеђ.Осим тога, многи сокови су газирани, што је додатни проблем за глеђ. Још један разлог да се клоните сокова: многи од њих су обојени па могу да вам обоје зубе.

Намирнице интензивних боја

Купина, малина, соја и кари сос могу да вам обоје зубе и униште леп осмех.„Свака намирница што изазива флеке које се тешко скидају исто тако ће вам обојите и зубе“, каже Џозеф Банкер, стоматолог из Њу Џерсија.

Решење: Вода

С друге стране, сви стручњаци се слажу у једном: најлашки начин да сачувате здравље и изглед зуба је да поред себе увек држите чашу воде.Један гутљај добро промућкан по устима однеће шећере, деблокирати заробљене остатке хране и растворити тамне наслаге на зубима. Осим тога, драстично ће смањити киселост у устима и успоставити блажу пе-ха вредност.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар