Како се праве обојена јаја за Васкрс

Док се приближава Ускрс, неке фабрике у Аустрији имају све више посла. У селу Вурмли, на сат времена вожње од Беча, ускршња јаја се фарбају – али на производној траци.

Занимљивости 01.04.2015 | 08:59
Како се праве обојена јаја за Васкрс

Село је мало, мала је и фабрика, али има велике амбиције. Власник објашњава како се праве обојена јаја за Ускрс. Ако сте помислили на вредне руке, четкице и живописне слике, преварили сте се.

Јаја се прво загреју на пари, а онда се кувају на тачно 88 степени. Затим пролазе кроз контролу квалитета, да видимо да ли су се поломила, па иду под прскалице са бојом", каже Мартин Сахер, власник фабрике.

Машине су специјално направљене за ову фабрику, њихови производи већ постају традиција у аустријским домовима. Тржиште је огромно. Па како решавају проблем довољне количине јаја?

"Производњу ускршњих јаја почињемо у јануару. Имамо три машине, свака скува и обоји 10.000 јаја на сат. До Ускрса ћемо имати између осам и 10 милиона ускршњих јаја, довољно да покушамо продају и у земљама источне Европе", каже Сахер.

Неки ће рећи да овде нема духа Ускрса, да недостаје породична активност која доприноси празничној атмосфери. Можда су у праву, али била ово фабричка производња или не, резултат ће бити исти – ко жели да за Ускрс на столу има обојена јаја, може то да реши и овако. Само неће имати чуваркућу.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар