Kako se prave obojena jaja za Vaskrs

Dok se približava Uskrs, neke fabrike u Austriji imaju sve više posla. U selu Vurmli, na sat vremena vožnje od Beča, uskršnja jaja se farbaju – ali na proizvodnoj traci.

Zanimljivosti 01.04.2015 | 08:59
Kako se prave obojena jaja za Vaskrs

Selo je malo, mala je i fabrika, ali ima velike ambicije. Vlasnik objašnjava kako se prave obojena jaja za Uskrs. Ako ste pomislili na vredne ruke, četkice i živopisne slike, prevarili ste se.

Jaja se prvo zagreju na pari, a onda se kuvaju na tačno 88 stepeni. Zatim prolaze kroz kontrolu kvaliteta, da vidimo da li su se polomila, pa idu pod prskalice sa bojom", kaže Martin Saher, vlasnik fabrike.

Mašine su specijalno napravljene za ovu fabriku, njihovi proizvodi već postaju tradicija u austrijskim domovima. Tržište je ogromno. Pa kako rešavaju problem dovoljne količine jaja?

"Proizvodnju uskršnjih jaja počinjemo u januaru. Imamo tri mašine, svaka skuva i oboji 10.000 jaja na sat. Do Uskrsa ćemo imati između osam i 10 miliona uskršnjih jaja, dovoljno da pokušamo prodaju i u zemljama istočne Evrope", kaže Saher.

Neki će reći da ovde nema duha Uskrsa, da nedostaje porodična aktivnost koja doprinosi prazničnoj atmosferi. Možda su u pravu, ali bila ovo fabrička proizvodnja ili ne, rezultat će biti isti – ko želi da za Uskrs na stolu ima obojena jaja, može to da reši i ovako. Samo neće imati čuvarkuću.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar