Због екскурзије бојкотовали наставу

Око деведесет ученика Гимназије, Економске и Машинске школе, које се налазе у саставу Јавне установе Центар средњих школа „Петар Кочић“ у Српцу, данас је бојкотовало наставу због неизвјесности да ли ће 23. маја отпутовати на матурску екскурзију у Италију, Шпанију и Француску, како су то до сада редовно чиниле претходне генерације.

Република Српска 31.03.2015 | 22:26
Због екскурзије бојкотовали наставу

Да би отишли на екскурзију потребна је одлука Школског одбора ове установе који, нажалост, званично не постоји јер га је министар за просвјету и културу РС Дане Малешевић распустио 16. фебруара ове године, а да претходно није изабран нови школски одбор, каже представница незадовољних ученика Неда Топић.

Она додаје да на ову одлуку сагласност даје такодје министар, па је сасвим неизвјесно да ли ће због политике остварити ученичко право на одлазак на екскурзију. Србачки средњошколци су чврсти у одлуци да не дозволе да буду кажњени и уколико се брзо не ријеши овај проблем бојкот наставе биће настављен.

Од укупно 82 ученика, за екскурзију су се пријавила 73 или 78,35 одсто, што је изнад уобичајеног просјека. Подршку за бојкот наставе ученици су добили од родитеља, осталих ученика, разредних старјешина и од вршиоца дужности директора Центра Миленка Живанића. Он је рекао да је проведена сва процедура око избора новог одбора, без кога се не могу отворити приспјеле понуде агенција на расписани конкурс.

„Охрабрени смо великом подршком, а како нас је већина пунољетна, сву одговорност за предузете поступке прихватамо на себе“ – каже Јована Кусић, ученица трећег разреда Гимназије.

По свему судећи, проблеми политичке природе, са нивоа локалне заједнице пренијели су се и на ову некада узорну васпитно-образовну установу , у којој је четири пута расписиван конкурс за директора и сваки пут је именован вршилац дужности.

Садашњи Миленко Живанић чак три пута је именован за руководиоца, али још увијек није потврдјен његов избор за директора овог Центра. Приједлози претходног Школског одбора нису били по вољи министра.

-Имам информацију да су родитељи, радници Центра и ресорно министарство именовали по два члана Школског одбора, али седми, којег именује Скупштина општине Србац, због нестабилне скупштинске већине и неодржавања сједница парламента већ три мјесеца, још није изабран нити је расписан конкурс – каже вд директор Миленко Живанић.

Додаје да је данас упутио допис начелнику општине Драги Ћирићу, предсједнику СО-е Зорану Дјукићу и свим одборницима да убрзају процедуру именовања седмог члана одбора, јер се може догодити да се , поред тренутног проблема око организовања екскурзија ученика, јаве и други проблеми који би изазвали негативне посљедице у наставноом процесу.

С. К.

Коментари / 0

Оставите коментар