Zbog ekskurzije bojkotovali nastavu

Oko devedeset učenika Gimnazije, Ekonomske i Mašinske škole, koje se nalaze u sastavu Javne ustanove Centar srednjih škola „Petar Kočić“ u Srpcu, danas je bojkotovalo nastavu zbog neizvjesnosti da li će 23. maja otputovati na matursku ekskurziju u Italiju, Španiju i Francusku, kako su to do sada redovno činile prethodne generacije.

Republika Srpska 31.03.2015 | 22:26
Zbog ekskurzije bojkotovali nastavu

Da bi otišli na ekskurziju potrebna je odluka Školskog odbora ove ustanove koji, nažalost, zvanično ne postoji jer ga je ministar za prosvjetu i kulturu RS Dane Malešević raspustio 16. februara ove godine, a da prethodno nije izabran novi školski odbor, kaže predstavnica nezadovoljnih učenika Neda Topić.

Ona dodaje da na ovu odluku saglasnost daje takodje ministar, pa je sasvim neizvjesno da li će zbog politike ostvariti učeničko pravo na odlazak na ekskurziju. Srbački srednjoškolci su čvrsti u odluci da ne dozvole da budu kažnjeni i ukoliko se brzo ne riješi ovaj problem bojkot nastave biće nastavljen.

Od ukupno 82 učenika, za ekskurziju su se prijavila 73 ili 78,35 odsto, što je iznad uobičajenog prosjeka. Podršku za bojkot nastave učenici su dobili od roditelja, ostalih učenika, razrednih starješina i od vršioca dužnosti direktora Centra Milenka Živanića. On je rekao da je provedena sva procedura oko izbora novog odbora, bez koga se ne mogu otvoriti prispjele ponude agencija na raspisani konkurs.

„Ohrabreni smo velikom podrškom, a kako nas je većina punoljetna, svu odgovornost za preduzete postupke prihvatamo na sebe“ – kaže Jovana Kusić, učenica trećeg razreda Gimnazije.

Po svemu sudeći, problemi političke prirode, sa nivoa lokalne zajednice prenijeli su se i na ovu nekada uzornu vaspitno-obrazovnu ustanovu , u kojoj je četiri puta raspisivan konkurs za direktora i svaki put je imenovan vršilac dužnosti.

Sadašnji Milenko Živanić čak tri puta je imenovan za rukovodioca, ali još uvijek nije potvrdjen njegov izbor za direktora ovog Centra. Prijedlozi prethodnog Školskog odbora nisu bili po volji ministra.

-Imam informaciju da su roditelji, radnici Centra i resorno ministarstvo imenovali po dva člana Školskog odbora, ali sedmi, kojeg imenuje Skupština opštine Srbac, zbog nestabilne skupštinske većine i neodržavanja sjednica parlamenta već tri mjeseca, još nije izabran niti je raspisan konkurs – kaže vd direktor Milenko Živanić.

Dodaje da je danas uputio dopis načelniku opštine Dragi Ćiriću, predsjedniku SO-e Zoranu Djukiću i svim odbornicima da ubrzaju proceduru imenovanja sedmog člana odbora, jer se može dogoditi da se , pored trenutnog problema oko organizovanja ekskurzija učenika, jave i drugi problemi koji bi izazvali negativne posljedice u nastavnoom procesu.

S. K.

Komentari / 0

Ostavite komentar