Истанбул: Отмичари убијени, тужилац рањен

На сајту повезаном са левичарском групом чији су припадници заробили тужиоца Мехмета Селима Кираза, објављено је да је талац рањен док су нападачи убијени.

Свијет 31.03.2015 | 22:50
Истанбул: Отмичари убијени, тужилац рањен

Агенција Ројтерс је пренела да је овај твит окачен убрзо након што се чула пуцњава у згради и пошто су виђена два возила хитне помоћи како се одвозе.

Ове информације, међутим, нису званично потврдјене.

Неколико минута пре тога, у згради суда, у којој су припадници забрањене радикалне левичарске групе као таоца држали тужиоца Мехмета Селима Кираза, одјекнула је експлозија.

Осим тога, агенције су, позивајући се на изјаве сведока пренеле и да се чула пуцњава.

Агенција Ројтерс, наводи да се чула пуцњава и да се из зграде шири дим, док АФП преноси да се чула експлозија.

Испред зграде су припадници безбедносних снага, а лекари Хитне помоћи су виђени код задњег улаза у зграду суда, додала је британска агенција.

Власти засад нису потврдиле да је покренута операција против нападача.

Пре неколико часова, шеф истанбулске полиције је изјавио да су у току преговори са двојицом нападача.

Марксистичка Револуционарна народноослободилачка партија-Фронт (ДХКП-Ц) објавила је фотографију тужиоца са прислоњеним пиштољем на чело.

У међувремену је истекао рок који су нападачи дали тужиоцу да саопшти идентитет полицајаца за које тврде да стоје иза убиства Елвана.

Међу захтевима је и јавно признање преко телевизије одговорних полицајаца, као и ослобађање људи који су ухапшени због учествовања у митинзима солидарности, организованим после смрти тинејџера.

У почетку је рад у судницама настављен, али сат времена после напада телевизијске станице су јавиле да су безбедносне снаге евакуисале зграду да би се "припремиле за покретање операције са циљем окончања кризе", наводи лист.

Турска агенција Доган је пренела изјаву министра енергетике Танера Јилдиза који је рекао да "није исправно повезивати нестанак струје са инцидентом у судници".

Марксистичка Револуционарна народноослободилачка партија-Фронт постоји од 1978. године. Одговорна је за више убистава и самоубилачких напада. Турска, САД и ЕУ је третирају као терористичку групу, пренела је Раша тудеј.

Верује се да је група одговорна за нападе на турску полицију 2001. године, а 10. септембра исте године извела је самоубилачки напад у ком су убијене три особе.

Забрана ТВ преноса

Талачка криза на суду у Истанбулу довела је до још једне забране - директног преношења таквих догађаја на телевизији, па је сада таквих и сличних забрана укупно више од 150 изречених у последњих четири године у Турској.

Заменик премијера Јалчин Акдоган је о забрани телевизијског преношења обавестио регулаторно тело турске радио и телевизије (РТУК), позивајући се на премијерово овлашћење о привременој забрани емитовања у случајевима везаним за националну безбедност и јавни ред, јавио је лист "Хуријет".

О томе је РТУК обавештен убрзо пошто су припадници илегалне радикалне левичарске групе данас пре подне узели за таоца тужиоца Мехмета Селима Кираза и прете да ће га убити уколико власти не испуне њихове захтеве.

Кираз истражује убиство 15-годишњег Беркина Елвана, који је преминуо марта прошле године, после 269 дана проведених у коми због повреда задобијених у сукобу с полицијом у масовним протестима почетком лета 2013. године, а отац убијеног огласио се раније данас позивајући отмичаре да ослободе тужиоца, пренеле су агенције.

Коментари / 0

Оставите коментар