Да ли је ОН нова ''десетка'' код Италијана?!

После Бађа, Дел Пјера, Тотија, легендарни број носи Верати! Експерименти са Касаном и Ђовинком нису давали добре резултате, а ни Антонио ди Натале се није баш најбоље показао.

Фудбал 01.04.2015 | 18:20
Да ли је ОН нова ''десетка'' код Италијана?!

Селектор Италије Антонио Конте урадио је нешто о чему прича цело Апенинско полуострво. Дрес са "десетком" на утакмици са Бугарском носио је Марко Верати, а и пред пријатељски меч са далеко озбиљнијим Енглезима ће на леђима имати исти број. Против Бугара је одиграо сасвим солидно, био је сигуран на лопти, није грешио, али није успео да буде довољно креативан, колико се тражи од играча који у плавом дресу носи тај легендарни број са великом симболиком.

Није као да је цела репрезентација играла сјајно, па се ни млада нада фудбала на Чизми не може кривити за летаргичан реми са четвртопласираним тимом у групи Х квалификација за Европско првенство.

Тешко бреме за фудбалера Пари Сен Жермена ако се погледа ко је у претходне две деценије носио "десетку" на леђима за Азуре?

Роберто Бађо је на 56 наступа за репрезентацију Италије постигао чак 27 голова. Играо је у финалу Мундијала 1994, када је и добио тај број на дресу, постигао је чак три гола у елиминационој фази такмичења, али када је било најважније, омануо је. У финалу против Бразила је промашио последњи пенал и тако донео Бразилцима четврту титулу светских шампиона.

На следећем Светском првенству је Бађово место на терену заузео Алесандро Дел Пјеро, који је две године пре тога освојио Лигу шампиона са Јувеом. Он није одмах добио број десет, али га је убрзо заслужио, јер је потпуно потиснуо свог великог пријатеља Бађа из тима. Са десетком на леђима, Алекс је умало дошао до злата на ЕУРО 2000, али је тада поражен од Француза у финалу, када је Италијанима гол у продужетку дао његов клупски саиграч и дугогодишњи партнер Давид Трезеге.

Занимљиво, на Мундијалу 2002. је популарни Пинтуричио “поклонио” овај број Франческу Тотију, пошто је знао какву симболику он представља за Италијане, а у том тренутку је Принц Рима био дефинитивно најбољи фудбалер са Апенина. Нажалост, Азури су на том шампионату поражени у осмини финала од домаћина Јужне Кореје, па Тотијево ношење броја десет и није баш много помогло. Његова "десетка" је, међутим, помогла четири године касније, када је у осмини финала постигао гол из пенала у 95. минуту, избацивши Аустралију. Много контроверзи је обавило тај пенал, али гол је гол, а Италијани су после тога освојили Мундијал.

Следећа велика "десетка" био је Антонио ди Натале, али он није успео да освоји ниједан трофеј. Није много ни носио тај број, нити је са њим успео да постигне неки значајнији резултат, али је одиграо неколико сјајних утакмица.

После њега, на ред је дошао Антонио Касано, који је носио десетку на Европском првенству 2012. године. Са овим бројем на леђима, у шест наступа на том великом такмичењу, успео је да дође до финала, где је Италија декласирана од стране Шпаније. Носио је он њега и на минулом Мундијалу, али тада се Италијани баш нису прославили, испали су у групи, а Касано је одиграо очајно када је био на терену.

Очито да је значај овог легендарног броја почео да опада, јер је у неким мечевима у међувремену њега на леђима имао и најновији емигрант у САД Себастијан Ђовинко, који није направио ни упола онакву каријеру каква му је прогнозирана.

Видећемо шта ће урадити Марко Верати, када почне да игра озбиљне утакмице и када узнапредује у каријери, али евидентно је да је он први везњак са овим бројем снажне симболичке вредности у претходне две деценије.

Како је најавио Антонио Конте, на утакмици са Енглезима млади везњак неће бити на терену од првог минута, па ћемо морати да сачекамо наредну репрезентативну паузу да видимо како ће се изборити са притиском.

Коментари / 0

Оставите коментар