Da li je ON nova ''desetka'' kod Italijana?!

Posle Bađa, Del Pjera, Totija, legendarni broj nosi Verati! Eksperimenti sa Kasanom i Đovinkom nisu davali dobre rezultate, a ni Antonio di Natale se nije baš najbolje pokazao.

Fudbal 01.04.2015 | 18:20
Da li je ON nova ''desetka'' kod Italijana?!

Selektor Italije Antonio Konte uradio je nešto o čemu priča celo Apeninsko poluostrvo. Dres sa "desetkom" na utakmici sa Bugarskom nosio je Marko Verati, a i pred prijateljski meč sa daleko ozbiljnijim Englezima će na leđima imati isti broj. Protiv Bugara je odigrao sasvim solidno, bio je siguran na lopti, nije grešio, ali nije uspeo da bude dovoljno kreativan, koliko se traži od igrača koji u plavom dresu nosi taj legendarni broj sa velikom simbolikom.

Nije kao da je cela reprezentacija igrala sjajno, pa se ni mlada nada fudbala na Čizmi ne može kriviti za letargičan remi sa četvrtoplasiranim timom u grupi H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Teško breme za fudbalera Pari Sen Žermena ako se pogleda ko je u prethodne dve decenije nosio "desetku" na leđima za Azure?

Roberto Bađo je na 56 nastupa za reprezentaciju Italije postigao čak 27 golova. Igrao je u finalu Mundijala 1994, kada je i dobio taj broj na dresu, postigao je čak tri gola u eliminacionoj fazi takmičenja, ali kada je bilo najvažnije, omanuo je. U finalu protiv Brazila je promašio poslednji penal i tako doneo Brazilcima četvrtu titulu svetskih šampiona.

Na sledećem Svetskom prvenstvu je Bađovo mesto na terenu zauzeo Alesandro Del Pjero, koji je dve godine pre toga osvojio Ligu šampiona sa Juveom. On nije odmah dobio broj deset, ali ga je ubrzo zaslužio, jer je potpuno potisnuo svog velikog prijatelja Bađa iz tima. Sa desetkom na leđima, Aleks je umalo došao do zlata na EURO 2000, ali je tada poražen od Francuza u finalu, kada je Italijanima gol u produžetku dao njegov klupski saigrač i dugogodišnji partner David Trezege.

Zanimljivo, na Mundijalu 2002. je popularni Pinturičio “poklonio” ovaj broj Frančesku Totiju, pošto je znao kakvu simboliku on predstavlja za Italijane, a u tom trenutku je Princ Rima bio definitivno najbolji fudbaler sa Apenina. Nažalost, Azuri su na tom šampionatu poraženi u osmini finala od domaćina Južne Koreje, pa Totijevo nošenje broja deset i nije baš mnogo pomoglo. Njegova "desetka" je, međutim, pomogla četiri godine kasnije, kada je u osmini finala postigao gol iz penala u 95. minutu, izbacivši Australiju. Mnogo kontroverzi je obavilo taj penal, ali gol je gol, a Italijani su posle toga osvojili Mundijal.

Sledeća velika "desetka" bio je Antonio di Natale, ali on nije uspeo da osvoji nijedan trofej. Nije mnogo ni nosio taj broj, niti je sa njim uspeo da postigne neki značajniji rezultat, ali je odigrao nekoliko sjajnih utakmica.

Posle njega, na red je došao Antonio Kasano, koji je nosio desetku na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Sa ovim brojem na leđima, u šest nastupa na tom velikom takmičenju, uspeo je da dođe do finala, gde je Italija deklasirana od strane Španije. Nosio je on njega i na minulom Mundijalu, ali tada se Italijani baš nisu proslavili, ispali su u grupi, a Kasano je odigrao očajno kada je bio na terenu.

Očito da je značaj ovog legendarnog broja počeo da opada, jer je u nekim mečevima u međuvremenu njega na leđima imao i najnoviji emigrant u SAD Sebastijan Đovinko, koji nije napravio ni upola onakvu karijeru kakva mu je prognozirana.

Videćemo šta će uraditi Marko Verati, kada počne da igra ozbiljne utakmice i kada uznapreduje u karijeri, ali evidentno je da je on prvi veznjak sa ovim brojem snažne simboličke vrednosti u prethodne dve decenije.

Kako je najavio Antonio Konte, na utakmici sa Englezima mladi veznjak neće biti na terenu od prvog minuta, pa ćemo morati da sačekamo narednu reprezentativnu pauzu da vidimo kako će se izboriti sa pritiskom.

Komentari / 0

Ostavite komentar