Лекција Швеђана Србима! А нема везе са фудбалом!

Срби и Европљани нису на истом културном нивоу - теза је која се провлачи код многих који су барем неко време провели на западу. Некако највише пада у очи отклањање ђубрета у другим државама, где се кесе, амбалажа од чоколадица или празне флаше не бацају нигде осим у канте за смеће.

Фудбал 01.04.2015 | 15:20
Лекција Швеђана Србима! А нема везе са фудбалом!

То је овде помало заборављена ствар, јер зашто би тражили канту ако можете брзо, ефикасно и без икаквих санкција да се отарасите отпадака оставивши их на столу, или у екстремној варијанти, бацивши их на под.

Зато је многе код нас изненадио потез младих Швеђана после пријатељске утакмице у петак. Они су у Новом Саду играли меч са репрезентацијом Србије до 21 године, а по завршетку дуела, када су се спаковали и кренули ка хотелу, од људи на стадиону су тражили - кесе и канте за смеће. Једноставно, младим Швеђанима је било неприродно да флашице од воде и остало ђубре оставе за собом, што су потврдили и из фудбалског клуба Војводина, на чијем стадиону се одржао меч.

„Швеђани су показали културу, тражили су од нас корпе и кесе после утакмице и покупили смеће за собом. Могли су да оставе све, не би им замерили, али они нису хтели да тако напусте свлачионицу”, рекли су из клуба за „24 сата”.

Швеђани су тако у петак нашим „орлићима” (али не само њима) одржали две лекције пред Европско првенство у Чешкој - једну на терену, победом са резултатом 1:0, а другу, вреднију, после тог сусрета. Јер, како сазнајемо, Срби се нису потрудили да ураде исто.

Уосталом, пријатељске утакмице и треба да служе играчима како би научили нешто ново.

Коментари / 0

Оставите коментар