Lekcija Šveđana Srbima! A nema veze sa fudbalom!

Srbi i Evropljani nisu na istom kulturnom nivou - teza je koja se provlači kod mnogih koji su barem neko vreme proveli na zapadu. Nekako najviše pada u oči otklanjanje đubreta u drugim državama, gde se kese, ambalaža od čokoladica ili prazne flaše ne bacaju nigde osim u kante za smeće.

Fudbal 01.04.2015 | 15:20
Lekcija Šveđana Srbima! A nema veze sa fudbalom!

To je ovde pomalo zaboravljena stvar, jer zašto bi tražili kantu ako možete brzo, efikasno i bez ikakvih sankcija da se otarasite otpadaka ostavivši ih na stolu, ili u ekstremnoj varijanti, bacivši ih na pod.

Zato je mnoge kod nas iznenadio potez mladih Šveđana posle prijateljske utakmice u petak. Oni su u Novom Sadu igrali meč sa reprezentacijom Srbije do 21 godine, a po završetku duela, kada su se spakovali i krenuli ka hotelu, od ljudi na stadionu su tražili - kese i kante za smeće. Jednostavno, mladim Šveđanima je bilo neprirodno da flašice od vode i ostalo đubre ostave za sobom, što su potvrdili i iz fudbalskog kluba Vojvodina, na čijem stadionu se održao meč.

„Šveđani su pokazali kulturu, tražili su od nas korpe i kese posle utakmice i pokupili smeće za sobom. Mogli su da ostave sve, ne bi im zamerili, ali oni nisu hteli da tako napuste svlačionicu”, rekli su iz kluba za „24 sata”.

Šveđani su tako u petak našim „orlićima” (ali ne samo njima) održali dve lekcije pred Evropsko prvenstvo u Češkoj - jednu na terenu, pobedom sa rezultatom 1:0, a drugu, vredniju, posle tog susreta. Jer, kako saznajemo, Srbi se nisu potrudili da urade isto.

Uostalom, prijateljske utakmice i treba da služe igračima kako bi naučili nešto novo.

Komentari / 0

Ostavite komentar