Грађани Српске више немају ни за режије

Више од 70 одсто грађана, према анализама удружења потрошача у Републици Српској, више није у стању да редовно измирује режије, које су у протеклом мјесецу за једну просјечну четворочлану породицу износиле од 300 до 350 КМ, што је скоро половина просјечне плате у Републици Српској.

Република Српска 31.03.2015 | 09:46
Грађани Српске више немају ни за режије

Како истичу у овим удружењима, најављено поскупљење електричне енергије од 9,1 одсто за домаћинства од јуна било би стравичан удар за ионако осиромашени буџет већине грађана РС.

Милош Илић, радник из Бањалуке, истиче да је износ режија за фебруар за његову петочлану породицу био око 350 КМ, те да су им само мјесечни трошкови за струју зими били око 120 КМ, иако се грију преко "Топлане", те и за централно гријање издвајају преко 100 КМ.

"Мјесечни рачун за воду и одржавање нам је 45 КМ", наводи Илић, те додаје да је веома тешко редовно исплаћати све рачуне.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера, каже да је право чудо и како пензионери преживљавају с мизерним пензијама, које су у просјеку до 340 КМ, а редовне су платише режија. Како наводи, читав радни вијек радите и онда када добијете пензију довољна је само за плаћање рачуна.

Ракуљ је осудио најављено поскупљење струје те додао да је Удружење послало своју реакцију Влади Републике Српске.

Зоран Петош, координатор пројеката у Удружењу грађана "Дон" у Приједору, истакао је да измиривање режија представља проблем и за већину Приједорчана, јер су плате и пензије мале, а велики број је и незапослених.

"Само цијена воде је 1,57 КМ по кубном метру (за домаћинства с водомјером), а по члану, на примјер за зграде, рачуна се шест кубних метара потрошње, што је чак 9,42 КМ по особи", рекао је Петош.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске, истакао је да би поскупљењем струје рачун просјечне породице у Српској за ову ставку порастао за око шест КМ, те да струја учествује с око 20 одсто у трошковима становања. Наводи да просјечна породице у Бањалуци од марта за комуналије (вода, чистоћа) мора да издвоји додатне четири КМ.

"За прошли мјесец режије у Бањалуци су износиле око 340 КМ. То је неподношљиво када је мјесечни прилив у породици мањи од 500 КМ", подвукао је Петровић.

Додаје да су истраживања показала да око 70 одсто грађана није у стању да подмири ни основне трошкове животе, а камоли да измирује редовно режије.

"Сматрамо да из овог стања константног пада животног стандарда нећемо моћи изаћи без активног планског развоја привреде, стварања нове производне вриједности", истакао је Петровић.

Недељка Илић из Удружења "Оаза" Требиње наводи да је четворочланој породици на подручју Требиња у фебруару требало од 200 до 300 КМ мјесечно за режије, те да ће прави шок бити најављено поскупљење струје.

"Цијене комуналија нису расле у протекле три године у Требињу, али проблем је начин обрачуна воде, одвоза смећа, те електричне енергије на штету корисника, јер рачуни су знатно виши од реалних", каже Илићева, те додаје да константно расте број примједаба потрошача на ове рачуне.

Она је додала да се за одвоз смећа у Требињу породица у просјеку издваја око осам КМ мјесечно, а за воду око 20 КМ.

"Породица у БиХ би морала да има примања од око 1.800 КМ да би могла да измири све трошкове живота и то с максималним уштедама", истакао је Драгован Петровић, из Покрета потрошача РС. Он наводи да ниједно истраживање не може да ријеши мистерију како преживљавају радничке породице у РС с примањима око 450 до 500 КМ.

(Незавинсе)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Лија

31.03.2015 07:54

Лаж, ја своје режије исплаћам а послије, шта остане за хљеба.Мало у контејнер а мало на теку у локалној продавници.Не дао ми Бог да имам 5000 неби знао шта би са њима.Битније ми је да мој СДС добро стоји, и да побиједе на будућим изборима.Ја ћу се некако снаћи. Ако ништа промијенићу контејнер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

31.03.2015 08:05

Видим овде нема пуно коментара...не треба нама за ово удрузење па да нам казе како народ нема леба да једе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

31.03.2015 08:57

Ботови не читају ово !

Name

ГРАДЈАНИН РС

31.03.2015 08:08

ОВО ЈЕ ДНО. НАРОД УМИРЕ ОД МУКЕ. А НАРОДУ ПРИЈЕТЕ СА СВИХ СТРАНА. АКО СТРУЈУ НЕ ПЛАТИС ЕТО ЊИХ ИСКЉУЦЕ, ВОДУ СКИДАЈУ ВОДОМЈЕР. ЗАДЊИ ЗАЛОГАЈ ХЉЕБА УЗЕСЕ. ДАЈТЕ НАРОДУ ПОСАО ПА ДА МОЗЕ ПЛАЦАТИ РЕЗИЈЕ. ИМАТЕ ПОРОДИЦА ГДЈЕ НИКО НЕ РАДИ. А ИМАТЕ ИСТО ТАКО ПОРОДИЦА ГДЈЕ СВИ РАДЕ НА БУДЗЕТУ. ЊИМА НИЈЕ КРИЗА. ОВО ДРУСТВО ЈЕ ПОДИЈЕЉЕНО НА СТРАНКЕ НА БОГАТЕ И СИРОМАСНЕ. НИКАД ПРАВДЕ ОВДЈЕ БИТИ НЕЦЕ. АЛИ НАРОДУ ЈЕ ДОГОРЈЕЛО, И БРЗО ЦЕ СЕ ДИЦИ, ЈЕР НЕМА СТА ВИСЕ ИЗГУБИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

31.03.2015 08:35

Баш тако!

Name

ЈА

31.03.2015 08:23

ПОМОЦЕ НАМА РУСИЈА И КИНА, НО СИКИРИКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

31.03.2015 08:23

Са овима немају чиме платити режијске трошкове нити ће га икада имати а дали сте таквима глас на изборима куку леле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

31.03.2015 08:46

Од кукања нема ништа, скоро смо имали изборе и дали смо мандате онима који данас владају, а грешке можемо поправити на слиједећим редовном или пак ванредним изборима. Дотле нека нам је бог на помоћи, али сумњам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

31.03.2015 08:53

То су све успјеси наше дичне Владе континуитета, на челу са премијерком способном само за задуживање за свој сопствени рачун а јадни народ ће и то морати враћати. А ако се настави ова епопеја Владе за обични народ неће бити ништа ни у контејнерима. Сада ће поскупити струја, па ће онда хљеб...,такође и режије. Како је оно гласила парола владајуће свите за изборе НАПРИЈЕД СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

31.03.2015 08:55

Дзаба се залимо.Кад се сруси тиранија,бице боље.До тад нема нам помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

31.03.2015 08:55

САМО ГЛАСАТИ ЗА МИЛУ ДА НАС ДОКРАЈЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

31.03.2015 08:56

Ма кога интересује ова вијест !Сада ће ботови да напишу шта треба да нас интересује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

31.03.2015 09:01

Којих 9%, толико це поскупити само цијена киловата, па це на то забиберити 10% обрацунске снаге или ста вец плацамо овим нерадницима и полуписменим идиотима поприманих по кумовско-родбинско-партијским линијама и дерикозама угојеним из Електропривреде, па на то ПДВ, да не прицамо како це после поскупљења струје сви производи и услуге поскупити и то наравно несразмјерно у односу на повецање цијене струје и тамо гдје је то оправдано због уцесца струје у тросковима и тамо гдје је неоправдано сто и не цуди с обзиром ко стити потросаце! Питам се ста прица овај Петровиц јел уцио он какве сколе, о којих 6 марака прицас топе како си то израцунао? Овај удар на дзепове се не смије дозволити ни по коју цијену нек црвена банда ради ста хоце и влада колико хоце, али без да нам кесу дирају, краду од народа вец десет година па нек сад за промјену мало редистрибуису пљацкевину измедју себе а нас нек се продју инаце це се позељети друмови црвене банде! ОТПОР! Недајмо брацо да нас праве просјацима и да нама и насој дјеци од уста отму килу или двије меса коју вецина и приусти само недјељом и празником док они од тих пара глуме елеганцију пред конобарима и којекаквим курветинама и полусвијетом какви су и сами!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

31.03.2015 09:03

Зато имају највише аута по глави становника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

31.03.2015 09:05

У африцким племенима кад поглавица нешто погријеши ови узму копља и палије па га протјерају само код нас наси политицари нас краду,лажу завађају а ми као овце цутимо и гледамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

31.03.2015 09:14

А они који имају милионе не плацају ни пекару за хљеб...казе има газда по Бањалуци гдје не смију доци оцитати струју...приватна прција је ова 'наса' Република Српска и цувају је за себе највисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

31.03.2015 09:40

Да је гадно,истина је.Једно ми је нејасно.Број аутомобила ,велики број кладионица-које су пуније од позоришта,по 2 мобилна у просеку дају другу слику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

праведникједини

31.03.2015 10:11

Народу ово и треба јос поскупљење струје следи, па узми те нам кору хљеба и ову задњу кад умремо на кревету стоји она бјела листа они је узму да видимо од цега смо зивјели не од цега смо умрли!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

31.03.2015 10:12

Тразили смо их ,гласали за њих,па ред је да и гладујемо за њих.Није лијепо видјети мрсавог политицара,ипак он представља народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.03.2015 10:31

ЗАКОН О СЛОБОДНОЈ ПРОДАЈИ ГРАДСКОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА. АКО СЕ НЕ МОЖЕ ПОКЛАЊАТИ ОНДА СЕ ЗА БАГАТЕЛНЕ ИЗНОСЕ МОЖЕ ПРОДАВАТИ. АЛ СМО ОЈАЂЕНИ И БИЈЕДНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСКРЕНО

31.03.2015 11:15

РУСЕЊЕ И ЕКОНОМСКО УНИСТАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПКЕ ЈЕ ПОЦЕЛО ОДМАХ ПО ЗАВРСЕТКУ РАТА. НИ ТАДАСЊЕ ВЛАДЕ КАО НИ ОВА САДА НИСУ СЕ БОРИЛЕ ЗА НАРОД, ВЕЦ САМО ЗА СВОЈЕ ФОТЕЉЕ. РЕЗУЛТАТИ ТАКВОГ РАДА СУ САД ДОСЛИ НА НАПЛАТУ. А ТО СТО СДС ПРЕБАЦУЈЕ НА СНСД И ОБРНУТО ТО ЈЕ САМО ЗАМАЈАВАЊЕ НАРОДА, АЛИ ЉУДИ КОЈИ НИСУ У СТРАНКАМА И НЕ ДАЈУ СВОЈ ОБРАЗ ЗА 50 КМ ЗА ГЛАС СУ ИСКРЕНИ И МИСЛЕ ДА ЈЕ ПОЦЕТАК ПРОПАДАЊА РС ОД 96

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика....

31.03.2015 11:18

Само се ви зезајте са народом... Кад пукне онда дрзите гаце да не спадну а кравату обавезно понесите и на прво дрво да провјерите квалитет исте... Тако це бити кад тад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

31.03.2015 13:36

Народ је сам бирао власт,унистио добру насу Југославију,бира јос увјек - или оне исте сто су све срусили, запалили, опљацкали, побили...-или оне који су после рата наставили да пљацкају. Е па народе мој,узивај у оном сто си тразио и јос тразис. Уопсте ми није зао,цак се радујем. Имате Додика,Изетбеговица ...хоцете да се дијелите!!! Е па узивајте подијељени.

ОДГОВОРИТЕ