Građani Srpske više nemaju ni za režije

Više od 70 odsto građana, prema analizama udruženja potrošača u Republici Srpskoj, više nije u stanju da redovno izmiruje režije, koje su u proteklom mjesecu za jednu prosječnu četvoročlanu porodicu iznosile od 300 do 350 KM, što je skoro polovina prosječne plate u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 31.03.2015 | 09:46
Građani Srpske više nemaju ni za režije

Kako ističu u ovim udruženjima, najavljeno poskupljenje električne energije od 9,1 odsto za domaćinstva od juna bilo bi stravičan udar za ionako osiromašeni budžet većine građana RS.

Miloš Ilić, radnik iz Banjaluke, ističe da je iznos režija za februar za njegovu petočlanu porodicu bio oko 350 KM, te da su im samo mjesečni troškovi za struju zimi bili oko 120 KM, iako se griju preko "Toplane", te i za centralno grijanje izdvajaju preko 100 KM.

"Mjesečni račun za vodu i održavanje nam je 45 KM", navodi Ilić, te dodaje da je veoma teško redovno isplaćati sve račune.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera, kaže da je pravo čudo i kako penzioneri preživljavaju s mizernim penzijama, koje su u prosjeku do 340 KM, a redovne su platiše režija. Kako navodi, čitav radni vijek radite i onda kada dobijete penziju dovoljna je samo za plaćanje računa.

Rakulj je osudio najavljeno poskupljenje struje te dodao da je Udruženje poslalo svoju reakciju Vladi Republike Srpske.

Zoran Petoš, koordinator projekata u Udruženju građana "Don" u Prijedoru, istakao je da izmirivanje režija predstavlja problem i za većinu Prijedorčana, jer su plate i penzije male, a veliki broj je i nezaposlenih.

"Samo cijena vode je 1,57 KM po kubnom metru (za domaćinstva s vodomjerom), a po članu, na primjer za zgrade, računa se šest kubnih metara potrošnje, što je čak 9,42 KM po osobi", rekao je Petoš.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske, istakao je da bi poskupljenjem struje račun prosječne porodice u Srpskoj za ovu stavku porastao za oko šest KM, te da struja učestvuje s oko 20 odsto u troškovima stanovanja. Navodi da prosječna porodice u Banjaluci od marta za komunalije (voda, čistoća) mora da izdvoji dodatne četiri KM.

"Za prošli mjesec režije u Banjaluci su iznosile oko 340 KM. To je nepodnošljivo kada je mjesečni priliv u porodici manji od 500 KM", podvukao je Petrović.

Dodaje da su istraživanja pokazala da oko 70 odsto građana nije u stanju da podmiri ni osnovne troškove živote, a kamoli da izmiruje redovno režije.

"Smatramo da iz ovog stanja konstantnog pada životnog standarda nećemo moći izaći bez aktivnog planskog razvoja privrede, stvaranja nove proizvodne vrijednosti", istakao je Petrović.

Nedeljka Ilić iz Udruženja "Oaza" Trebinje navodi da je četvoročlanoj porodici na području Trebinja u februaru trebalo od 200 do 300 KM mjesečno za režije, te da će pravi šok biti najavljeno poskupljenje struje.

"Cijene komunalija nisu rasle u protekle tri godine u Trebinju, ali problem je način obračuna vode, odvoza smeća, te električne energije na štetu korisnika, jer računi su znatno viši od realnih", kaže Ilićeva, te dodaje da konstantno raste broj primjedaba potrošača na ove račune.

Ona je dodala da se za odvoz smeća u Trebinju porodica u prosjeku izdvaja oko osam KM mjesečno, a za vodu oko 20 KM.

"Porodica u BiH bi morala da ima primanja od oko 1.800 KM da bi mogla da izmiri sve troškove života i to s maksimalnim uštedama", istakao je Dragovan Petrović, iz Pokreta potrošača RS. On navodi da nijedno istraživanje ne može da riješi misteriju kako preživljavaju radničke porodice u RS s primanjima oko 450 do 500 KM.

(Nezavinse)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Лија

31.03.2015 07:54

Лаж, ја своје режије исплаћам а послије, шта остане за хљеба.Мало у контејнер а мало на теку у локалној продавници.Не дао ми Бог да имам 5000 неби знао шта би са њима.Битније ми је да мој СДС добро стоји, и да побиједе на будућим изборима.Ја ћу се некако снаћи. Ако ништа промијенићу контејнер.

ODGOVORITE
Name

Mojne

31.03.2015 08:05

Vidim ovde nema puno komentara...ne treba nama za ovo udruzenje pa da nam kaze kako narod nema leba da jede...

ODGOVORITE
Name

oo

31.03.2015 08:57

Botovi ne čitaju ovo !

Name

GRADJANIN RS

31.03.2015 08:08

OVO JE DNO. NAROD UMIRE OD MUKE. A NARODU PRIJETE SA SVIH STRANA. AKO STRUJU NE PLATIS ETO NJIH ISKLJUCE, VODU SKIDAJU VODOMJER. ZADNJI ZALOGAJ HLJEBA UZESE. DAJTE NARODU POSAO PA DA MOZE PLACATI REZIJE. IMATE PORODICA GDJE NIKO NE RADI. A IMATE ISTO TAKO PORODICA GDJE SVI RADE NA BUDZETU. NJIMA NIJE KRIZA. OVO DRUSTVO JE PODIJELJENO NA STRANKE NA BOGATE I SIROMASNE. NIKAD PRAVDE OVDJE BITI NECE. ALI NARODU JE DOGORJELO, I BRZO CE SE DICI, JER NEMA STA VISE IZGUBITI.

ODGOVORITE
Name

Komentator

31.03.2015 08:35

Baš tako!

Name

JA

31.03.2015 08:23

POMOCE NAMA RUSIJA I KINA, NO SIKIRIKI

ODGOVORITE
Name

muka

31.03.2015 08:23

Sa ovima nemaju čime platiti režijske troškove niti će ga ikada imati a dali ste takvima glas na izborima kuku lele

ODGOVORITE
Name

Vlast

31.03.2015 08:46

Od kukanja nema ništa, skoro smo imali izbore i dali smo mandate onima koji danas vladaju, a greške možemo popraviti na slijedećim redovnom ili pak vanrednim izborima. Dotle neka nam je bog na pomoći, ali sumnjam...

ODGOVORITE
Name

Требиње

31.03.2015 08:53

То су све успјеси наше дичне Владе континуитета, на челу са премијерком способном само за задуживање за свој сопствени рачун а јадни народ ће и то морати враћати. А ако се настави ова епопеја Владе за обични народ неће бити ништа ни у контејнерима. Сада ће поскупити струја, па ће онда хљеб...,такође и режије. Како је оно гласила парола владајуће свите за изборе НАПРИЈЕД СРПСКА.

ODGOVORITE
Name

mitar

31.03.2015 08:55

Dzaba se zalimo.Kad se srusi tiranija,bice bolje.Do tad nema nam pomoci.

ODGOVORITE
Name

sale

31.03.2015 08:55

SAMO GLASATI ZA MILU DA NAS DOKRAJCI

ODGOVORITE
Name

oo

31.03.2015 08:56

Ma koga interesuje ova vijest !Sada će botovi da napišu šta treba da nas interesuje !

ODGOVORITE
Name

braindamaged

31.03.2015 09:01

Kojih 9%, toliko ce poskupiti samo cijena kilovata, pa ce na to zabiberiti 10% obracunske snage ili sta vec placamo ovim neradnicima i polupismenim idiotima poprimanih po kumovsko-rodbinsko-partijskim linijama i derikozama ugojenim iz Elektroprivrede, pa na to PDV, da ne pricamo kako ce posle poskupljenja struje svi proizvodi i usluge poskupiti i to naravno nesrazmjerno u odnosu na povecanje cijene struje i tamo gdje je to opravdano zbog ucesca struje u troskovima i tamo gdje je neopravdano sto i ne cudi s obzirom ko stiti potrosace! Pitam se sta prica ovaj Petrovic jel ucio on kakve skole, o kojih 6 maraka pricas tope kako si to izracunao? Ovaj udar na dzepove se ne smije dozvoliti ni po koju cijenu nek crvena banda radi sta hoce i vlada koliko hoce, ali bez da nam kesu diraju, kradu od naroda vec deset godina pa nek sad za promjenu malo redistribuisu pljackevinu izmedju sebe a nas nek se prodju inace ce se pozeljeti drumovi crvene bande! OTPOR! Nedajmo braco da nas prave prosjacima i da nama i nasoj djeci od usta otmu kilu ili dvije mesa koju vecina i priusti samo nedjeljom i praznikom dok oni od tih para glume eleganciju pred konobarima i kojekakvim kurvetinama i polusvijetom kakvi su i sami!

ODGOVORITE
Name

Sale

31.03.2015 09:03

Zato imaju najviše auta po glavi stanovnika!

ODGOVORITE
Name

altec

31.03.2015 09:05

U africkim plemenima kad poglavica nešto pogriješi ovi uzmu koplja i palije pa ga protjeraju samo kod nas nasi politicari nas kradu,lažu zavađaju a mi kao ovce cutimo i gledamo...

ODGOVORITE
Name

Mojne

31.03.2015 09:14

A oni koji imaju milione ne placaju ni pekaru za hljeb...kaze ima gazda po Banjaluci gdje ne smiju doci ocitati struju...privatna prcija je ova 'nasa' Republika Srpska i cuvaju je za sebe najvise

ODGOVORITE
Name

007

31.03.2015 09:40

Da je gadno,istina je.Jedno mi je nejasno.Broj automobila ,veliki broj kladionica-koje su punije od pozorišta,po 2 mobilna u proseku daju drugu sliku.

ODGOVORITE
Name

pravednikjedini

31.03.2015 10:11

Narodu ovo i treba jos poskupljenje struje sledi, pa uzmi te nam koru hljeba i ovu zadnju kad umremo na krevetu stoji ona bjela lista oni je uzmu da vidimo od cega smo zivjeli ne od cega smo umrli!!!

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

31.03.2015 10:12

Trazili smo ih ,glasali za njih,pa red je da i gladujemo za njih.Nije lijepo vidjeti mrsavog politicara,ipak on predstavlja narod.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

31.03.2015 10:31

ZAKON O SLOBODNOJ PRODAJI GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA. AKO SE NE MOŽE POKLANJATI ONDA SE ZA BAGATELNE IZNOSE MOŽE PRODAVATI. AL SMO OJAĐENI I BIJEDNI.

ODGOVORITE
Name

ISKRENO

31.03.2015 11:15

RUSENJE I EKONOMSKO UNISTAVANJE REPUBLIKE SRPKE JE POCELO ODMAH PO ZAVRSETKU RATA. NI TADASNJE VLADE KAO NI OVA SADA NISU SE BORILE ZA NAROD, VEC SAMO ZA SVOJE FOTELJE. REZULTATI TAKVOG RADA SU SAD DOSLI NA NAPLATU. A TO STO SDS PREBACUJE NA SNSD I OBRNUTO TO JE SAMO ZAMAJAVANJE NARODA, ALI LJUDI KOJI NISU U STRANKAMA I NE DAJU SVOJ OBRAZ ZA 50 KM ZA GLAS SU ISKRENI I MISLE DA JE POCETAK PROPADANJA RS OD 96

ODGOVORITE
Name

Logika....

31.03.2015 11:18

Samo se vi zezajte sa narodom... Kad pukne onda drzite gace da ne spadnu a kravatu obavezno ponesite i na prvo drvo da provjerite kvalitet iste... Tako ce biti kad tad....

ODGOVORITE
Name

Ja

31.03.2015 13:36

Narod je sam birao vlast,unistio dobru nasu Jugoslaviju,bira jos uvjek - ili one iste sto su sve srusili, zapalili, opljackali, pobili...-ili one koji su posle rata nastavili da pljackaju. E pa narode moj,uzivaj u onom sto si trazio i jos trazis. Uopste mi nije zao,cak se radujem. Imate Dodika,Izetbegovica ...hocete da se dijelite!!! E pa uzivajte podijeljeni.

ODGOVORITE