Редитељ свједочио против Ивановића

Редитељ Халит Берани изјавио је на суђењу Оливеру Ивановићу и четворици Срба да није био очевидац догађаја 1999. и 2000. године за које је Ивановић оптужен.

Србија 30.03.2015 | 19:43
Редитељ свједочио против Ивановића

Беранијево сведочење се, како су рекли Ивановићеви адвокати, заснивало на препричавању онога што су му о злочинима почињеним тих година испричали очевици и чланови породица страдалих.

Берани је изјавио да Ивановића познаје од раније, и да га је два дана након убиства Албанаца у јужном делу Косовске Митровице, 16. априла видео наоружаног аутоматском пушком и, како је рекао, у паравојној униформи.

Дајући изјаву о томе шта му је испричао сада покојни Неџмедин Ајети коме је, како је додао, бачена бомба и пуцано у стан и том приликом му је погинуо тринаестогодишњи син, Берани је поменуо и оптуженог Драгољуба Делибашића.

За оптужене Илију и Небојшу Вујачића и Александра Лазовића, сведок је рекао да их не познаје.

Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је да је Халит Барани професионални сведок који је сведочио пуно пута и то о ономе што није видео.

"И данас је јасно рекао да није био сведок догађаја 1999. и 2000. године, али му то није сметало да о томе говори", рекао је Влајић новинарима и додао да је он "компромитован и некредибилан сведок који је, доказано, више пута до сада лагао".

Влајић је изразио уверење да ће и данашње сведочење Баранија суд оценити као ирелевантно јер он није говорио о догађајима који су предмет суђења.

Други Ивановићев бранилац Љубомир Пантовић оценио је да је тужилац и данас остао доследан себи и да се ослања на сведока који није био очевидац догађаја за које су оптужени Оливер Ивановић и четворица Срба.

"Верујем да ће Судско веће та сведочења оценити као неважна и да на њима неће базирати евентуалну осуђујућу пресуду", рекао је Пантовић.

Адвокат Драгољуба Делибашића Миодраг Бркљач рекао је да је и данашњи сведок покушао да, служећи се измишљотинама, докаже да је био интерес неких кругова да испразне северну Косовску Митровицу од Албанаца.

Данашњим рочиштем тужиоци су завршили испитивање сведока по првој тачки оптужнице за догађаје из априла 1999. године, а наставак је заказан за 22. април када ће исказ дати сведок Шаиб Санхаси.

Ивановића оптужница терети за ратни злочин априла 1999. године у Косовској Митровици, и за друго дело из фебруара 2000. када је у немирима у Косовској Митровици убијено десетак Албанаца.

Ивановић је у притвору од хапшења, јануара 2014. године.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар