Reditelj svjedočio protiv Ivanovića

Reditelj Halit Berani izjavio je na suđenju Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba da nije bio očevidac događaja 1999. i 2000. godine za koje je Ivanović optužen.

Srbija 30.03.2015 | 19:43
Reditelj svjedočio protiv Ivanovića

Beranijevo svedočenje se, kako su rekli Ivanovićevi advokati, zasnivalo na prepričavanju onoga što su mu o zločinima počinjenim tih godina ispričali očevici i članovi porodica stradalih.

Berani je izjavio da Ivanovića poznaje od ranije, i da ga je dva dana nakon ubistva Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice, 16. aprila video naoružanog automatskom puškom i, kako je rekao, u paravojnoj uniformi.

Dajući izjavu o tome šta mu je ispričao sada pokojni Nedžmedin Ajeti kome je, kako je dodao, bačena bomba i pucano u stan i tom prilikom mu je poginuo trinaestogodišnji sin, Berani je pomenuo i optuženog Dragoljuba Delibašića.

Za optužene Iliju i Nebojšu Vujačića i Aleksandra Lazovića, svedok je rekao da ih ne poznaje.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Halit Barani profesionalni svedok koji je svedočio puno puta i to o onome što nije video.

"I danas je jasno rekao da nije bio svedok događaja 1999. i 2000. godine, ali mu to nije smetalo da o tome govori", rekao je Vlajić novinarima i dodao da je on "kompromitovan i nekredibilan svedok koji je, dokazano, više puta do sada lagao".

Vlajić je izrazio uverenje da će i današnje svedočenje Baranija sud oceniti kao irelevantno jer on nije govorio o događajima koji su predmet suđenja.

Drugi Ivanovićev branilac Ljubomir Pantović ocenio je da je tužilac i danas ostao dosledan sebi i da se oslanja na svedoka koji nije bio očevidac događaja za koje su optuženi Oliver Ivanović i četvorica Srba.

"Verujem da će Sudsko veće ta svedočenja oceniti kao nevažna i da na njima neće bazirati eventualnu osuđujuću presudu", rekao je Pantović.

Advokat Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač rekao je da je i današnji svedok pokušao da, služeći se izmišljotinama, dokaže da je bio interes nekih krugova da isprazne severnu Kosovsku Mitrovicu od Albanaca.

Današnjim ročištem tužioci su završili ispitivanje svedoka po prvoj tački optužnice za događaje iz aprila 1999. godine, a nastavak je zakazan za 22. april kada će iskaz dati svedok Šaib Sanhasi.

Ivanovića optužnica tereti za ratni zločin aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, i za drugo delo iz februara 2000. kada je u nemirima u Kosovskoj Mitrovici ubijeno desetak Albanaca.

Ivanović je u pritvoru od hapšenja, januara 2014. godine.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar