Да ли ово потпуни сумрак српског фудбала?!

Пет година без праве победе и суморна слика најталентованије генерације која је на прагу да доживи потпуну пропаст...!

Фудбал 31.03.2015 | 11:40
Да ли ово потпуни сумрак српског фудбала?!

Непуних пет година је прошло када смо на Светском првенсту у Јужној Африци савладали моћну Немачку, у утакмици у којој смо и бројчано јачи морали да спасавамо живу главу и чувамо предност, уздамо се Стојковићев дар за брањење пенала, али смо тада макар на терену показали да имамо карактер.

Сумрак српског фудбала није виђен синоћ у Лисабону, то је била само слика једног безличног тима, једне генерације у коју су улагане највеће наде, али генерације која је на добром путу да доживи потпуну пропаст...

Непуних пет година је прошло када смо на Светском првенсту у Јужној Африци савладали моћну Немачку, у утакмици у којој смо и бројчано јачи морали да спасавамо живу главу и чувамо предност, уздамо се Стојковићев дар за брањење пенала, али смо тада макар на терену показали да имамо карактер. Оно синоћ је било сакривање од лопте, бежање од одговорности.

Након те победе над Немачком изгледало је да смо коначно на правом путу, па чак и када смо након тога претрпели шокантан пораз од Аустралије, веровали смо да има наде за овај утучени српски фудбал.

Ипак, уследиле су сцене својствене нама, смењивање селектора који нас је одвео на Мундијал, а недуго потом и одлазак играча за које се тада увелико говорило да су за старо гвожђе. Резултати у квалификацијама за Европско првенство у Пољској и Украјини били су само последица комплетног расула у тим тренуцима.

Испред нас на Еуро отишли Естонци, иако смо у Љубљани имали шансу да победом против Словеније, која није имала резултатски императив, обезбедимо пласман у Бараж. Ипак, већ тада је било јасно да немамо снаге ни храбрости да будемо прави онда када је то најпотребније.

Доласком Михајловића нада је поново враћена. Доведен је селектор, који је у себи имао потребну харизму да поведе можда и најталентованију генерацију српских фудбалера од осамостаљења земље, али који је направио много стартних грешака, па је после било прекасно да се враћа самопоуздање играчима који су трпели тешке ударце од Белгије, Македионије, а онда доживели и онај кључни пораз од Хрватске на Максимиру, који је српски фудбал дефинитвно гурнуо на ивицу потпуне провалије. Овај тим након тога више није знао да побеђује у важним утакмицама. Уследио је пораз од Белгије и реми са Хрватском, који нам је упркос доброј игри, поново дошао као тежак шамар.

Дик Адвокат је само упловио у мутну реку којом је пловио овај национални тим. Очекивало се да ће својим препознатљивм темпераментом успети да разрдрма ову утчену генерацију, али је донео једно велико "ништа"! Није променио ни систем игре, правио је неке нерезонске потезе, играчи попут Александра Митровића, упорно су грејали клупу, а онда су се као на траци ређали шамари од Јерменије и Данске, а умеђувремену и понижење у утакмици са Албанијом у Београду.

Ћурчић је урадио оно што су сви тражили. У нападу је заиграо најбољи стрелац белгијског првенства, Љајићу је опроштено што не пева химну, а на десном боку се коначно нашао Душан Баста, којег су толико дуго сви прижељкивали да виде у стартних 11. А на терену потпуна безличност...

Просто је било тужно гледати играче, за које се зна да појединачно са лоптом могу да ураде готово све што се може замислити, али на терену, изузев Немање Матића, није било играча који би на било који начин преузео одговорност, одиграо неки ризичан пас кроз линије ривала или "не дај Боже" кренуо на дупли пас и прошао иза леђа ривалу.

Дакле, за три месеца навршиће се тачно пет година како смо последњи пут добили неку од селекција из такозваног првог "шешира" или самог крема европског и светског фудбала. У овом тренутку само нас пука теорија држи у конкуренцији за пласман на Европско првенство у Француској, али ће нам за то бити неоподно да славимо све четири квалификационе утакмице које су пред нама, што у овом тренутку изгледа као апсолутно немогућ сценарио.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аднан

31.03.2015 15:22

Људи, стварно не знам ста су се комсије бас сад раскукале. Играли су еxтра. Ипак је то Португал, и то код своје куце. У једном тренутку сам помислио да це цак и да побиједе. У врху Савеза требају промјене, нек се прођу играча више. Све у свему- бољи су опет од нас!

ОДГОВОРИТЕ