Стање у РиТЕ Гацко је бити или не бити

Синдикалци највећег предузећа у Гацку су озбиљно забринути за рад и опстанак фирме, а од Управе траже да нађе начин како би се стање, које су описали као "бити или не бити", превазишло, те да се хитно направи план санације губитака.

Република Српска 30.03.2015 | 21:59
Стање у РиТЕ Гацко је бити или не бити

Са састанка, који је одржан протеклог петка, закључке су упутили на адресе Управе РиТЕ, матичног предузећа и ресорног министарства.

Као разлоге за стање у коме се фирма налази, између осталих, навели су дугогодишњу лошу пословну политику, скривање правих података, склапање сумњивих уговора и непланску набавку опреме и средстава.

Тврде да ће заштитити права радника, који не треба да испаштају због лоших уговора, лажирања пројектне документације и резултата испитивања рударског басена, неконтролисаног пријема непроизводних радника, формирања нових сектора и служби, неоправданог признавања диплома и додељивања превисоких коефицијената.

Синдикалци су истакли да неће одустати од захтева за утврђивање одговорности за ревитализацију два БТО система, за које је до сада издвојено висе од 36,5 милиона, а још увек нису добили пројектоване капацитете, затим за потапање поља Б, те непоштовање Допунског рударског пројекта .

Затражили су одговорност и запретили свим видовима синдикалне борбе како би заштитили фирму од даљег пропадања.

Иако се слажу да трошкове треба смањивати, у свом писаном обраћању, синдикалци упозоравају да неће пристати на смањење плата и других исплата радницима.

Одлучни су у намери да заштите раднике и да не дозволе да они сносе последице за негативно пословање фирме, у случају да Термоелектрана стане са радом због недостатка угља.

Иако смо покушали да добијемо коментар Управе, они се до овог тренутка нису огласили.

Извор: Моја Херцеговина

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

цињенице

30.03.2015 11:39

Постоји велики висак радника који оптерецују пословање. Вецина их има партијску књизицу и ако се то не ријеси нема излаза из дубиозе. И фингирани тендери за приватне фирме посебно оне које су партијских кадрова. Знамо и које партије и којих кумова

ОДГОВОРИТЕ
Name

XПС

30.03.2015 15:14

У свему се слазем али треба бити реалан да се сати дописују тако да појединци излазе и перко 2000км мјесецно при томе прицам о радницима који имају средњу струцну спрему. Занима ме како могу исплацивати премије а послују у минусу то ми није јасно, зар ми да плацамо њихове премије кроз повецање цјене ел. енергије????? Возаци на руднику када пада киса имају 100% дневницу а не раде иду куци и ако их захвата пранзик добијају цувену црвену дневницу па не мозе то тако. У нормалном свијету би добили 60-70% дневнице и то је то.

Name

Требиње

30.03.2015 12:06

И ово је заслуга наше дичне Владе. Напримај у току изборне кампање подобне "кадрове" на непостојећа радна мјеста, намјештање тендера, плаћање страначких трошкова свукуда, и онда се чудимо како овакве "фабрике новца" пропадају. Немилосрдно задуживање по принципу "шта ме брига ко ће вратити" битно је потрошити е ту су непревазиђени. Па сада ће као посљедица свега овога поскупити е. енергија како би се покушало покрпити рупе, али то ће тешко ићи јер је свукуда шупље, од јавних предузећа, фондова, буџета... Стварно способна Влада!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

30.03.2015 12:15

Број радника, неорганизација, измишљена радна мјеста јесу реалан проблем. То би се лако дало ријешити, тј не би се толико осјетило да сада већ чувени двојац заједно са Драгичевићем није приватизовао ово предузеће. Наравно ништа овде није без знања главног Баје, треба вратити кеш који је Баја узео пред изборе. Гачани морају устати и буквално "отјерати" лопине који раде само у свом интересу. Сви у Термо Гацко знају ко је то. У противном кључ у браву. Водите рачуна Гачани да ће и Термо Станари брзо у погон, запитајте се коме ће продавати струју? Да ли се можда свјесно од Гацка ради ово што се ради. Гачани и ви из СНСД-а који ћутите и ови остали дођите до памети и само сложно можете спасити терму. Морате отјерати садашње руководиоце у противном ни четири Чулића вас неће спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

30.03.2015 12:21

Која фирма је радила истражне радове ? Како се то могло десити ? Не могу да вјерујем да корупција и безобзирност иду дотле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

југовиц

30.03.2015 12:25

Кумови је угасисе,а они це са својом дјецом ис војим дзеповима да маглирају,а пука бједа и сиртиња це да испаста година,народе мотке у руке и скидај багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

правдаједино

30.03.2015 12:27

Вецина нас је оцекивала и знала да це се ово десит, да це кумови и њихов партиски сеф напунити себи дзепове да це угасит оно једино од цега јос увејк зивимо,а народ само гледа и испаста народе дизи се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

30.03.2015 12:52

Ааа, другови синдикалци, олако сте заборавили времена у којима је електрана горела и багери пливали а богами и ронили у рудницкилм јамама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ

30.03.2015 13:21

Напокон неко и у медије пласира истину о стању у РиТЕ Гацко. Свака цаст синдикалци,напокон показите да и постоите због радника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

30.03.2015 13:39

Народе Гацка мотку у руке па све процерати, и снсд и социјалисте који ведре и облаце по РиТЕ Гацко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

30.03.2015 16:30

Свака цас на коментару,цовјек је све лијепо и децидно објаснио.Свака цаст Гацани,увијек сте били и остали најјхрабрији и најјодлуцнији када треба правда да побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко Тепавчевић

30.03.2015 18:53

1. Дугогодишња лоша пословна политика, довела је Рудник и Термоелектрану Гацко у изузетно тешку ситуацију која би се могла окарактерисати као бити или не бити. Скривање чињеница и правих података, непоштовање пројеката, раубовање рудника, сумљиви и штетни уговори, не планска набавка опреме и средстава, неконтролисано трошење су само неки од разлога зашто смо дошли у ситуацију да ли ћемо успјети обезбиједити довољне количине угља за несметан рад Термоелектране и да ли ћемо бити финансијски ликвидни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

30.03.2015 19:34

Е види му "раубовање рудника" .Ма, болан , дје си то цуо?А граматика, на поправни цес ти мени.Да знас!

Name

Радник код приватника

30.03.2015 19:25

Е и ја бих да се откуцам у 7 и да луфтирам до 15 па онда опет на куцање.Па ста сте оцекивали таквим односом према "извору зивота"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко Тепавчевић

30.03.2015 19:34

Сви који су својим радом, односно не радом допринијели да Рудник и Термоелектрана Гацко дођу у овакву ситуацију морају одговарати пред законом, а све надлежне институције морају хитно реаговати. Уколико се не предузму конкретни кораци искористићемо све видове синдикалне борбе да заштитимо фирму од даљег пропадања јер нико не смије бити амнестиран од одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

31.03.2015 16:14

СА ВАСИМ СТРАНКАМА,УНИСИЛИ СТЕ ЦИЈЕЛУ ХЕРЦЕГОВИНУ.ХЕРЦЕГОВЦИ ПРОБУДИТЕ СЕ.УДАРИЛИ СУ ЗУЛУМ НА НАПАЦЕН НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГЉЕВИК

01.04.2015 06:54

Ако це да вам буде лаксе,идентицна слика и у рите у Угљевику,исто све нас цека само дал овог пролеца или мало касније. Полицијо реагуј,инспектори на ноге,и ви нецете имати плате ако ове фирме стану...

ОДГОВОРИТЕ