Stanje u RiTE Gacko je biti ili ne biti

Sindikalci najvećeg preduzeća u Gacku su ozbiljno zabrinuti za rad i opstanak firme, a od Uprave traže da nađe način kako bi se stanje, koje su opisali kao "biti ili ne biti", prevazišlo, te da se hitno napravi plan sanacije gubitaka.

Republika Srpska 30.03.2015 | 21:59
Stanje u RiTE Gacko je biti ili ne biti

Sa sastanka, koji je održan proteklog petka, zaključke su uputili na adrese Uprave RiTE, matičnog preduzeća i resornog ministarstva.

Kao razloge za stanje u kome se firma nalazi, između ostalih, naveli su dugogodišnju lošu poslovnu politiku, skrivanje pravih podataka, sklapanje sumnjivih ugovora i neplansku nabavku opreme i sredstava.

Tvrde da će zaštititi prava radnika, koji ne treba da ispaštaju zbog loših ugovora, lažiranja projektne dokumentacije i rezultata ispitivanja rudarskog basena, nekontrolisanog prijema neproizvodnih radnika, formiranja novih sektora i službi, neopravdanog priznavanja diploma i dodeljivanja previsokih koeficijenata.

Sindikalci su istakli da neće odustati od zahteva za utvrđivanje odgovornosti za revitalizaciju dva BTO sistema, za koje je do sada izdvojeno vise od 36,5 miliona, a još uvek nisu dobili projektovane kapacitete, zatim za potapanje polja B, te nepoštovanje Dopunskog rudarskog projekta .

Zatražili su odgovornost i zapretili svim vidovima sindikalne borbe kako bi zaštitili firmu od daljeg propadanja.

Iako se slažu da troškove treba smanjivati, u svom pisanom obraćanju, sindikalci upozoravaju da neće pristati na smanjenje plata i drugih isplata radnicima.

Odlučni su u nameri da zaštite radnike i da ne dozvole da oni snose posledice za negativno poslovanje firme, u slučaju da Termoelektrana stane sa radom zbog nedostatka uglja.

Iako smo pokušali da dobijemo komentar Uprave, oni se do ovog trenutka nisu oglasili.

Izvor: Moja Hercegovina

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

cinjenice

30.03.2015 11:39

Postoji veliki visak radnika koji opterecuju poslovanje. Vecina ih ima partijsku knjizicu i ako se to ne rijesi nema izlaza iz dubioze. I fingirani tenderi za privatne firme posebno one koje su partijskih kadrova. Znamo i koje partije i kojih kumova

ODGOVORITE
Name

XPS

30.03.2015 15:14

U svemu se slazem ali treba biti realan da se sati dopisuju tako da pojedinci izlaze i perko 2000km mjesecno pri tome pricam o radnicima koji imaju srednju strucnu spremu. Zanima me kako mogu isplacivati premije a posluju u minusu to mi nije jasno, zar mi da placamo njihove premije kroz povecanje cjene el. energije????? Vozaci na rudniku kada pada kisa imaju 100% dnevnicu a ne rade idu kuci i ako ih zahvata pranzik dobijaju cuvenu crvenu dnevnicu pa ne moze to tako. U normalnom svijetu bi dobili 60-70% dnevnice i to je to.

Name

Требиње

30.03.2015 12:06

И ово је заслуга наше дичне Владе. Напримај у току изборне кампање подобне "кадрове" на непостојећа радна мјеста, намјештање тендера, плаћање страначких трошкова свукуда, и онда се чудимо како овакве "фабрике новца" пропадају. Немилосрдно задуживање по принципу "шта ме брига ко ће вратити" битно је потрошити е ту су непревазиђени. Па сада ће као посљедица свега овога поскупити е. енергија како би се покушало покрпити рупе, али то ће тешко ићи јер је свукуда шупље, од јавних предузећа, фондова, буџета... Стварно способна Влада!!!!!

ODGOVORITE
Name

Djole

30.03.2015 12:15

Broj radnika, neorganizacija, izmišljena radna mjesta jesu realan problem. To bi se lako dalo riješiti, tj ne bi se toliko osjetilo da sada već čuveni dvojac zajedno sa Dragičevićem nije privatizovao ovo preduzeće. Naravno ništa ovde nije bez znanja glavnog Baje, treba vratiti keš koji je Baja uzeo pred izbore. Gačani moraju ustati i bukvalno "otjerati" lopine koji rade samo u svom interesu. Svi u Termo Gacko znaju ko je to. U protivnom ključ u bravu. Vodite računa Gačani da će i Termo Stanari brzo u pogon, zapitajte se kome će prodavati struju? Da li se možda svjesno od Gacka radi ovo što se radi. Gačani i vi iz SNSD-a koji ćutite i ovi ostali dođite do pameti i samo složno možete spasiti termu. Morate otjerati sadašnje rukovodioce u protivnom ni četiri Čulića vas neće spasiti.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

30.03.2015 12:21

Koja firma je radila istražne radove ? Kako se to moglo desiti ? Ne mogu da vjerujem da korupcija i bezobzirnost idu dotle.

ODGOVORITE
Name

jugovic

30.03.2015 12:25

Kumovi je ugasise,a oni ce sa svojom djecom is vojim dzepovima da magliraju,a puka bjeda i sirtinja ce da ispasta godina,narode motke u ruke i skidaj bagru

ODGOVORITE
Name

pravdajedino

30.03.2015 12:27

Vecina nas je ocekivala i znala da ce se ovo desit, da ce kumovi i njihov partiski sef napuniti sebi dzepove da ce ugasit ono jedino od cega jos uvejk zivimo,a narod samo gleda i ispasta narode dizi se

ODGOVORITE
Name

Rudar

30.03.2015 12:52

Aaa, drugovi sindikalci, olako ste zaboravili vremena u kojima je elektrana gorela i bageri plivali a bogami i ronili u rudnickilm jamama.

ODGOVORITE
Name

RiTE

30.03.2015 13:21

Napokon neko i u medije plasira istinu o stanju u RiTE Gacko. Svaka cast sindikalci,napokon pokazite da i postoite zbog radnika!

ODGOVORITE
Name

anonimus

30.03.2015 13:39

Narode Gacka motku u ruke pa sve procerati, i snsd i socijaliste koji vedre i oblace po RiTE Gacko!

ODGOVORITE
Name

miki

30.03.2015 16:30

Svaka cas na komentaru,covjek je sve lijepo i decidno objasnio.Svaka cast Gacani,uvijek ste bili i ostali najjhrabriji i najjodlucniji kada treba pravda da pobjedi.

ODGOVORITE
Name

Željko Tepavčević

30.03.2015 18:53

1. Дугогодишња лоша пословна политика, довела је Рудник и Термоелектрану Гацко у изузетно тешку ситуацију која би се могла окарактерисати као бити или не бити. Скривање чињеница и правих података, непоштовање пројеката, раубовање рудника, сумљиви и штетни уговори, не планска набавка опреме и средстава, неконтролисано трошење су само неки од разлога зашто смо дошли у ситуацију да ли ћемо успјети обезбиједити довољне количине угља за несметан рад Термоелектране и да ли ћемо бити финансијски ликвидни.

ODGOVORITE
Name

profesor

30.03.2015 19:34

E vidi mu "raubovanje rudnika" .Ma, bolan , dje si to cuo?A gramatika, na popravni ces ti meni.Da znas!

Name

Radnik kod privatnika

30.03.2015 19:25

E i ja bih da se otkucam u 7 i da luftiram do 15 pa onda opet na kucanje.Pa sta ste ocekivali takvim odnosom prema "izvoru zivota"?

ODGOVORITE
Name

Željko Tepavčević

30.03.2015 19:34

Сви који су својим радом, односно не радом допринијели да Рудник и Термоелектрана Гацко дођу у овакву ситуацију морају одговарати пред законом, а све надлежне институције морају хитно реаговати. Уколико се не предузму конкретни кораци искористићемо све видове синдикалне борбе да заштитимо фирму од даљег пропадања јер нико не смије бити амнестиран од одговорности.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

31.03.2015 16:14

SA VASIM STRANKAMA,UNISILI STE CIJELU HERCEGOVINU.HERCEGOVCI PROBUDITE SE.UDARILI SU ZULUM NA NAPACEN NAROD.

ODGOVORITE
Name

UGLJEVIK

01.04.2015 06:54

Ako ce da vam bude lakse,identicna slika i u rite u Ugljeviku,isto sve nas ceka samo dal ovog proleca ili malo kasnije. Policijo reaguj,inspektori na noge,i vi necete imati plate ako ove firme stanu...

ODGOVORITE