Да ли ће Колинда вратити Хрватима војни рок?

Колинда Грабар - Китаровић још је у својој предсједничкој кампањи најавила поновно увођење војнога рока. 

Регион 30.03.2015 | 11:20
Да ли ће Колинда вратити Хрватима војни рок?

Према писању портала Индеx.хр Колинда је то истицала као мјеру која би могла допринијети подизању квалитета хрватске одбране и националне безбједности земље.

Хрватски медији очигледно су заинтересовани за епилог те приче јер су Грабар- Китаровић и Јосиповић у предизборним дебатама значајну пажну посветили овом питању.

Портал Индеx.хр подсјећа да је у другоме кругу предсједничких избора кандидат Јосиповић сматрао да се војни рок не би требао поновно уводити, већ да би се војска требала професионализовати.

Грабар-Китаровић, с друге стране, заступала је став како је потребно увођење "кратког војног рока", у којем би млади примали и накнаду сличну оној за стручно оспособљавање.

Јосиповић је тада истицао како насупрот чињеници да неке земаље још имају обавезни војни рок, већина земаља више нема обавезни војни рок те се нико ко га је напустио није вратио обвезном војном року.

Истицао је и како Хрватска у закону има могућност да у случају неке угрожености уведе обавезни војни рок и додао да такве угрожености "нема нити ће је бити у скоро вријеме, јер је Хрватска безбједна и стабилна земља", подсјећа Индекс.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Доктор

30.03.2015 09:58

У Хрватској су само фасисти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

30.03.2015 20:06

Наравно да треба поново увести војни рок у Хрватској! А Колинда це да чисти пиштоље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

31.03.2015 09:29

Мисли Колинда НАТО-вка да ће поновним увођењем војног рока у лијепој њиховој добити квалитетан КАДАР за евентуално "рашчишћавање" питања у Украјини. Слаба си ти за то. Јесте ли видјели како држи пушку на слици е П..... јој у цијев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

31.03.2015 12:39

Какав војни рок. Они немају пара за народ и сад хоће да уведе војни рок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

01.04.2015 22:04

Вратиће војску у двије групације младеж ХДЗ-а у Усташе,остали у домобране.

ОДГОВОРИТЕ