Da li će Kolinda vratiti Hrvatima vojni rok?

Kolinda Grabar - Kitarović još je u svojoj predsjedničkoj kampanji najavila ponovno uvođenje vojnoga roka. 

Region 30.03.2015 | 11:20
Da li će Kolinda vratiti Hrvatima vojni rok?

Prema pisanju portala Index.hr Kolinda je to isticala kao mjeru koja bi mogla doprinijeti podizanju kvaliteta hrvatske odbrane i nacionalne bezbjednosti zemlje.

Hrvatski mediji očigledno su zainteresovani za epilog te priče jer su Grabar- Kitarović i Josipović u predizbornim debatama značajnu pažnu posvetili ovom pitanju.

Portal Index.hr podsjeća da je u drugome krugu predsjedničkih izbora kandidat Josipović smatrao da se vojni rok ne bi trebao ponovno uvoditi, već da bi se vojska trebala profesionalizovati.

Grabar-Kitarović, s druge strane, zastupala je stav kako je potrebno uvođenje "kratkog vojnog roka", u kojem bi mladi primali i naknadu sličnu onoj za stručno osposobljavanje.

Josipović je tada isticao kako nasuprot činjenici da neke zemalje još imaju obavezni vojni rok, većina zemalja više nema obavezni vojni rok te se niko ko ga je napustio nije vratio obveznom vojnom roku.

Isticao je i kako Hrvatska u zakonu ima mogućnost da u slučaju neke ugroženosti uvede obavezni vojni rok i dodao da takve ugroženosti "nema niti će je biti u skoro vrijeme, jer je Hrvatska bezbjedna i stabilna zemlja", podsjeća Indeks.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Doktor

30.03.2015 09:58

U Hrvatskoj su samo fasisti!!!

ODGOVORITE
Name

Vuk

30.03.2015 20:06

Naravno da treba ponovo uvesti vojni rok u Hrvatskoj! A Kolinda ce da čisti pištolje...

ODGOVORITE
Name

Требиње

31.03.2015 09:29

Мисли Колинда НАТО-вка да ће поновним увођењем војног рока у лијепој њиховој добити квалитетан КАДАР за евентуално "рашчишћавање" питања у Украјини. Слаба си ти за то. Јесте ли видјели како држи пушку на слици е П..... јој у цијев.

ODGOVORITE
Name

Бијељина

31.03.2015 12:39

Kакав војни рок. Они немају пара за народ и сад хоће да уведе војни рок.

ODGOVORITE
Name

Brod

01.04.2015 22:04

Vratiće vojsku u dvije grupacije mladež HDZ-a u Ustaše,ostali u domobrane.

ODGOVORITE