Сваки трећи возач избјегава аутопут Бањалука-Градишка

На аутопуту Бањалука – Градишка од почетка рада наплатне станице Јакуповци у просјеку је за 30 одсто смањен дневни проток саобраћаја.

Република Српска 30.03.2015 | 09:41
Сваки трећи возач избјегава аутопут Бањалука-Градишка

То су потврдили из предузећа „Аутопутеви Републике Српске“, из којег кажу да је ово смањење у границама очекиваног.

„Од 16. марта и званичног пуштања у рад отвореног система наплате путарине на дионици аутопута Е661 Градишка – Бањалука том саобраћајницом дневно, у просјеку, прође између 3.000 и 3.500 возила“, навели су из „Аутопутева Републике Српске“.

Како истичу из овог предузећа, гледано по категоријама које аутопут користе, најбројнија су возила из прве категорије, односно путнички аутомобили, који учествују са 90 одсто у укупном броју.

Стручњаци наглашавају да, кад возите по аутопуту, можете да уштедите знатну количину горива уколико уједначите брзину на 90 километара на сат.

„Истраживања су показала да при тој брзини трошите преко 20 одсто горива мање него при брзини од 120 километара на сат, или ако је вожња испуњена наглим успоравањем или убрзањем„, наглашава Миленко Јаћимовић, инжењер саобраћаја.

Јаћимовић, који је и предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука, наглашава да је на аутопуту најнижи степен угрожености, а вожња је безбједнија, бржа и удобнија.

„Кретање возилима старом трасом кроз приградске средине Трн, Клашнице, те кроз Лакташе па до Градишке доводи до исувише малог растојања од возила и непотребног успоравања и убрзања, чиме се потрошња горива повећава до шест одсто. Потрошња горива у моменту кретања возила с мјеста знатно је већа него када се возило креће уједначеном брзином“, појашњава Јаћимовић.

Дакле, стручњаци савјетују да се користи аутопут, а исто, засигурно, препоручују и становници Лакташа, који су протеклих дана били свједоци великих гужви у њиховом граду, баш зато што су неки возачи избјегавали наплату путарине.

„Преко дана, од седам до 10 часова, улица се не може прећи ни пјешке, а о возилима да не говоримо. Узрок је, наравно, то што је почела наплата путарине„, навео је један возач из Лакташа.

Иначе, Душан Топић, директор „Аутопутева Републике Српске“, рекао је раније да су очекивања да тренутним интензитетом саобраћаја и уз важећи цјеновник за годину буду враћена комплетна уложена средства у изградњу наплатних кућица, а да би у наредне двије године била финансијски покривена изградња преосталих кућица на осталим приступним тачкама на аутопуту.

Када је ријеч о цијенама, за аутомобиле путарина кошта двије марке, а за аутомобиле с приколицом, комбије и мање камионе четири марке. За аутобусе цијена је шест, а за тешке камионе и оне с приколицама 10 марака.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

јован

30.03.2015 07:48

Док су признали да је 30 % смањен проток саобрацаја,моземо само замислити колико ја стварно смањен.Е сад треба поставити питање колико је то плацено,на цију инцјативу је то градјено,ко је врсио економску анализу? и сво то послати на суд ,да одговарају,али само под условом да не могу користити као оправдање свјетску економску кризу,јер је тај изговор вец отрцан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауто путељко

30.03.2015 11:16

Цуј оног инзињера,мање се троси гориво кад се иде аутопутем и то 90км. на сат,као прво ко вози 90км. на аутопуту,друго док са аутопута стигнем до Градиске оним путељком,потросим и времена и горива толико колико устедим, (ако устедим).Тако да, заобилазим у сироком луку Бајин ауто пут, и тако најједноставније устедим и то тацно 2 км,И то 100% ,за разлику од оног инзињера који вози 90 на аутопуту,и стеди гориво. Смесно је оно ,оцекивали су смањен саобрацај,а сто нам неказу ста то даље оцекују,хоцел се смањит или повецат саобрацај. Појма немају ни о цему. Док не направе мост са Хрватском,јос мало па неце бити зиве дусе на Бајином аутопутељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

30.03.2015 12:52

Е прави си путељко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.03.2015 13:27

Не улазеци у анализе колико је костао аутопут мислим да је сваки исплатљив. Као прво аутопут треба да растерети локални али се мора мењат закон о сабрацају, за теретна моторна возила којим је забрањено да користе регионалне и магистралне путеве у колико постоји аутопут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.03.2015 19:20

Као прво у којој то земљи се наплацује путарина на ауто путу који је градила дрзава?само тамо гдје је приватна фирма власник аутопута се наплацује путарина.Рецимо Италија 3 процента аутопутева припада дрзави и тамо нема путарине .Њемацка све увласниству дрзаве и нема путарине за никога изузев камиона и то у задњих пар год. Знаци пљацка народа опет тог истог који це дуго врацати кредит за тај путељак према води и јос да плаца да се вози њиме

Name

возач

30.03.2015 13:53

У Лакташима је саобраћајни колапс. Многи избјегавају платити 2КМ (и још 2КМ у повратку) за 3км такозваног аутопута и иду кроз центар лакташа. Ако ћемо поштено то није никакав аутопут него су Лакташи били добили заобилазницу а сада је више практично нема. Двије наплатне рампе су узалудно направљене - бачено неколико милиона марака. Још један промашај режима који је баш експерт за све урадити наопако.

ОДГОВОРИТЕ