БиХ несигурна за стране инвестиције

Политичка нестабилност и подијељеност бх-тржишта, нехармонизовани закони и неоправдано велики број компликованих и непотребних процедура, главне су сметње за страно улагање у БиХ. Због тога све више инвестиора заобилази БиХ и улаже у политички и економски сигурније земље.

Босна и Херцеговина 29.03.2015 | 19:48
БиХ несигурна за стране инвестиције

Према подацима Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ, укупна директна страна улагања од завршетка рата до краја 2014. године износила су нешто више од 11,5 милијарди конвертибилних марака.

То ни изблиза није довољно да би се БиХ могла назвати земљом која привлачи стране инвеститоре. Шта више, фирме које намјеравају да инвестирају, наилазе на бројне бирократске препреке, на шта отворено упозорава и јапански амбасадор у БиХ.

"Ја ћу навести само један примјер јапанске компаније "Санкјио" која је произвођач ауто-дијелова и која већ дуже вријеме покушава да отвори фабрику у Бањалуци, али преговори због бирократије још увијек трају. Уколико се ускоро не нађе рјешење, ова јапанска компанија ће одустати од улагања у БиХ. Ако ова јапанска компанија одустане, ниједна јапанска компанија неће озбиљно узети у разматрање БиХ као земљу у коју ће уложити свој новац", каже јапански амбасадор Хидео Јамазаки.  

Регистрација фирме у БиХ траје око 40 дана. Према оцјени међународних институција, процедура регистрације је компликована и скупа што ову земљу сврстава на дно европске љествице по развијености малог бизниса.

"Када израчунамо трошкове који се односе на све те активности за федерацију је 3490, а за Републику Српску 324,5 , значи постоји та значајна разлика. Међутим, оно што је додатни проблем је различита примјена и неусаглашеност закона", каже Јелица Грујић, директор Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ.

Страни инвеститори не желе да улажу новац у земљу у којој је политичка нестабилност и подијељено тржиште. Помоћник министра за спољну трговину и економске односе БиХ Драгиша Мекић сматра да активирање Споразума о стабилизације и придруживању може имати позитиван одјек у инвестиционим круговима.

"Активирање ССП-а је пут ка ЕУ и то нам представља неку врсту политичке стабилности, што је основа за повећање инвестирања у БиХ", каже Мекић.  

Осим стварања политичке стабилности, морамо се посветити пажњу реформским процесима на шта се обавезала власт БиХ.  

"А у тим економским реформама је највише отклањање баријера, побољшање пословног окружења и сматрам да би требало у наредном периоду да се повећа прилив страних инвестиција". каже Мекић.  

Економисти указују да је неоходна координација свих институција с јасним инвестиционим политикама, које се усмјеравају према страним инвеститорима.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

29.03.2015 17:55

У БИХ Је само сигурно да цовјек мозе пропасти то ти је то!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

29.03.2015 19:48

У БиХ СЕ ЛАКО ПОСТАЈЕ МИЛИОНЕР. ДОБЕСЕС 5 МИЛИОНА И ПОСЛИЈЕ 2 ГОДИНЕ ОСТАНЕ ТИ МИЛИОНЕР.......ЕТО ТАКО ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

30.03.2015 07:22

Ако дрзава не мозе и неспособна је да застити полицајце слуцај границног полицајца Палалица говори о том ко мозе да се осјеца сигурно и безбједно.Цовјеку су пријетили смрцу сто је развалио висе милионски сверц цигарета из БиХ за Хрватску и умјесто да буде наградјен натоварили му се и мафија и сефови они који су умјесани у сам сверц тј кријумцарење и затаскавање цитавог слуцаја.

ОДГОВОРИТЕ