BiH nesigurna za strane investicije

Politička nestabilnost i podijeljenost bh-tržišta, neharmonizovani zakoni i neopravdano veliki broj komplikovanih i nepotrebnih procedura, glavne su smetnje za strano ulaganje u BiH. Zbog toga sve više investiora zaobilazi BiH i ulaže u politički i ekonomski sigurnije zemlje.

Bosna i Hercegovina 29.03.2015 | 19:48
BiH nesigurna za strane investicije

Prema podacima Agencije za promociju stranih investicija u BiH, ukupna direktna strana ulaganja od završetka rata do kraja 2014. godine iznosila su nešto više od 11,5 milijardi konvertibilnih maraka.

To ni izbliza nije dovoljno da bi se BiH mogla nazvati zemljom koja privlači strane investitore. Šta više, firme koje namjeravaju da investiraju, nailaze na brojne birokratske prepreke, na šta otvoreno upozorava i japanski ambasador u BiH.

"Ja ću navesti samo jedan primjer japanske kompanije "Sankjio" koja je proizvođač auto-dijelova i koja već duže vrijeme pokušava da otvori fabriku u Banjaluci, ali pregovori zbog birokratije još uvijek traju. Ukoliko se uskoro ne nađe rješenje, ova japanska kompanija će odustati od ulaganja u BiH. Ako ova japanska kompanija odustane, nijedna japanska kompanija neće ozbiljno uzeti u razmatranje BiH kao zemlju u koju će uložiti svoj novac", kaže japanski ambasador Hideo Jamazaki.  

Registracija firme u BiH traje oko 40 dana. Prema ocjeni međunarodnih institucija, procedura registracije je komplikovana i skupa što ovu zemlju svrstava na dno evropske ljestvice po razvijenosti malog biznisa.

"Kada izračunamo troškove koji se odnose na sve te aktivnosti za federaciju je 3490, a za Republiku Srpsku 324,5 , znači postoji ta značajna razlika. Međutim, ono što je dodatni problem je različita primjena i neusaglašenost zakona", kaže Jelica Grujić, direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

Strani investitori ne žele da ulažu novac u zemlju u kojoj je politička nestabilnost i podijeljeno tržište. Pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Dragiša Mekić smatra da aktiviranje Sporazuma o stabilizacije i pridruživanju može imati pozitivan odjek u investicionim krugovima.

"Aktiviranje SSP-a je put ka EU i to nam predstavlja neku vrstu političke stabilnosti, što je osnova za povećanje investiranja u BiH", kaže Mekić.  

Osim stvaranja političke stabilnosti, moramo se posvetiti pažnju reformskim procesima na šta se obavezala vlast BiH.  

"A u tim ekonomskim reformama je najviše otklanjanje barijera, poboljšanje poslovnog okruženja i smatram da bi trebalo u narednom periodu da se poveća priliv stranih investicija". kaže Mekić.  

Ekonomisti ukazuju da je neohodna koordinacija svih institucija s jasnim investicionim politikama, koje se usmjeravaju prema stranim investitorima.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JA

29.03.2015 17:55

U BIH Je samo sigurno da covjek moze propasti to ti je to!!!

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

29.03.2015 19:48

U BiH SE LAKO POSTAJE MILIONER. DOBESES 5 MILIONA I POSLIJE 2 GODINE OSTANE TI MILIONER.......ETO TAKO JE.

ODGOVORITE
Name

snouden

30.03.2015 07:22

Ako drzava ne moze i nesposobna je da zastiti policajce slucaj granicnog policajca Palalica govori o tom ko moze da se osjeca sigurno i bezbjedno.Covjeku su prijetili smrcu sto je razvalio vise milionski sverc cigareta iz BiH za Hrvatsku i umjesto da bude nagradjen natovarili mu se i mafija i sefovi oni koji su umjesani u sam sverc tj krijumcarenje i zataskavanje citavog slucaja.

ODGOVORITE