Корупција “једе” милијарду КМ годишње

Јавне набавке у Босни и Херцеговини представљају један од највећих извора корупције, а поједина истраживања говоре да се у приватне џепове годишње слије од 700 милиона до милијарду конвертибилних марака.

Република Српска 29.03.2015 | 16:39
Корупција “једе” милијарду КМ годишње

Оне су погодно тло за корупцију из разлога што се кроз јавне набавке омогућава изношење највећих износа буџетских средстава која малверзацијама и намјештањима тендера могу бити преусмјерена фирмама и особама блиским власти, или самим представницима власти.

Према ријечима Игора Вукајловића из Удружења грађана „Тендер“, нови Закон о јавним набавкама у Босни и Херцеговини који је почео да се примјењује од краја прошле године, додатно олакшава корупцију.

„Тај Закон, што је најгоре, много је лошији од оног претходног, односно отвара много већа врата корупцији, тако да уговорни органи и они који желе да раде поштено имају великих проблема у примјени тог Закона. А они који су радили непоштено и који су били укључени у коруптивне радње - то сада много лакше могу да раде“, каже Вукајловић.

На основу прошлогодишњих истраживања ЕУ, лоциране су три најчешће методе корупције у јавним набавкама.

Прва је сарадња давалаца услуга са државним службеницима, гдје понуђач, да би добио посао, даје провизију службенику. Ту спадају и честе измјене уговора о набавци, чиме се драстично повећава првобитна цијена из понуде.

Други начин је када се даваоци услуга договоре о цијени која је далеко изнад тржишне. Потом се понуђач који је изгубио тендер појављују као подуговарач најбољег понуђача.

Трећи, али не мање ефикасан начин корупције, јесте унапријед прилагођен поступак набавке и објелодањивање тендерских информација. Резултат је да у том случају понуду шаље само један, или свега неколико понуђача, зато што је тендер намјештен за одређеног даваоца услуге.
 
БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Освит

29.03.2015 15:13

И у развијенијим дрзавама присутни су и криминал и корупција на нивоу појаве против које се друство бори свим располозивим средствима.Посебно се осјетљиво на корупцију високих политицких и дрзавних циновника.Они су и под посебном лупом јавности и њихове се и најмање греске строго санкционису.Примјер из комсилука министрица је поднијела оставку јер није на вријеме оправдала аконтацију за слузбени пут.Само прије пар година криминал и корупција су били правило понасања у тој земљи сто је на залост ситуација у насој земљи и дан данас.Политицком вољом се стање мозе мјењати врло брзо у позитивном смјеру.Зато су еуро интеграције питање опстанка ове земље и свих њених градана.Са корумпираним политицарима ми не моземо напријед као и сто Хрватска није могла у ЕУ са Ивом Санадером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.03.2015 16:03

Проблем корупције у БиХ не мозе се рјесити јер не постоји воља и свијест политицара.Уколико је пријавите корупцију и криминал ознацени сте као мета, јер су корумпирани назалост судије тузиоци то показује хапсење судкиње суда БиХ. Ако пријавите корупцију процице те голготу и пакао као припадник границне полиције БиХ Палалиц Далибор. Сви докази постоје о криминалу који је момак открио. СИПА је то истрагом и потврдила .ИЗВЈЕСТАЈ СИПА ДОСТАВИЛА ТУЗИЛААТВУ БИХ И ОНА ТХЕ ЕНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.03.2015 18:16

Срамота је за дрзавни суд БиХ у Сарајеву да има информације доказе и цињенице о криминалу и корупцији а да скрива поциниоце и амнестира их то вам је везано за предходни коментар јер полиајац је дао доказе о криминалу корупцији и сверцу суд БиХ то зна вец пуних седам година на целу са Медзидом Кресо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казу тузиоци

29.03.2015 20:02

Не бих се слозио са насловом па шта раде тузиоци очито да немају довољно фоката.Жали боже зашта људи имају огромне плате.Једино комуналне таксе и ситне дилере гањају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИЈЕК ЈЕ ВРЛО ЈЕДНОСТАВАН

29.03.2015 20:47

Ли је уживао велико поштовање међу житељима Сингапура који ће ове године прославити 50. годишњицу независности. Отац економског чуда Сингапура - "Малог азијског тигра", како га називају економисти. Он је више од три деценије чврстом руком владао Сингапуром, све до 1990, а приписује му се заслуга да је то некада сиромашно острво претворио у богато финансијско средиште с ниском стопом криминала и скоро непостојећом корупцијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

12.05.2015 10:30

Каква је то дрзаава која скрива афере криминал и корупцију???НЕКО ОД СУДИЈА И ТУЗИЛАЦА МОРА ДА ЛЕТИ СА ПОСЛА И ДА ИДЕ У ЗАТВОР ДА ОДГОВАРА ЗАСТО СЛУЦАЈ И СВЕРЦ ПРЕКО ПРЕЛАЗА СТРМИЦА ДРЗИ У ЛАТИЦИ ПЕТУ ГОДИНУ.Оцигледан примјер корупције у правосудју највисе инстанце дрзавне суду и тузиластву БиХ!!!!!ДА НАСТУПИ ЗАСТАРА.

ОДГОВОРИТЕ