Korupcija “jede” milijardu KM godišnje

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini predstavljaju jedan od najvećih izvora korupcije, a pojedina istraživanja govore da se u privatne džepove godišnje slije od 700 miliona do milijardu konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 29.03.2015 | 16:39
Korupcija “jede” milijardu KM godišnje

One su pogodno tlo za korupciju iz razloga što se kroz javne nabavke omogućava iznošenje najvećih iznosa budžetskih sredstava koja malverzacijama i namještanjima tendera mogu biti preusmjerena firmama i osobama bliskim vlasti, ili samim predstavnicima vlasti.

Prema riječima Igora Vukajlovića iz Udruženja građana „Tender“, novi Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini koji je počeo da se primjenjuje od kraja prošle godine, dodatno olakšava korupciju.

„Taj Zakon, što je najgore, mnogo je lošiji od onog prethodnog, odnosno otvara mnogo veća vrata korupciji, tako da ugovorni organi i oni koji žele da rade pošteno imaju velikih problema u primjeni tog Zakona. A oni koji su radili nepošteno i koji su bili uključeni u koruptivne radnje - to sada mnogo lakše mogu da rade“, kaže Vukajlović.

Na osnovu prošlogodišnjih istraživanja EU, locirane su tri najčešće metode korupcije u javnim nabavkama.

Prva je saradnja davalaca usluga sa državnim službenicima, gdje ponuđač, da bi dobio posao, daje proviziju službeniku. Tu spadaju i česte izmjene ugovora o nabavci, čime se drastično povećava prvobitna cijena iz ponude.

Drugi način je kada se davaoci usluga dogovore o cijeni koja je daleko iznad tržišne. Potom se ponuđač koji je izgubio tender pojavljuju kao podugovarač najboljeg ponuđača.

Treći, ali ne manje efikasan način korupcije, jeste unaprijed prilagođen postupak nabavke i objelodanjivanje tenderskih informacija. Rezultat je da u tom slučaju ponudu šalje samo jedan, ili svega nekoliko ponuđača, zato što je tender namješten za određenog davaoca usluge.
 
BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Osvit

29.03.2015 15:13

I u razvijenijim drzavama prisutni su i kriminal i korupcija na nivou pojave protiv koje se drustvo bori svim raspolozivim sredstvima.Posebno se osjetljivo na korupciju visokih politickih i drzavnih cinovnika.Oni su i pod posebnom lupom javnosti i njihove se i najmanje greske strogo sankcionisu.Primjer iz komsiluka ministrica je podnijela ostavku jer nije na vrijeme opravdala akontaciju za sluzbeni put.Samo prije par godina kriminal i korupcija su bili pravilo ponasanja u toj zemlji sto je na zalost situacija u nasoj zemlji i dan danas.Politickom voljom se stanje moze mjenjati vrlo brzo u pozitivnom smjeru.Zato su euro integracije pitanje opstanka ove zemlje i svih njenih gradana.Sa korumpiranim politicarima mi ne mozemo naprijed kao i sto Hrvatska nije mogla u EU sa Ivom Sanaderom.

ODGOVORITE
Name

snouden

29.03.2015 16:03

Problem korupcije u BiH ne moze se rjesiti jer ne postoji volja i svijest politicara.Ukoliko je prijavite korupciju i kriminal oznaceni ste kao meta, jer su korumpirani nazalost sudije tuzioci to pokazuje hapsenje sudkinje suda BiH. Ako prijavite korupciju procice te golgotu i pakao kao pripadnik granicne policije BiH Palalic Dalibor. Svi dokazi postoje o kriminalu koji je momak otkrio. SIPA je to istragom i potvrdila .IZVJESTAJ SIPA DOSTAVILA TUZILAATVU BIH I ONA THE END.

ODGOVORITE
Name

snouden

29.03.2015 18:16

Sramota je za drzavni sud BiH u Sarajevu da ima informacije dokaze i cinjenice o kriminalu i korupciji a da skriva pocinioce i amnestira ih to vam je vezano za predhodni komentar jer poliajac je dao dokaze o kriminalu korupciji i svercu sud BiH to zna vec punih sedam godina na celu sa Medzidom Kreso.

ODGOVORITE
Name

Sta kazu tuzioci

29.03.2015 20:02

Ne bih se slozio sa naslovom pa šta rade tuzioci očito da nemaju dovoljno fokata.Žali bože zašta ljudi imaju ogromne plate.Jedino komunalne takse i sitne dilere ganjaju.

ODGOVORITE
Name

ЛИЈЕК ЈЕ ВРЛО ЈЕДНОСТАВАН

29.03.2015 20:47

Li je uživao veliko poštovanje među žiteljima Singapura koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu nezavisnosti. Otac ekonomskog čuda Singapura - "Malog azijskog tigra", kako ga nazivaju ekonomisti. On je više od tri decenije čvrstom rukom vladao Singapurom, sve do 1990, a pripisuje mu se zasluga da je to nekada siromašno ostrvo pretvorio u bogato finansijsko središte s niskom stopom kriminala i skoro nepostojećom korupcijom.

ODGOVORITE
Name

kgb

12.05.2015 10:30

Kakva je to drzaava koja skriva afere kriminal i korupciju???NEKO OD SUDIJA I TUZILACA MORA DA LETI SA POSLA I DA IDE U ZATVOR DA ODGOVARA ZASTO SLUCAJ I SVERC PREKO PRELAZA STRMICA DRZI U LATICI PETU GODINU.Ocigledan primjer korupcije u pravosudju najvise instance drzavne sudu i tuzilastvu BiH!!!!!DA NASTUPI ZASTARA.

ODGOVORITE