У ком саставу ће Португал напасти Србе?!

Последње вести из Португала говоре да селектор Сантош неће напасти Орлове са класичним центарфором.

Фудбал 29.03.2015 | 18:20
У ком саставу ће Португал напасти Србе?!

Португалцима не гори под ногама као Србији уочи сутрашњег дуела, али распродат Луж и шанса да направе можда и кључни корак ка пласман у Француску су довољни аргументи да домаћи тим игра само на победу против Орлова.

Фернандо Сантош због суспензије неће бити на клупи, али ће се његове тактичке замисли поштовати на терену Лужа. Искусни стручњак је јесенас наследио Паула Бента и одмах направио неке дубоке резове. У репрезентацију је вратио ветеране Рикарда Карваља, Тијага и Босингву које је Бенто раније отписао, а после неколико мечева се захвалио дугогодишњим репрезентативцима Меирелешу и Велосу.

Сантош сада не рачуна на најјачи тим. Због повреде је са списка изостао Севиљин голман Бето. Он је био у одличној форми и представљао би озбиљну конкуренцију Руи Патрисију. Из истог разлога на списку нема ни Рафаела Гереира, левог спољњег Лоријана. Овај момак је једно од открића сезоне у Француској. Међутим, највећи хендикеп је одсуство штопера Пепеа који није успео да се опорави од повреде зарађене у Ел Класику.

То су играчи који не играју и од којих Србија не мора да стрепи. Према последњим најавама из Португалије, њихов тим ће највероватније истрчати у формацији 4-4-2 што је био рецепт који је Сантош примењивао у последњим мечевима. Годинама су Португалци били препознатљиви по класичној 4-3-3 формацији са врхунским крилима (Фиго, Роналдо, Нани, Кварежма...) као ударним иглама, али је недостатак подједнако квалитетне „деветке“ био рак рана.

Сантош је после дебија против Француза решио да то „болесно ткиво“ одстрани и заигра без класичног нападача. У наредна два квалификациона дуела и пријатељском мечу против Аргентине, Португалци су играли са четири играча у „вези“ и двојицом нападача од којих ниједан није био класична „деветка“. Против Данске и Аргентине су у везном реду имали ромб систем са Нанијем као полушпицем који је мењао место да Данијем, док су против Јерменије истрали у формацији која је најближа ономе што би сутра увече требало да видимо против Орлова.

На голу нема дилеме. Руи Патрисио је зацементиран. Голман лисабонског Спортинга је дуго чекао на шансу прво поред Рикарда, а потом и Едуарда. Усталио се на голу у претходним квалификацијама за Мундијал код Паула Бента, али је склоњен са гола већ после првог меча у Бразилу и очајне партије против Немачке. Ипак, у актуелним квалификацијама је опет добио поверење свог "фудбалског оца" Бента. Иако има велико искуство иза себе, највећа мана му је што није константан. Може да „брани све“ као што је то било јесенас против Челсија, али и да прави катастрофалне киксеве као што је то било против Бенфике или Белененсеса када су његове грешке обишле свет. Србија не би требало да у њему види несавладиву препреку.

После повреде Пепеа, нема дилеме који штоперски тандем очекује Орлове. Бруно Алвеш десно и Рикардо Карваљо лево.
„Карваљо је интелигентан штопер, искусан и неће бити проблема на надокнади одсуство Пепеа. Бруно Алвеш је физички доминантан, доминира у прекидима пред оба гола и одличан је у маркацији противничких нападача“, каже за МОЗЗАРТ Спорт бивши селектор Србије и легенда португалског клупског фудбала, Љубинко Друловић.

На бочним странама дефанзивне линије се очекују промене. Лево нема повређеног Гереира и Тијага Гомеша. Сантош је на списак уврстио тројицу левих бекова: Коентраа, Елисеуа и Антуњеша. Елисеу је недавно открио сврху тог тренеровог потеза, откривши да ће Коентрао играти у везном реду. То значи да ће Елисеу заузети позицију левог бека, а Орлови ће посебну пажњу морати да обрате на разоран шут овог бомбардера који се надавао евроголова у Малаги и Бенфики. Ипак, дефанзива му је слабија тачка, с обзиром да је каријеру почео као крилни нападач...

Уз десну аут линију се очекује ветеран Жозе Босингва којег је Сантош вратио у национални тим. У њега више верује него у младог Седрика Соареша из лисабонског Спортинга. То је и потврдио у једном јануарском интервјуу објашњењем да је задовољан Седриковим играма, али да је Босингва „бољи избор из техничких разлога“.

Осигурач испред одбране би требало да буде још један Сантошов ветеран-повратник: Искусни везиста мадридског Атлетика Тијаго. Он је у предности у односу на још једног Спортинговог „младог лава“ Вилијама Карваља. Иако је Карваљо жеља неких од највећих европских клубова и цена му се броји у десетинама милиона евра, Сантош више верује искусном Тијагу који код Симеонеа у Атлетику игра као препорођен. Улогу плејмејкера, са мање обавеза у дефанзиви ће имати Жоао Моутињо. Он блиста у редовима Монака, дели невероватне асистенције и један је од креатора сјајног резултата Кнежева у Лиги шампиона.
„Моутињо је сигуран избор. Дуго година је у репрезентацији и има велико искуство. Ако Португалци буду играли у систему 4-4-2, верујем да ће Тијаго и Моутињо бити тај блок на средини терена. Карваљо је млад и талентован играч, има добру левицу, физички је јак, али искуство поменуте двојице им даје предност у односу на њега“, каже Друловић.

Са формацијом са четири играча у везном реду, бочне позиције су по свој прилици резервисане за Фабија Коентраа на левој и Нанија на десној страни.
„Код Нанија нема дилеме, а Коентрао и није толико изненађење. Он је каријеру у Бенфики почео као леви спољни у везном реду и пружао је одличне партије. Жорж Жезус га је прекомандовао на позицију левог бека коју покрива и данас у Реалу. Ипак, и даље може успешно да одигра у везном реду“, открива бивши ас Порта и Бенфике.

У том случају, алтернатива за леву страну везног реда ће бити Андре Гомеш из Валенсије, док су Кварежма и Вијериња резерва Нанију. Међутим, постоји и план Б, односно да Португалци заиграју у систему 4-3-3. У том случају би Коентрао играо левог бека уместо Елисеуа, Нани би био померен напред, а треће место у везном реду би покрио управо Андре Гомеш.
„Гомеш је сјајан, поливалентан играч који може да покрива више позиција у тиму, игра одлично у Валенсији и ако буде формација са тројицом играча у везном реду, очекујем њега уз Тијага и Моутиња“, каже Друловић.

Ипак, вероватноћа да Португалци крену у 4-3-3 је мала, тако да ће Гомеш чекати своју шансу са клупе.

Због вишегодишње муке са недостатком квалтиетног центарфора, Сантош је био принуђен на промену формације. Тако би против Србије у шпицу требало да се нађу Кристијано Роналдо и Дани Алвеш из Зенита. Данију неће бити страна улога „лажног нападача“ с обзиром да је у Зениту често обављао ту улогу. Против Аргентине и Данске, Дани и Роналдо су већ имали прилику да испробају ову опцију што се показало као боље решење од система са класичном деветком. У мечу против Јерменије, Дани је играо у тандему са Елдером Поштигом.
„Сјајан је у ситуацијама један на један и већ је играо у овој формацији. Са Роналдом може да створи доста проблема одбрани ривала“, каже Друловић.

Што се Роналда тиче, најбољи играч света је добро позната опасност. У формацији 4-4-2 је повремено играо и у Реалу када је Анћелоти мењао систем због повреда и суспензија или када је Бејла повлачио дефанзивније у неким јачим мечевима као што је то био случај против Бајерна прошле сезоне.

Бројне су и најаве који играчи би требало да добију шансу са клупе у тиму Португала.
„Што се везног реда тиче, Андре Гомеш је прва алтернатива. У случају да им не крене добро, очекујем Кварежму са клупе и још једног нападача. Кварежма је тип играча који може да подигне игру свог тима на виши ниво. Још један сјајан индивидуалац и веома опасан и ситуацијама један на један. Ипак, мана му је што није константан. Ако Сантош буде уводио нападача, предност дајем Едеру из Браге у односу на Уга Алемиду. Едер је одличан у скок игри, врши велики притисак на последњу линију ривала и да није имао тешку повреду мислим да би направио много бољу каријеру“, сматра Друловић.

Португалци су последњих година били етикетирани као скуп сјајних индивидуалаца у сенци Кристијана Роналда. Али, изузев на последњем Мундијалу, на свим осталим великим такмичењима су демантовали такве тврдње и доказивали су да је реч о снажном колективу.

Коментари / 0

Оставите коментар