U kom sastavu će Portugal napasti Srbe?!

Poslednje vesti iz Portugala govore da selektor Santoš neće napasti Orlove sa klasičnim centarforom.

Fudbal 29.03.2015 | 18:20
U kom sastavu će Portugal napasti Srbe?!

Portugalcima ne gori pod nogama kao Srbiji uoči sutrašnjeg duela, ali rasprodat Luž i šansa da naprave možda i ključni korak ka plasman u Francusku su dovoljni argumenti da domaći tim igra samo na pobedu protiv Orlova.

Fernando Santoš zbog suspenzije neće biti na klupi, ali će se njegove taktičke zamisli poštovati na terenu Luža. Iskusni stručnjak je jesenas nasledio Paula Benta i odmah napravio neke duboke rezove. U reprezentaciju je vratio veterane Rikarda Karvalja, Tijaga i Bosingvu koje je Bento ranije otpisao, a posle nekoliko mečeva se zahvalio dugogodišnjim reprezentativcima Meirelešu i Velosu.

Santoš sada ne računa na najjači tim. Zbog povrede je sa spiska izostao Seviljin golman Beto. On je bio u odličnoj formi i predstavljao bi ozbiljnu konkurenciju Rui Patrisiju. Iz istog razloga na spisku nema ni Rafaela Gereira, levog spoljnjeg Lorijana. Ovaj momak je jedno od otkrića sezone u Francuskoj. Međutim, najveći hendikep je odsustvo štopera Pepea koji nije uspeo da se oporavi od povrede zarađene u El Klasiku.

To su igrači koji ne igraju i od kojih Srbija ne mora da strepi. Prema poslednjim najavama iz Portugalije, njihov tim će najverovatnije istrčati u formaciji 4-4-2 što je bio recept koji je Santoš primenjivao u poslednjim mečevima. Godinama su Portugalci bili prepoznatljivi po klasičnoj 4-3-3 formaciji sa vrhunskim krilima (Figo, Ronaldo, Nani, Kvarežma...) kao udarnim iglama, ali je nedostatak podjednako kvalitetne „devetke“ bio rak rana.

Santoš je posle debija protiv Francuza rešio da to „bolesno tkivo“ odstrani i zaigra bez klasičnog napadača. U naredna dva kvalifikaciona duela i prijateljskom meču protiv Argentine, Portugalci su igrali sa četiri igrača u „vezi“ i dvojicom napadača od kojih nijedan nije bio klasična „devetka“. Protiv Danske i Argentine su u veznom redu imali romb sistem sa Nanijem kao polušpicem koji je menjao mesto da Danijem, dok su protiv Jermenije istrali u formaciji koja je najbliža onome što bi sutra uveče trebalo da vidimo protiv Orlova.

Na golu nema dileme. Rui Patrisio je zacementiran. Golman lisabonskog Sportinga je dugo čekao na šansu prvo pored Rikarda, a potom i Eduarda. Ustalio se na golu u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal kod Paula Benta, ali je sklonjen sa gola već posle prvog meča u Brazilu i očajne partije protiv Nemačke. Ipak, u aktuelnim kvalifikacijama je opet dobio poverenje svog "fudbalskog oca" Benta. Iako ima veliko iskustvo iza sebe, najveća mana mu je što nije konstantan. Može da „brani sve“ kao što je to bilo jesenas protiv Čelsija, ali i da pravi katastrofalne kikseve kao što je to bilo protiv Benfike ili Belenensesa kada su njegove greške obišle svet. Srbija ne bi trebalo da u njemu vidi nesavladivu prepreku.

Posle povrede Pepea, nema dileme koji štoperski tandem očekuje Orlove. Bruno Alveš desno i Rikardo Karvaljo levo.
„Karvaljo je inteligentan štoper, iskusan i neće biti problema na nadoknadi odsustvo Pepea. Bruno Alveš je fizički dominantan, dominira u prekidima pred oba gola i odličan je u markaciji protivničkih napadača“, kaže za MOZZART Sport bivši selektor Srbije i legenda portugalskog klupskog fudbala, Ljubinko Drulović.

Na bočnim stranama defanzivne linije se očekuju promene. Levo nema povređenog Gereira i Tijaga Gomeša. Santoš je na spisak uvrstio trojicu levih bekova: Koentraa, Eliseua i Antunješa. Eliseu je nedavno otkrio svrhu tog trenerovog poteza, otkrivši da će Koentrao igrati u veznom redu. To znači da će Eliseu zauzeti poziciju levog beka, a Orlovi će posebnu pažnju morati da obrate na razoran šut ovog bombardera koji se nadavao evrogolova u Malagi i Benfiki. Ipak, defanziva mu je slabija tačka, s obzirom da je karijeru počeo kao krilni napadač...

Uz desnu aut liniju se očekuje veteran Žoze Bosingva kojeg je Santoš vratio u nacionalni tim. U njega više veruje nego u mladog Sedrika Soareša iz lisabonskog Sportinga. To je i potvrdio u jednom januarskom intervjuu objašnjenjem da je zadovoljan Sedrikovim igrama, ali da je Bosingva „bolji izbor iz tehničkih razloga“.

Osigurač ispred odbrane bi trebalo da bude još jedan Santošov veteran-povratnik: Iskusni vezista madridskog Atletika Tijago. On je u prednosti u odnosu na još jednog Sportingovog „mladog lava“ Vilijama Karvalja. Iako je Karvaljo želja nekih od najvećih evropskih klubova i cena mu se broji u desetinama miliona evra, Santoš više veruje iskusnom Tijagu koji kod Simeonea u Atletiku igra kao preporođen. Ulogu plejmejkera, sa manje obaveza u defanzivi će imati Žoao Moutinjo. On blista u redovima Monaka, deli neverovatne asistencije i jedan je od kreatora sjajnog rezultata Kneževa u Ligi šampiona.
„Moutinjo je siguran izbor. Dugo godina je u reprezentaciji i ima veliko iskustvo. Ako Portugalci budu igrali u sistemu 4-4-2, verujem da će Tijago i Moutinjo biti taj blok na sredini terena. Karvaljo je mlad i talentovan igrač, ima dobru levicu, fizički je jak, ali iskustvo pomenute dvojice im daje prednost u odnosu na njega“, kaže Drulović.

Sa formacijom sa četiri igrača u veznom redu, bočne pozicije su po svoj prilici rezervisane za Fabija Koentraa na levoj i Nanija na desnoj strani.
„Kod Nanija nema dileme, a Koentrao i nije toliko iznenađenje. On je karijeru u Benfiki počeo kao levi spoljni u veznom redu i pružao je odlične partije. Žorž Žezus ga je prekomandovao na poziciju levog beka koju pokriva i danas u Realu. Ipak, i dalje može uspešno da odigra u veznom redu“, otkriva bivši as Porta i Benfike.

U tom slučaju, alternativa za levu stranu veznog reda će biti Andre Gomeš iz Valensije, dok su Kvarežma i Vijerinja rezerva Naniju. Međutim, postoji i plan B, odnosno da Portugalci zaigraju u sistemu 4-3-3. U tom slučaju bi Koentrao igrao levog beka umesto Eliseua, Nani bi bio pomeren napred, a treće mesto u veznom redu bi pokrio upravo Andre Gomeš.
„Gomeš je sjajan, polivalentan igrač koji može da pokriva više pozicija u timu, igra odlično u Valensiji i ako bude formacija sa trojicom igrača u veznom redu, očekujem njega uz Tijaga i Moutinja“, kaže Drulović.

Ipak, verovatnoća da Portugalci krenu u 4-3-3 je mala, tako da će Gomeš čekati svoju šansu sa klupe.

Zbog višegodišnje muke sa nedostatkom kvaltietnog centarfora, Santoš je bio prinuđen na promenu formacije. Tako bi protiv Srbije u špicu trebalo da se nađu Kristijano Ronaldo i Dani Alveš iz Zenita. Daniju neće biti strana uloga „lažnog napadača“ s obzirom da je u Zenitu često obavljao tu ulogu. Protiv Argentine i Danske, Dani i Ronaldo su već imali priliku da isprobaju ovu opciju što se pokazalo kao bolje rešenje od sistema sa klasičnom devetkom. U meču protiv Jermenije, Dani je igrao u tandemu sa Elderom Poštigom.
„Sjajan je u situacijama jedan na jedan i već je igrao u ovoj formaciji. Sa Ronaldom može da stvori dosta problema odbrani rivala“, kaže Drulović.

Što se Ronalda tiče, najbolji igrač sveta je dobro poznata opasnost. U formaciji 4-4-2 je povremeno igrao i u Realu kada je Anćeloti menjao sistem zbog povreda i suspenzija ili kada je Bejla povlačio defanzivnije u nekim jačim mečevima kao što je to bio slučaj protiv Bajerna prošle sezone.

Brojne su i najave koji igrači bi trebalo da dobiju šansu sa klupe u timu Portugala.
„Što se veznog reda tiče, Andre Gomeš je prva alternativa. U slučaju da im ne krene dobro, očekujem Kvarežmu sa klupe i još jednog napadača. Kvarežma je tip igrača koji može da podigne igru svog tima na viši nivo. Još jedan sjajan individualac i veoma opasan i situacijama jedan na jedan. Ipak, mana mu je što nije konstantan. Ako Santoš bude uvodio napadača, prednost dajem Ederu iz Brage u odnosu na Uga Alemidu. Eder je odličan u skok igri, vrši veliki pritisak na poslednju liniju rivala i da nije imao tešku povredu mislim da bi napravio mnogo bolju karijeru“, smatra Drulović.

Portugalci su poslednjih godina bili etiketirani kao skup sjajnih individualaca u senci Kristijana Ronalda. Ali, izuzev na poslednjem Mundijalu, na svim ostalim velikim takmičenjima su demantovali takve tvrdnje i dokazivali su da je reč o snažnom kolektivu.

Komentari / 0

Ostavite komentar