ЕП: ''Петарда'' Белгије, Италијани се провукли...

Фудбалери Исланда забележили су и четврту победу у група А квалификација за Европско првенство пошто су на гостовању Казахстану славили са 3:0, док је Чешка спречила изненађење против Летоније (1:1). У групи Х, Хрвати су без проблема поразили Норвешку са 5:1, а Азеребејџан је извукао сва три бода против Малте (2:0). Герет Бејл је додатно погурао Велс ка пласману на првенство Европе јер је дао два гола на гостовању у Израелу за тријумф од 3:0. Холандија се провукла против Турске (1:1), као и Италија на гостовању Бугарској (2:1), док је Белгија декласирала Кипар са 5:0, а БиХ је дошла до првог тријумфа савладавши Андору у гостима са 3:0.

Фудбал 29.03.2015 | 15:40
ЕП: ''Петарда'' Белгије, Италијани се провукли...

Група Х: Силна Хрватска, Италија се провукла у свом стилу, тријумфалан деби Просинечког

Хрватска је у 30. минуту начела Норвешку преко Брозовића, а онда су редом погађали Перишић, Олић, Шилденфелд и Прањић, док је Тети у 81. минуту постигао почани погодак за гостујућу екипу.

Норвежани су у 69. минуту, након што је Ћорлука скривио једанаестерац, имали прилику да постигну још један гол, али је Елионази био непрецизан. Нешто касније, Ћорлука је због друге жуте карте морао да напусти терен, али је његов тим на лаган начин дошао до три бода.

Азеребејџан је головима Хусејнова у четвртом и Назарова у другом минуту надокнаде савладали Малту, па је бивши тренер Црвене звезде Роберт Просинечки одлично стартовао на клупи Азера.

У последњем мечу Х групе мало је недостајало да Бугарска приреди изненађење на свом терену и порази Италију, што можда и не би било толико изненађење, јер је Антонио Конте прилично експериментисао са саставом - 2:2.

Играчима попут Антонелија, Бертолаћија или Зазе као да је дрес "азура" био претежак, заједно са саиграчима деловали су изгубљено на терену, па се мрежа тресла три пута у првих 17 минута. "Азури" су повели неспретним аутоголом Минева, али су Бугари експресно дошли до преокрета пореко Попова који је са 20-так метара погодио доњи леви угао и ударцем Мицанског главом испред Барзаљија.

Да бар бод оде на "чизму" побринуо се тандем Сампдорије на чијој клупи седи наш Синиша Михајловић. Конте је направио праве измене, дао шансу Соријану (асистент) и Едеру који је шест минута пре краја са дистанце лепо послао лопту у десни угао за поделу плена и на дебију за Италију дошао до првенца.

Група А: Бајкса Исланда траје, Холандија све даље од Француске

Исланд је победом над Казахстаном дошао до 12 бодова, што је шест бодова више од трећепласиране Холандије која има и утакмицу мање. Гостујућа екипа је начела противничку мрежу у 20. минуту када је Гудмундсен убацио лопту у простор искусном Гудјонсену који је погодио леви доњи ћошак.

Само 12. минута касније Сигурдсон је са десне стране извео слободан ударац и пронашао Бјарнасона који је главом без икаквих сметњи оставио за собом чувара и главом поставио 2:0. Исти играч је у првом минуту надокнаде упутио ударац ка голу Сиделњикова, али се лопта одбила од Воротињикова и променила путању, те завршила у левом углу за коначних 3:0.

Холандија пружа партије далеко од свог реномеа и играчког кадра и мало је недостајало да изгуби први такмичарки меч на Амстердам арени, на којој има учинак од 18 победа и четири ремија.

Од 37. минута "лале" су губиле од Турске поготком Бурука Јилмаза и када се чинило да ће доживети први пораз на свом терену у квалификацијама за ЕУРО још од 1963. године, Снајдер је снажно шутирао у судијској надокнади и лопта је на путу ка мрежи закачила Хунтелара довољно да превари голмана Бабакана за 1:1.

Холанђани су трећи са седам бодова, док чело табеле држи Чешка са 13, а други је Исланд са бодом мање.

Чешка је успела да спречи изненађење Летоније на свом терену, јер је гост водио голом Виснаковска у 30. минуту, али је Пилар у последње минуту игре сачувао бод.

Група Б: Велс гази ка Француској, петарда Белгије и првенац БиХ

Највећу лекцију дао је Велс који је утврдио своје прилике да се нађе на првенству Европе у Француској, јер је глако поразио Израел на гостовању.

Тријумф је био режија два најбоља играча, Герета Бејла и Арона Рамзија. Рамзи је у првом минуту надоканде првог дела игре погодио за предност, а онда је Бејл у 50. и 77. минуту два пута гађао директно у мету.

Босна и Херцеговина је без много проблема дошла до првог тријумфа у режији двојице играча - Сенад Лулић је три пута асистирао, у 13, 49. и 62. минуту, а Един Џеко је хет-триком пресудио фењерашу Андори на гостовању. "Змајеви" су тако остали у трци бар за треће место које води у бараж, а најбоље трећепласирани директно иде на ЕУРО у Француску.

Са друге стране, Белгија је демонстрирала силу против Кипра и са 5:0 управо ту селекцију претекла на трећој позицији табеле Б групе. За вођство "ђавола" био је задужен Маруан Фелаини погодивши доњи леви угао, док је Бентеке главом у мрежу спровео центаршут Азара са десног крила за 2:0.

Све дилеме око победника отклонио је Фелаини у 66. минуту другим поготком, већ у следећем минуту је Азар искоса са леве стране од даље стативе послао лопту иза леђа голмана Кисаса, а "петарду" је комплетирао Батшуаји после додавања Наинголана.

Квалификације за Европско првенство 2016:
Група А:
Казахстан - Исланд 0:3 (0:2)
(Гудјонсен 20, Бјарнасон 32, 90+1)
Чешка - Летонија 1:1 (0:1)
(Пилар 90 - Виснаковс 30)
Холандија - Турска 1:1 (0:1)
(Снајдер 90+2 - Јилмаз 37)

Група Б:
Израел - Велс 0:3 (0:1)
(Ремзи 45+1, Бејл 50, 77)
Андора - БиХ 0:3 (0:1)
(Џеко 13, 49, 62)
Белгија - Кипар 5:0 (2:0)
(Фелаини 21, 66, Бентеке 35, Азар 67, Батшуаји 80)

Група Х:
Азербејџан - Малта 2:0 (1:0)
(Хусејнов 4, Назаров 90+2)
Хрватска - Норвешка 5:1 (1:0)
(Брозовић 30, Перишић 54, Олић 66, Шилденфелд 87, Прањић 90+4 - Тети 81)
Бугарска - Италија 2:2 (2:1)
(Попов 11, Мицански 17 - Минев 4 а.г, Едер 84)

Коментари / 0

Оставите коментар