EP: ''Petarda'' Belgije, Italijani se provukli...

Fudbaleri Islanda zabeležili su i četvrtu pobedu u grupa A kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pošto su na gostovanju Kazahstanu slavili sa 3:0, dok je Češka sprečila iznenađenje protiv Letonije (1:1). U grupi H, Hrvati su bez problema porazili Norvešku sa 5:1, a Azerebejdžan je izvukao sva tri boda protiv Malte (2:0). Geret Bejl je dodatno pogurao Vels ka plasmanu na prvenstvo Evrope jer je dao dva gola na gostovanju u Izraelu za trijumf od 3:0. Holandija se provukla protiv Turske (1:1), kao i Italija na gostovanju Bugarskoj (2:1), dok je Belgija deklasirala Kipar sa 5:0, a BiH je došla do prvog trijumfa savladavši Andoru u gostima sa 3:0.

Fudbal 29.03.2015 | 15:40
EP: ''Petarda'' Belgije, Italijani se provukli...

Grupa H: Silna Hrvatska, Italija se provukla u svom stilu, trijumfalan debi Prosinečkog

Hrvatska je u 30. minutu načela Norvešku preko Brozovića, a onda su redom pogađali Perišić, Olić, Šildenfeld i Pranjić, dok je Teti u 81. minutu postigao počani pogodak za gostujuću ekipu.

Norvežani su u 69. minutu, nakon što je Ćorluka skrivio jedanaesterac, imali priliku da postignu još jedan gol, ali je Elionazi bio neprecizan. Nešto kasnije, Ćorluka je zbog druge žute karte morao da napusti teren, ali je njegov tim na lagan način došao do tri boda.

Azerebejdžan je golovima Husejnova u četvrtom i Nazarova u drugom minutu nadoknade savladali Maltu, pa je bivši trener Crvene zvezde Robert Prosinečki odlično startovao na klupi Azera.

U poslednjem meču H grupe malo je nedostajalo da Bugarska priredi iznenađenje na svom terenu i porazi Italiju, što možda i ne bi bilo toliko iznenađenje, jer je Antonio Konte prilično eksperimentisao sa sastavom - 2:2.

Igračima poput Antonelija, Bertolaćija ili Zaze kao da je dres "azura" bio pretežak, zajedno sa saigračima delovali su izgubljeno na terenu, pa se mreža tresla tri puta u prvih 17 minuta. "Azuri" su poveli nespretnim autogolom Mineva, ali su Bugari ekspresno došli do preokreta poreko Popova koji je sa 20-tak metara pogodio donji levi ugao i udarcem Micanskog glavom ispred Barzaljija.

Da bar bod ode na "čizmu" pobrinuo se tandem Sampdorije na čijoj klupi sedi naš Siniša Mihajlović. Konte je napravio prave izmene, dao šansu Sorijanu (asistent) i Ederu koji je šest minuta pre kraja sa distance lepo poslao loptu u desni ugao za podelu plena i na debiju za Italiju došao do prvenca.

Grupa A: Bajksa Islanda traje, Holandija sve dalje od Francuske

Island je pobedom nad Kazahstanom došao do 12 bodova, što je šest bodova više od trećeplasirane Holandije koja ima i utakmicu manje. Gostujuća ekipa je načela protivničku mrežu u 20. minutu kada je Gudmundsen ubacio loptu u prostor iskusnom Gudjonsenu koji je pogodio levi donji ćošak.

Samo 12. minuta kasnije Sigurdson je sa desne strane izveo slobodan udarac i pronašao Bjarnasona koji je glavom bez ikakvih smetnji ostavio za sobom čuvara i glavom postavio 2:0. Isti igrač je u prvom minutu nadoknade uputio udarac ka golu Sidelnjikova, ali se lopta odbila od Vorotinjikova i promenila putanju, te završila u levom uglu za konačnih 3:0.

Holandija pruža partije daleko od svog renomea i igračkog kadra i malo je nedostajalo da izgubi prvi takmičarki meč na Amsterdam areni, na kojoj ima učinak od 18 pobeda i četiri remija.

Od 37. minuta "lale" su gubile od Turske pogotkom Buruka Jilmaza i kada se činilo da će doživeti prvi poraz na svom terenu u kvalifikacijama za EURO još od 1963. godine, Snajder je snažno šutirao u sudijskoj nadoknadi i lopta je na putu ka mreži zakačila Huntelara dovoljno da prevari golmana Babakana za 1:1.

Holanđani su treći sa sedam bodova, dok čelo tabele drži Češka sa 13, a drugi je Island sa bodom manje.

Češka je uspela da spreči iznenađenje Letonije na svom terenu, jer je gost vodio golom Visnakovska u 30. minutu, ali je Pilar u poslednje minutu igre sačuvao bod.

Grupa B: Vels gazi ka Francuskoj, petarda Belgije i prvenac BiH

Najveću lekciju dao je Vels koji je utvrdio svoje prilike da se nađe na prvenstvu Evrope u Francuskoj, jer je glako porazio Izrael na gostovanju.

Trijumf je bio režija dva najbolja igrača, Gereta Bejla i Arona Ramzija. Ramzi je u prvom minutu nadokande prvog dela igre pogodio za prednost, a onda je Bejl u 50. i 77. minutu dva puta gađao direktno u metu.

Bosna i Hercegovina je bez mnogo problema došla do prvog trijumfa u režiji dvojice igrača - Senad Lulić je tri puta asistirao, u 13, 49. i 62. minutu, a Edin Džeko je het-trikom presudio fenjerašu Andori na gostovanju. "Zmajevi" su tako ostali u trci bar za treće mesto koje vodi u baraž, a najbolje trećeplasirani direktno ide na EURO u Francusku.

Sa druge strane, Belgija je demonstrirala silu protiv Kipra i sa 5:0 upravo tu selekciju pretekla na trećoj poziciji tabele B grupe. Za vođstvo "đavola" bio je zadužen Maruan Felaini pogodivši donji levi ugao, dok je Benteke glavom u mrežu sproveo centaršut Azara sa desnog krila za 2:0.

Sve dileme oko pobednika otklonio je Felaini u 66. minutu drugim pogotkom, već u sledećem minutu je Azar iskosa sa leve strane od dalje stative poslao loptu iza leđa golmana Kisasa, a "petardu" je kompletirao Batšuaji posle dodavanja Naingolana.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016:
Grupa A:
Kazahstan - Island 0:3 (0:2)
(Gudjonsen 20, Bjarnason 32, 90+1)
Češka - Letonija 1:1 (0:1)
(Pilar 90 - Visnakovs 30)
Holandija - Turska 1:1 (0:1)
(Snajder 90+2 - Jilmaz 37)

Grupa B:
Izrael - Vels 0:3 (0:1)
(Remzi 45+1, Bejl 50, 77)
Andora - BiH 0:3 (0:1)
(Džeko 13, 49, 62)
Belgija - Kipar 5:0 (2:0)
(Felaini 21, 66, Benteke 35, Azar 67, Batšuaji 80)

Grupa H:
Azerbejdžan - Malta 2:0 (1:0)
(Husejnov 4, Nazarov 90+2)
Hrvatska - Norveška 5:1 (1:0)
(Brozović 30, Perišić 54, Olić 66, Šildenfeld 87, Pranjić 90+4 - Teti 81)
Bugarska - Italija 2:2 (2:1)
(Popov 11, Micanski 17 - Minev 4 a.g, Eder 84)

Komentari / 0

Ostavite komentar