Рак дојке годишње открије 500 жена

Број обољелих од карцинома дојке у Републици Српској је у порасту, а о томе свједочи податак да сваке године 500 жена открије да има рак.

Република Српска 29.03.2015 | 13:55
Рак дојке годишње открије 500 жена

Предсједник Савеза жена обољелих од карцинома дојке "Искра" Азра Икаловић навела је да редовни прегледи и рана дијагноза спречавају и смањују смртност од ове опаке болести.

- Најмање што свака здрава жена може учинити за себе јесте да сама прегледа своје дојке једном мјесечно. Редован преглед дојки може бити пресудан за здравље и живот - нагласила је Икаловићева.

Свјетска здравствена организација објавила је да карцином дојке хара углавном међу женама старијим од 55 година. Стручњаци, међутим, упозоравају да је та граница знатно снижена под утицајем ратних дејстава на нашим просторима.

- Поражавајући су подаци да од карцинома дојке све чешће оболијевају веома младе жене старосне доби између 35 и 40 година, али и доста млађе - истакла је Икаловићева и додала да је у Српској све више и дјевојака од 20 година које су откриле да имају ову врсту карцинома.

Према њеним ријечима, неопходно је свим становницима подићи свијест о овој болести посебно због тога што се са њом не боре само жене, већ и мушкарци.

- На 100 обољелих жена од карцинома дојке је један мушкарац, због чега би и они требало да одлазе на прегледе који им могу спасити животе - додала је Икаловићева.

Према подацима Института за јавно здравство РС, карцином дојке је једно од најчешћих малигних обољења.

- Ово обољење чини више од 18 одсто свих малигних обољења код жена. Свака пета жена обољела је од малигне неоплазме у Српској и има примарну локализацију на дојци - кажу у Институту.

Најчешћи узрок смртности становника РС су болести срца, тумори и карциноми, а статистика показује да су у посљедњих пет година те болести проузроковале смрт у више од половине случајева.
Хуманитарна акција

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БОРБА

29.03.2015 13:59

ТО ЈЕ НАМА НАСА БОРБА ДАЛА ДА ИМАМО ТОЛИКО БОЛЕСНИХ ЗЕНА...МАС ПАТЕР И РАТ И СВЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаз

29.03.2015 15:09

Неко треба да отплати њихове кредите.А оваца за сисање има ха ха хааааа.

ОДГОВОРИТЕ