Rak dojke godišnje otkrije 500 žena

Broj oboljelih od karcinoma dojke u Republici Srpskoj je u porastu, a o tome svjedoči podatak da svake godine 500 žena otkrije da ima rak.

Republika Srpska 29.03.2015 | 13:55
Rak dojke godišnje otkrije 500 žena

Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" Azra Ikalović navela je da redovni pregledi i rana dijagnoza sprečavaju i smanjuju smrtnost od ove opake bolesti.

- Najmanje što svaka zdrava žena može učiniti za sebe jeste da sama pregleda svoje dojke jednom mjesečno. Redovan pregled dojki može biti presudan za zdravlje i život - naglasila je Ikalovićeva.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da karcinom dojke hara uglavnom među ženama starijim od 55 godina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je ta granica znatno snižena pod uticajem ratnih dejstava na našim prostorima.

- Poražavajući su podaci da od karcinoma dojke sve češće obolijevaju veoma mlade žene starosne dobi između 35 i 40 godina, ali i dosta mlađe - istakla je Ikalovićeva i dodala da je u Srpskoj sve više i djevojaka od 20 godina koje su otkrile da imaju ovu vrstu karcinoma.

Prema njenim riječima, neophodno je svim stanovnicima podići svijest o ovoj bolesti posebno zbog toga što se sa njom ne bore samo žene, već i muškarci.

- Na 100 oboljelih žena od karcinoma dojke je jedan muškarac, zbog čega bi i oni trebalo da odlaze na preglede koji im mogu spasiti živote - dodala je Ikalovićeva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, karcinom dojke je jedno od najčešćih malignih oboljenja.

- Ovo oboljenje čini više od 18 odsto svih malignih oboljenja kod žena. Svaka peta žena oboljela je od maligne neoplazme u Srpskoj i ima primarnu lokalizaciju na dojci - kažu u Institutu.

Najčešći uzrok smrtnosti stanovnika RS su bolesti srca, tumori i karcinomi, a statistika pokazuje da su u posljednjih pet godina te bolesti prouzrokovale smrt u više od polovine slučajeva.
Humanitarna akcija

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BORBA

29.03.2015 13:59

TO JE NAMA NASA BORBA DALA DA IMAMO TOLIKO BOLESNIH ZENA...MAS PATER I RAT I SVE...

ODGOVORITE
Name

laz

29.03.2015 15:09

Neko treba da otplati njihove kredite.A ovaca za sisanje ima ha ha haaaaa.

ODGOVORITE