Ситуација у Србији се стабилизује

Директор Водопривредног центра "Морава" у Нишу Драгољуб Миљојковић рекао је да се ситуација на Јужној Морави, Топлици и Ветерници смирује и да је ниво воде у стагнацији или да опада.

Србија 29.03.2015 | 19:46
Ситуација у Србији се стабилизује

У горњем току Јужне Мораве ниво је у стагнацији, а вода опада на Топлици и Ветерници, рекао је Миљојковић који је и руководилац за одбрану од полава на подручју Водопривредног центра "Морава".

На овим рекама раније је проглашена ванредна одбрана од поплава, људи из неколико кућа у Прокупљу и селу Шарлинац у дољевачкој општини поред Топлице је евакуисано.

Ниво воде на Топлици опао је од синоћ за око један метар, казао је Миљојковић и додао да је Дољевац добио око 500 џакова са песком, а да је одређени број џакова упућен и у Алексинац из превентивних разлога.

Људи и механизација су на терену, казао је Миљојковић из центра "Морава", у саставу Јавног водопривредног предузећа "Србијаводе".

Он је рекао да је сарадња са Сектором за ванредне ситуације веома добра и да се о стању на терену стално размењују информације.

Водостај Ибра од јутрос није у порасту, док је талас Западне Мораве који данас пролази кроз Краљево повећао ниво реке за неких пет центиметара, потврдио је Тањугу, Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

"Реке другог реда, које су претиле да направе велике проблеме домаћинствима, као што су Мусина и Лађевачка река, Рибница и остале речице и потоци су у опадању. Бунари за водоснабдевање Краљевчана поред Ибра, нису угрожени, јер Ибар од данас стагнира. Једино је Морава у мањем порасту, па је због изливања затворен пут Краљево – Опланићи, а у пар домаћиснтва је вода ушла у дворишта", рекао је Кочовић.

Ситуација у улицама у краљевачком насељу Рибница, које су потопљене због изливања атмосферске канализације данас се поправља али, како каже Кочовић, има дворишта и подрума који су под водом и она ће морати да се испумпа.

Сплавови на Ибру су и даље одлуком комуналне инспекције затворени за госте, због високог водостаја Ибра који би их могао угрозити.

Западна Морава и Моравица које су јуче поплавиле неколико стотина хектара пољопривредног земљишта у општини Пожега данас су се повукле око 30 центиметара и уколико не буде већег дотока водостаја из ивањичког краја, ситуација ће у току дана бити нормализована, изјавио је Тањугу начелник Штаба за ванредне ситуације те општине Драган Бојић.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар