Када су живјели прави Адам и Ева?

Људи еволуирају много брже него што се раније мислило, показала је велика студија.

Занимљивости 28.03.2015 | 21:17
Када су живјели прави Адам и Ева?

Научници су дошли до тог закључка, након што су демонстрирали да готово сваки живи човек може пратити своје порекло до једног претка који је живео пре око 250.000 година.

Такозвани “генетски Адам” живео је 100.000 година раније, него што се мислило до сад, што значи да је људска еволуција текла много брже.

Кари Стефансон из компаније деЦОДЕ Генетицс и један од аутора студије каже да је најранији заједнички предак свих људи живео отприлике у исто време када и “митохондријска Ева” – последња жена до које би данашње жене могле пратити порекло своје митохондријске ДНК.

За разлику од библијских, генетски Адам и Ева нису ни у ком смислу били једини људи на планети, иако се вероватно никад нису срели.

Истраживачи су успели да одреде време када је Адам живео поредећи Y-хромозоме 753 Исланђана, који су били груписани у 274 очинске линије.

Научници су користили “молекуларни сат” заснован на броју ДНК мутација које се јављају са сваком генерацијом, како би проценили “Адамову” старост.

Студија објављена у стручном часопису Натуре Генетицс смешта га у доба од пре између 174.000 и 321.000 година.

Генетска Ева ходала је Земљом пре око 200.000 година.

Ранији подаци о заједничком претку указивали су на период од пре само педесетак хиљада година.

Ранија истраживања су сугерисала да људи брже еволуирају сада, него у време кад су се генетски одвојили од својих предака мајмуна, пре шест милиона година.

Студија спроведена на Универзитету у Висконсину показала је да је барем седам одсто људских гена прошло релативно недавну еволуцију.

Неке од промена су посветљивање коже и плаве очи у Северној Европи, већа отпорност на маларију међу неким афричким популацијама и појава гена који омогућава варење лактозе.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар