Србац: Сјећање на жртве усташког терора

За двадесет и два члана породица Стегић и Вишњић, која су 29. марта 1944. године у Стегића ади, на обали Врбаса, у Разбоју Лијевче на свиреп начин убиле усташе само зато што су били Срби, данас је служен парастос, а на спомен обиљежје положено цвијеће и запљене свијеће.

Република Српска 28.03.2015 | 21:46
Србац: Сјећање на жртве усташког терора

На крвави пир усташа над недужним мјештанима, од којих је најстарији био Милутин Стегић са 44 године, а најмладја једногодишња Петра Стегић, подсјетио је предсједник србачког СУБНОР-а Бранко Пивашевић.

-Ми се састајемо овдје сваке године да одамо помен, да памтимо и не заборавимо, што је наш колективни дуг према недужним жртвама –казао је Бранко Пивашевић и подсјетио да су се у току Другог свјетског рата на подручју општине Србац, поред овог, догодила још три масовна злочина од стране усташа у којима је на најбруталнији начин страдало око хиљаду цивила.

Више од 300 је завршило у заробљеништву у Њемачкој, док је у партизанским јединицама погинуло око 300 бораца.

-Потомци погинулих бораца и жртава фашистичког терора у Другом свјетском рату, обнављањем и одржавањем спомен обиљежја уз разумјевање и помоћ локалне власти, чине напоре да се одржи сјећање на та тешка времена и пренесу на младе генерације да се не заборави – нагласио је Пивашевић.

Спомен обиљежје у Стегића ади народ србачког краја подигао је 1987. године, а прошле године на њега је постављена плоча са 22 имена уморених чланова породица Стегића и Вишњић.

Милутин Стегић, који је те године има само годину дана, каже да је његов отац остао жив само зато што тога дана није био у селу, док је стриц Милутин, по коме је добио име, мучен и убијен са осталим комшијама.

-Из кућа које су се налазиле на лијевој обали Врбаса усташе су извлачиле цијеле породице, и младо и старо, неке хватали на њивама и безумно убијали свим средствима, бацајући лешеве у Врбас – каже 65. годишњи Милутин Стегић.

У присуству мјештана и родбине, парастос за жртве усташког терора у Стегића ади служио је свештеник Младен Продановић док су цвијеће на спомен-обиљежје положиле делегације општине Србац, СУБНОР-а, Општинске борачке организације и Мјесне заједнице Разбој Лијевче.

Аутор: С.К.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

немања

28.03.2015 15:00

Устасе, Хрвати а наси политицари који воде народ су у колицији са Цовицем , Изетбеговицем , и осталим који су нам цинили овакве ствари наведене у тексту , умјесто да су сви под једним кисобраном Дидик , Босиц , Ивањиц. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све зртве

28.03.2015 16:17

Дал се ико сјеца зртава партизанског терора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

партизан

29.03.2015 07:02

Партизани нису убијали недузне цивиле него те исте устасе сто направисе монструозне злоцине.То ти је исто као да упоредис бабу и забу.Таква поредјења могу да праве само потомци Хитлера и устасе и нико висе нормалан на свијету.

Name

Требиње

29.03.2015 13:00

Нека је жртвама Вјечна слава и покој. Жао ми је нашега народа који је тако страдао на читавој територији бивше Југославије од крволочне усташке звијери. Морамо то памтити и никада не заборавити да нам се то опет не би поновило. Мада и данас постоји тај синдром усташтва и морамо се свим силама борити против њега. Међутим, чини ми се да српски политичари заборављају превише брзо усташку прошлост предака хрватских политичара. И то је све подржао Ватикан и онога кољача Степинца хоће папа да прогласи свецем. Мораће онда прогласити "блаженим" и Артуковића, и Љуба Милоша и остале хрватске "добротворе" из Јасеновца.Вјерујем да ће покушати временом и Јасеновац да прогласе неким "љетовалиштем". Чак су се и њихови савезници Њемци згадили како Хрвати могу бити крволочни.

ОДГОВОРИТЕ