Srbac: Sjećanje na žrtve ustaškog terora

Za dvadeset i dva člana porodica Stegić i Višnjić, koja su 29. marta 1944. godine u Stegića adi, na obali Vrbasa, u Razboju Lijevče na svirep način ubile ustaše samo zato što su bili Srbi, danas je služen parastos, a na spomen obilježje položeno cvijeće i zapljene svijeće.

Republika Srpska 28.03.2015 | 21:46
Srbac: Sjećanje na žrtve ustaškog terora

Na krvavi pir ustaša nad nedužnim mještanima, od kojih je najstariji bio Milutin Stegić sa 44 godine, a najmladja jednogodišnja Petra Stegić, podsjetio je predsjednik srbačkog SUBNOR-a Branko Pivašević.

-Mi se sastajemo ovdje svake godine da odamo pomen, da pamtimo i ne zaboravimo, što je naš kolektivni dug prema nedužnim žrtvama –kazao je Branko Pivašević i podsjetio da su se u toku Drugog svjetskog rata na području opštine Srbac, pored ovog, dogodila još tri masovna zločina od strane ustaša u kojima je na najbrutalniji način stradalo oko hiljadu civila.

Više od 300 je završilo u zarobljeništvu u Njemačkoj, dok je u partizanskim jedinicama poginulo oko 300 boraca.

-Potomci poginulih boraca i žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, obnavljanjem i održavanjem spomen obilježja uz razumjevanje i pomoć lokalne vlasti, čine napore da se održi sjećanje na ta teška vremena i prenesu na mlade generacije da se ne zaboravi – naglasio je Pivašević.

Spomen obilježje u Stegića adi narod srbačkog kraja podigao je 1987. godine, a prošle godine na njega je postavljena ploča sa 22 imena umorenih članova porodica Stegića i Višnjić.

Milutin Stegić, koji je te godine ima samo godinu dana, kaže da je njegov otac ostao živ samo zato što toga dana nije bio u selu, dok je stric Milutin, po kome je dobio ime, mučen i ubijen sa ostalim komšijama.

-Iz kuća koje su se nalazile na lijevoj obali Vrbasa ustaše su izvlačile cijele porodice, i mlado i staro, neke hvatali na njivama i bezumno ubijali svim sredstvima, bacajući leševe u Vrbas – kaže 65. godišnji Milutin Stegić.

U prisustvu mještana i rodbine, parastos za žrtve ustaškog terora u Stegića adi služio je sveštenik Mladen Prodanović dok su cvijeće na spomen-obilježje položile delegacije opštine Srbac, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i Mjesne zajednice Razboj Lijevče.

Autor: S.K.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nemanja

28.03.2015 15:00

Ustase, Hrvati a nasi politicari koji vode narod su u koliciji sa Covicem , Izetbegovicem , i ostalim koji su nam cinili ovakve stvari navedene u tekstu , umjesto da su svi pod jednim kisobranom Didik , Bosic , Ivanjic. Hvala

ODGOVORITE
Name

Sve zrtve

28.03.2015 16:17

Dal se iko sjeca zrtava partizanskog terora?

ODGOVORITE
Name

partizan

29.03.2015 07:02

Partizani nisu ubijali neduzne civile nego te iste ustase sto napravise monstruozne zlocine.To ti je isto kao da uporedis babu i zabu.Takva poredjenja mogu da prave samo potomci Hitlera i ustase i niko vise normalan na svijetu.

Name

Требиње

29.03.2015 13:00

Нека је жртвама Вјечна слава и покој. Жао ми је нашега народа који је тако страдао на читавој територији бивше Југославије од крволочне усташке звијери. Морамо то памтити и никада не заборавити да нам се то опет не би поновило. Мада и данас постоји тај синдром усташтва и морамо се свим силама борити против њега. Међутим, чини ми се да српски политичари заборављају превише брзо усташку прошлост предака хрватских политичара. И то је све подржао Ватикан и онога кољача Степинца хоће папа да прогласи свецем. Мораће онда прогласити "блаженим" и Артуковића, и Љуба Милоша и остале хрватске "добротворе" из Јасеновца.Вјерујем да ће покушати временом и Јасеновац да прогласе неким "љетовалиштем". Чак су се и њихови савезници Њемци згадили како Хрвати могу бити крволочни.

ODGOVORITE