Под притисцима газе и преко лешева!

Бивши судија Суда БиХ Владо Адамовић оцијенио је да је у уређеним друштвима непојмљиво да се главни тужилац и предсједник Суда једне земље свађају путем медија, како што је то случај између главног тужиоца БиХ Горана Салиховића и предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо.

Босна и Херцеговина 28.03.2015 | 10:28
Под притисцима газе и преко лешева!

"Имате наслове у новинама `Суд и Тужилаштво у сукобу`. Имате наступ предсједника Суда који указује на грешке главног тужиоца, а главни тужилац указује на грешке Суда. Имате изјаве о правосудним мафијама, при чему нисам сигуран да се указује на неког десетог тамо. Значи, то је негдје ту, у тим њиховим редовима", рекао је Адамовић за сарајевски "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, тужиоци у БиХ врло често подлијежу политичким притисцима и упуштају се у нешто што им доноси одређене бенефите, те почињу до те мјере злупотрбљавати своју позицију да "преко лешева" почињу осуђивати људе само да дође до некаквог исхода.

"Очигледно је да тужиоци врло често, свјесно или несвјесно упадају у замке и покрећу истраге на основу лажних исказа", упозорава Адамовић и истиче да постоји све више случајева који указују на то да су на помолу политички прогони одређених особа.

Подсјећајући на велики број случајева у којима су политичари процесуирани, па потом правоснажно ослобођени, Адамовић је констатовао да то значи или да је неко погријешио или да је неко од тужилаца наступао сензационалистички или да је то радио намјерно.

"Ако вам се члан Предсједништва нађе у судници, а при томе му се након двије године донесе ослобађајућа пресуда, неко у овој земљи би се добро требао запитати ко га је оптужио и зашто. Неки тужилац би требало рећи и објаснити своје поступке", истакао је Адамовић.

Према његовим ријечима, у атмосфери, гдје се стриктно примјењује закон, такво нешто није могуће.

"Тужилац који се упусти у десет оптужења, а при томе му осам буде ослобођено на суду, требало би сам размишљати о томе да промијени посао. Нажалост, то се не дешава", закључио је Адамовић.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 0

Оставите коментар