Pod pritiscima gaze i preko leševa!

Bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović ocijenio je da je u uređenim društvima nepojmljivo da se glavni tužilac i predsjednik Suda jedne zemlje svađaju putem medija, kako što je to slučaj između glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso.

Bosna i Hercegovina 28.03.2015 | 10:28
Pod pritiscima gaze i preko leševa!

"Imate naslove u novinama `Sud i Tužilaštvo u sukobu`. Imate nastup predsjednika Suda koji ukazuje na greške glavnog tužioca, a glavni tužilac ukazuje na greške Suda. Imate izjave o pravosudnim mafijama, pri čemu nisam siguran da se ukazuje na nekog desetog tamo. Znači, to je negdje tu, u tim njihovim redovima", rekao je Adamović za sarajevski "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, tužioci u BiH vrlo često podliježu političkim pritiscima i upuštaju se u nešto što im donosi određene benefite, te počinju do te mjere zlupotrbljavati svoju poziciju da "preko leševa" počinju osuđivati ljude samo da dođe do nekakvog ishoda.

"Očigledno je da tužioci vrlo često, svjesno ili nesvjesno upadaju u zamke i pokreću istrage na osnovu lažnih iskaza", upozorava Adamović i ističe da postoji sve više slučajeva koji ukazuju na to da su na pomolu politički progoni određenih osoba.

Podsjećajući na veliki broj slučajeva u kojima su političari procesuirani, pa potom pravosnažno oslobođeni, Adamović je konstatovao da to znači ili da je neko pogriješio ili da je neko od tužilaca nastupao senzacionalistički ili da je to radio namjerno.

"Ako vam se član Predsjedništva nađe u sudnici, a pri tome mu se nakon dvije godine donese oslobađajuća presuda, neko u ovoj zemlji bi se dobro trebao zapitati ko ga je optužio i zašto. Neki tužilac bi trebalo reći i objasniti svoje postupke", istakao je Adamović.

Prema njegovim riječima, u atmosferi, gdje se striktno primjenjuje zakon, takvo nešto nije moguće.

"Tužilac koji se upusti u deset optuženja, a pri tome mu osam bude oslobođeno na sudu, trebalo bi sam razmišljati o tome da promijeni posao. Nažalost, to se ne dešava", zaključio je Adamović.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 0

Ostavite komentar