Пица наполитана на Унесковој листи?

Италија је изабрала наполитанску пицу као свог кандидата за Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, преносе италијански медији. Процена кандидатуре трајаће од 1. маја 2015. до 15. новембра 2016. године.

Занимљивости 28.03.2015 | 07:53
Пица наполитана на Унесковој листи?

Напуљ већ дуго ради на изградњи и очувању репутације духовног дома једног од најомиљенијих јела на свету.

Италијанска национална комисија за Унеско одлучила је да кандидатуром ода признање „уметности наполитанских пица мајстора“, преноси Тањуг.

Пица „наполитано“ карактеристична је по хрскавој, златној кори коју добија печењем у рерни на дрва, густини теста и киселкастком укусу парадајза уз додатак оригана, белог лука, босиљка и моцареле. На укус пице утиче и пица мајстор који надгледа припрему.

Како преноси АФП, подлога за пицу не сме да буде дебља од три милиметра и пече се 60 до 90 секунди у пећи која се ложи храстовим дрветом.

Наполитана је измишљена у овом граду између 1715. и 1725. године, док је прва пица „маргарита“ припремљена тек 1889. године.

Италија је издвојила и умеће дресирања сокола (фалцонериа), али као кандидата за транснационалну баштину Организације УН за образовање, науку и културу.


За пицу, симбол италијанске кухиње и стила живота, као и за соколарење, ово је тек прва етапа у дугом процесу.

Процена обе кандидатуре, коју ће обавити независни стручњаци организације са седиштем у Паризу, трајаће од 1. маја 2015. до 15. новембра 2016. године.

Легенда о пици „маргарити“
Према легенди, краљица Маргарита Савојска затражила је од једног од најчувенијих пица мајстора Напуља да смисли неко јело за народ.

Резултат је била пица са бојама које су представљале недавно уједињену Италију: зелени босиљак, бела моцарела и црвени парадајз.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар