Зграда Банског двора опасна за пролазнике

Бањалучани посљедних година обазриво пролазе поред Банског двора јер са фасаде зграде падају и комади камена. Иако ова институција културе има милионски буџет, директор тврди да то није довољно за санацију.

Република Српска 27.03.2015 | 22:20
Зграда Банског двора опасна за пролазнике

Зграда је посљедњи пут санирана далеке 1973. године, а директор Милорад Петрић каже да им је први јутарњи задак да прегледају околину и да виде да ли је на улицу отпао неки дио фасаде, али да су немоћни да предузму било какве кораке који би водили ка санацији.

"Бански двор је власништво града и санација мора да иде преко њих. Урадили смо пројекат који је показао да за обнову крова, фасаде и спољашне столарије треба 2,5 милиона КМ", рекао је Петрић за "Еуро Блиц".

Он је додао да кров прокишњава, а сваки јачи вјетар отвара дотрајале прозоре. Тврди да је зграда у толико лошем стању, да се плаше и мало јачег земљотреса.

Иако Бански двор има милионски годишњи буџет, највећи од свих градских институција културе,Петрић тврди да то није довољно, те да већ пет година немају ни марке за програм. У извјештају о раду ове институције за 2013. годину наведено је да скоро 70 одсто буџета утроше на плате запослених. Од 28 радника, само седам их је са високом стручном спремом.

Мирна Савић-Бањац, члан Савјета за културу Скупштине града, сматра да проблем Банског двора није само зграда која пропада, јер су Бањалучани незадовољни и садржајем који је на ниском нивоу.

Град чека позив

У Градској управи кажу да ове године није планиран новац за обнављање Банског двора. Прије двије године пола милиона КМ је било предвиђено за санацију крова, али је већина преусмјерена на обнову Студентског позоришта. "Размишљамо о донацији и чекамо позив евентуалних донатора на који бисмо могли конкурисати са пројектом санције Банског двора", рекли су у Градској управи.

"И седам људи са високом стручном спремом може квалитетно да ради посао, али они апсулутно немају визију. Из године у годину шаљу нам идентичне изјештаје, мијењају само цифре и називе, ништа друго се не мијења", рекла је Савић-Бањац за "Еуро Блиц".

Она истиче да је садржај који нуди Бански двор заснован на бесплатном програму који праве ђаци музичке школе и студенти академије умјетности, док се у свијету од културе зарађује.

"Бански двор треба да води добар менаџер, који је способан да набави новац, а не да се само ослања на буџет. У Европи постоје фондови из којих се може црпсти новац и за реновирање оваквих обејаката и за финансирање програма", рекла је Савић-Бањац.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боки

27.03.2015 21:25

То је зато сто постоје негативне вибрације из зграде прекопута тј. оне на цоску. Ха ха хаааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

27.03.2015 21:30

Мени је несхватљиво да је прије неколико година реновирана и преосвијетљена зграда општине а да то исто није учињено са Банским двором.Тако зграда општине и обновљена црква бљеште у ноћи док је Бански двор у тоталном мраку,руина!А требало би да сва три објекта чине једну заједничку репрезентативну цјелину у центру Бања Луке.Но,што би рекао Радован ИИИ:Ко ле*е културу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгољуб

28.03.2015 06:26

Драгољуб Давидовиц је имао милоне марака да то давно заврси,али није се могао уградити и ниста од посла. Садасњи јад од градонацелника бори се сам са собом и да имало има памети отисао би у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

29.03.2015 20:15

ГОСПОДЗУ,,,,САВИЦ-БАЊАЦ ОДМАХ СУТРА ЗА ДИРЕКТОРА ОВЕ УСТАНО-ВЕ КАДА СЦЕ ЗНА И НЕКА ТО У ДЈЕЛО ПРОВЕДЕ.....ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ОНА ВРЛО, ВРЛО СПОСОБНА......ПОСТО СУ МИРИСИ И ХАЉИНЕ У ГРАЦУ,,,

ОДГОВОРИТЕ