Бх. пилоти двије године без психо-тестова

Кажу да психолошки тестови посаде авиона "ријетко имају вриједност" и нису поуздани у предвиђању менталних поремећаја.

Босна и Херцеговина 27.03.2015 | 20:52
Бх. пилоти двије године без психо-тестова

Редовни љекарски прегледи обавеза су пилота БХ Аирлинеса. Правила су раније била строжија - једном годишње до 40. године живота.

"Сада је то промијењено па је промијењена та граница. Од почетка каријере до 60 године једном годишње. А од 60 до 65 сваких 6 мјесеци", каже пилот Амир Баралић.

Психолошка тестирања су рјеђа и нису обавезна. Врше их, као и физичке прегледе, само лиценцирани љекари и установе.

"Дирекција за цивилно ваздугопловство издаје посебна овлаштења ваздухопловним медицинским центрима који су овлаштени за прегледање ваздухопловног особља. Такође, дирекција лиценцира и овлаштене љекаре који се баве прегледом летачког особља", истиче Александар Лаловић из Дирекције за цивилно ваздухопловство.

Психолог Завода за здравствену заштиту радника у саобраћају, Оља Љиљак-Капиџић каже за Н1 да је посљедњи пут у овој установи пилот на психолошком тестирању био прије двије године. Каже, најважнија су она прије самог издавање лиценце.

Извор: Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дрина

27.03.2015 20:54

Немају људи плате какви психо тестови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.03.2015 20:56

Па зар има неко у Босни ко уопште зна да вози велики путницки авион...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

27.03.2015 21:19

има Марко како да нема.. БиХ има 4 интернационална Аеродрома.. Сарајево, Мостар, Бања Лука и Тузла.. двије Домаће авиокомпаније имамо.. а сад це Баја кад отвори трецу компанију поред БХ Аирлинеса и БХ Wандаирлинеса да озиви Аир Српске и требињски Аеродром..:-)))) само сто га није васкрсно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

светлана

27.03.2015 21:56

Како је могуце да цовек који се леци мозе да лети И као крије своју болест?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.03.2015 01:36

БИХ ИМА САМО ЈЕДАН ДВОМОТОРНИ ПУТНИЦКИ АВИОН ОД 75 СЈЕДИШТА, МИЛОРАД ДОДИК ИМА ДВА ПОСЛОВНА МЛАЗЊАКА И ПЕТ МЛАЗНИХ ХЕЛИКОПТЕРА СА ДО ПЕТ СЈЕДИСТА, И ДВА ИЛИ ТРИ КЛУБА ИМАЈУ НЕКОЛИКО ПРАСТАРИХ УТВИ ИЛИ СЛИЦНИХ КРШЕВА. СВУ ОВУ ОВАКО "ВЕЛИКУ" ЦИВИЛНУ АВИЈАЦИЈУ АДМИНИСТРИРА БЛИЗУ 200 СЛУЖБЕНИКА (МАСТИЉАРА) КОЈИ СУ АВИОНЕ МОЖДА ВИДЈЕЛИ САМО НА РАЗГЛЕДНИЦАМА ИЗ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО БИХ... ТОЛИКО ИХ ИМА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА... НОНСЕС ЈЕ ДА ТИ СЛУЖБЕНИКА ИМА ВИШЕ НЕГО СТО БИХ ИМА РЕГИСТРОВАНИХ СЈЕДИШТА У РЕГИСТРОВАНИМ АВИОНИМА... ха,ха,ха ДАКЛЕ У СЛУЧАЈУ НОВОГ РАТА МОГУ БЈЕЖАТИ САМО АВИОНИМА ЈАТ-а.... А О ОБЛАСНОЈ КОНТРОЛИ ЛЕТЕЊА ДРУГИ ПУТ ЈЕР ЈЕ ОНА У ОСНИВАЊУ ЈОС ОД 1995.ГОДИНЕ ДО ДАНАС... И ЈОС НИКОГ НЕ КОНТРОЛИШЕ А ПОТРОШИЛИ СУ ОКО 300 МИЛИОНА ЕВРА.. ТО ЈЕ ПРОЦЕС КОЈИ ДИРЕКТОРИ ОВИХ БИХ АГЕНЦИЈА ОДЛИЧНО КОНТРОЛИСУ. ЈЕДИНО ЈЕ СИГУРНО КАТАСТРОФЕ ДОМАЦИХ ВАЗДУХОПЛОВА ВЕЛИКИХ РАЗМЈЕРА НЕ МОГУ ДА СЕ ДЕСЕ ЈЕР СВАКО СЈЕДИШТЕ У АВИОНИМА И ХЕЛИКОПТЕРИМА КОНТРОЛИШУ ПО ДВА ВАЗДУХОПЛОВНА СЛУЖБЕНИКА...ТУ СМО ПРВИ У СВЈЕТУ И НА ТО НАСА СИРОТИЊА ТРЕБА ДА БУДЕ ПОНОСНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСА

28.03.2015 09:57

Не мислим да је уреду да пилоти имају тако ријетко психолошка тестирања, а у исти моменат помислим да ето код прецизних и одговорних Њемаца уз све могуће психо и физичке тестове промакне овакав болесник.Па се питам да ли су онда уопште и потребни ти прегледи јер психички болесници знају бити и добри глумци па прикрију своју болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаос за ручак

28.03.2015 13:24

Цивилно ваздухопловство БиХ је на дну дна као и све остало уосталом. Корупција и негативна селекција су једино што напредјуе у овом тамном вилајету са два ентитета од којих се један зове септичка јама а други још нема право име.

ОДГОВОРИТЕ