Линта пише Платинију о ''случају'' Шукер!

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је писмо председнику УЕФА поводом избора председника Фудбалског савезе Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА.

Фудбал 27.03.2015 | 18:40
Линта пише Платинију о ''случају'' Шукер!

Миодраг Линта незадовољан због избора Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА писао је председнику УЕФА Мишелу Платинију.

Линта је подсетио Платинија да је Шукер присталица усташког режима Независне државе Хрватске, који је као највернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Немачке, током Другог светског рата на најмоструознији начин у логорима смрти и изван њих побио на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

У писму се између осталог наводи да се Шукер, као фудбалер Реала, 1996. године фотографисао са осмехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића који је сахрањен на гробљу у Мадриду и није осудио поступак хрватског репрезентативца Јосипа Шимуница, који је суспендован због ширења националне и расне мржње после утакмице Хрватска - Исланд.

"Као председник Фудбалског савеза Хрватске Шукер није покренуо дисциплински поступак против извршног директора Динама из Загреба Здравка Мамића када је марта 2013. на националној основи вређао хрватског министра спорта и образовања Жељка Јовановића који је српске националности. Мамић је дао скандалозну изјаву да Жељко Јовановић мрзи све хрватско и да као Србин не може водити најважнији ресор у Хвратској. Шукер није осудио усташко скандирање на фудбалској такмици Хајдук - Осијек новембра 2013. на стадиону Пољуд у Сплиту", написао је Линта.

Он је поставио питање да ли би челници фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фукцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа.

"Сматрам да Шукер, као члан Извршног комитета, не може да допринесе борби УЕФА и вашој борби против растућег расизма, дискриминације и говора мржње. Желим да са садржајем овог писма упознате остале чланове Извршног комитета и председнике 54 национална савеза који су чланови УЕФА. Очекујем да ми одговорите у разумном временском року", наводи се у писму Линте.

Шукер је у уторак на конгресу УЕФА у Бечу постао први Хрват који је изабран у Извршни комитет. Он је добио 34 гласа, а за избор му је била потребна подршка 28 Савеза.

Коментари / 0

Оставите коментар