Linta piše Platiniju o ''slučaju'' Šuker!

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je pismo predsedniku UEFA povodom izbora predsednika Fudbalskog saveze Hrvatske Davora Šukera u Izvršni komitet UEFA.

Fudbal 27.03.2015 | 18:40
Linta piše Platiniju o ''slučaju'' Šuker!

Miodrag Linta nezadovoljan zbog izbora Davora Šukera u Izvršni komitet UEFA pisao je predsedniku UEFA Mišelu Platiniju.

Linta je podsetio Platinija da je Šuker pristalica ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske, koji je kao najverniji saveznik Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke, tokom Drugog svetskog rata na najmostruozniji način u logorima smrti i izvan njih pobio na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

U pismu se između ostalog navodi da se Šuker, kao fudbaler Reala, 1996. godine fotografisao sa osmehom na grobu ustaškog vođe i ratnog zločinca Ante Pavelića koji je sahranjen na groblju u Madridu i nije osudio postupak hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunica, koji je suspendovan zbog širenja nacionalne i rasne mržnje posle utakmice Hrvatska - Island.

"Kao predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Šuker nije pokrenuo disciplinski postupak protiv izvršnog direktora Dinama iz Zagreba Zdravka Mamića kada je marta 2013. na nacionalnoj osnovi vređao hrvatskog ministra sporta i obrazovanja Željka Jovanovića koji je srpske nacionalnosti. Mamić je dao skandaloznu izjavu da Željko Jovanović mrzi sve hrvatsko i da kao Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hvratskoj. Šuker nije osudio ustaško skandiranje na fudbalskoj takmici Hajduk - Osijek novembra 2013. na stadionu Poljud u Splitu", napisao je Linta.

On je postavio pitanje da li bi čelnici fudbalskog saveza neke druge evropske države ostali na fukciji da je njihov savez podržao kandidata koji je pristalica Adolfa Hitlera i drugih nacističkih vođa.

"Smatram da Šuker, kao član Izvršnog komiteta, ne može da doprinese borbi UEFA i vašoj borbi protiv rastućeg rasizma, diskriminacije i govora mržnje. Želim da sa sadržajem ovog pisma upoznate ostale članove Izvršnog komiteta i predsednike 54 nacionalna saveza koji su članovi UEFA. Očekujem da mi odgovorite u razumnom vremenskom roku", navodi se u pismu Linte.

Šuker je u utorak na kongresu UEFA u Beču postao prvi Hrvat koji je izabran u Izvršni komitet. On je dobio 34 glasa, a za izbor mu je bila potrebna podrška 28 Saveza.

Komentari / 0

Ostavite komentar