Одавде потиче седам најчешћих сујеверја

Већина нас може да се пронађе у бар једном веровању, односно сујеверју за које, у већини случајева не знамо одакле долазе.

Занимљивости 26.03.2015 | 19:37
Одавде потиче седам најчешћих сујеверја

Потковица и детелина са 4 листа доносе срећу, устајање на леву ногу несрећу, отварање кишобрана у кући такође није добро, црвени конац је против урока, само су нека сујеверја која нам у већој или мањој мери утичу на живот. Откривамо вам најчешћа сујеверја, с којима се сусрећемо, а која вуку корене из религије, митова, али и неких баналних ствари.

1. Петак 13.

Негативне конотације које вежемо уз број 13, вуку објашњење из неколико теорија. Једна од њих вуче корене из хришћанске традиције. Апостол Јуда, који је издао Исуса био је тринаести на Последњој вечери.

Страх од броја 13 вуче корене и из једног Норвешког народног мита. Наиме, 12 је богова у Валхали имало вечеру и забаву, на коју је бануо 13. незвани гост, зао и покварен Локи, који је утицао да слепи бог таме стрелицом погоди прекрасног Балдера, бога весеља и задовољства.

Верује се и како се броју 13 приписују негативне конотације јер се налази иза броја 12, којег нумеролози сматрају комплетним бројем. Због свих тих чињеница утицај страха од бројке 13 широм света није занемарив. Неки научници тврде како 80 посто небодера у свету нема 13. спрат, хотели и болнице немају собу под бројем 13…

2. Просута со

Давно сујеверје “упозорава” како је просута со лош знак. И тај знак вуче корене из Библије. Наиме, хришћанска традиција каже како је Јуда, на последњој вечери просуо со и то тик пре него што је издао Исуса. Уз ово празновјерје веже се још неколико теорија. У не тако давној прошлости со је била веома скупа па се само њено просипање сматрало лошим.

Занимљиво је и како се лошим и непријатељским знаком сматрало када би се домаћину, док нуди госте, просула со.

3. Разбијено огледало

Уобичајено је вјеровање како ће разбијено огледало донети седам година лоше среће. Неколико је објашњења, а једно од њих је да делићи сломљеног стакла могу заробити део душе. Наиме, након што се стакло разбије, разбије се и део душе. Једно објашњење крије се и у прилично баналној чињеници.

Наиме, прва су огледала била веома скупа, а онај ко би их разбио морао је седам година бесплатно да служи власнику огледала како би отплатио штету.

4. Покуцати у дрво

Куцање у дрво за срећу још је једно од празновјерја. Долази из паганског веровања да дрвеће има душу. Пагани су веровали да када се дрво посече добри духови из дрвећа постају зли и доносе лошу срећу.

Куцање у дрво тера лоше духове…

5. Видети црну мачку како нам пресеца пут

У западним културама црне мачке се одавно сматрају лошим знаком. Повезују их са вештицама, а чак се сматра како ће нас, уколико нам пресеку пут, снаћи нека невоља.

Црна мачка која вам пређе преко пута према хришћанском веровању заправо је демон који на вашем путу ствара препреку која спречава улазак на небо. Но у неким културама попут Јапана, Ирске и Велике Британије за црне мачке верују како доносе срећу.

6. Прекрстите прсте

Знак прекрштених прстију још је један облик одбране од злих духова. Корени овог су нејасни иако се чини да се ово народно уверење провлачи најчешће у хришћанским земљама. Наиме, ако прстима начинимо хришћански симбол крста, осујетили зле духове да баце сену на нешто лепо што нам се догодило.

Прсте ћемо често прекрстити и када одлучимо да изговоримо неистину јер верујемо како нас то на неки начин штити од евентуалних последица лажи.

7. Сврабеж левог длана доноси новац

Веровање да ћемо добити новац уколико нас засврби леви длан, те наговештај да ћемо давати новац уколико нас засврби десни длан, уобичајено је и веројатно смо се сви сусрели с њим.

Објашњење за њега није нађено, али још једно веровање веже се уз сврабеж длана. Наиме, постоји веровање како се, уколико нас засврби длан, требамо почешати о дрвени предмет и то ће донети срећу.

Извор: Супер жена

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

27.03.2015 18:02

Ово са левим дланом могу само да потврдим,назалост и оно са десним.

ОДГОВОРИТЕ