Odavde potiče sedam najčešćih sujeverja

Većina nas može da se pronađe u bar jednom verovanju, odnosno sujeverju za koje, u većini slučajeva ne znamo odakle dolaze.

Zanimljivosti 26.03.2015 | 19:37
Odavde potiče sedam najčešćih sujeverja

Potkovica i detelina sa 4 lista donose sreću, ustajanje na levu nogu nesreću, otvaranje kišobrana u kući takođe nije dobro, crveni konac je protiv uroka, samo su neka sujeverja koja nam u većoj ili manjoj meri utiču na život. Otkrivamo vam najčešća sujeverja, s kojima se susrećemo, a koja vuku korene iz religije, mitova, ali i nekih banalnih stvari.

1. Petak 13.

Negativne konotacije koje vežemo uz broj 13, vuku objašnjenje iz nekoliko teorija. Jedna od njih vuče korene iz hrišćanske tradicije. Apostol Juda, koji je izdao Isusa bio je trinaesti na Poslednjoj večeri.

Strah od broja 13 vuče korene i iz jednog Norveškog narodnog mita. Naime, 12 je bogova u Valhali imalo večeru i zabavu, na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki, koji je uticao da slepi bog tame strelicom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

Veruje se i kako se broju 13 pripisuju negativne konotacije jer se nalazi iza broja 12, kojeg numerolozi smatraju kompletnim brojem. Zbog svih tih činjenica uticaj straha od brojke 13 širom sveta nije zanemariv. Neki naučnici tvrde kako 80 posto nebodera u svetu nema 13. sprat, hoteli i bolnice nemaju sobu pod brojem 13…

2. Prosuta so

Davno sujeverje “upozorava” kako je prosuta so loš znak. I taj znak vuče korene iz Biblije. Naime, hrišćanska tradicija kaže kako je Juda, na poslednjoj večeri prosuo so i to tik pre nego što je izdao Isusa. Uz ovo praznovjerje veže se još nekoliko teorija. U ne tako davnoj prošlosti so je bila veoma skupa pa se samo njeno prosipanje smatralo lošim.

Zanimljivo je i kako se lošim i neprijateljskim znakom smatralo kada bi se domaćinu, dok nudi goste, prosula so.

3. Razbijeno ogledalo

Uobičajeno je vjerovanje kako će razbijeno ogledalo doneti sedam godina loše sreće. Nekoliko je objašnjenja, a jedno od njih je da delići slomljenog stakla mogu zarobiti deo duše. Naime, nakon što se staklo razbije, razbije se i deo duše. Jedno objašnjenje krije se i u prilično banalnoj činjenici.

Naime, prva su ogledala bila veoma skupa, a onaj ko bi ih razbio morao je sedam godina besplatno da služi vlasniku ogledala kako bi otplatio štetu.

4. Pokucati u drvo

Kucanje u drvo za sreću još je jedno od praznovjerja. Dolazi iz paganskog verovanja da drveće ima dušu. Pagani su verovali da kada se drvo poseče dobri duhovi iz drveća postaju zli i donose lošu sreću.

Kucanje u drvo tera loše duhove…

5. Videti crnu mačku kako nam preseca put

U zapadnim kulturama crne mačke se odavno smatraju lošim znakom. Povezuju ih sa vešticama, a čak se smatra kako će nas, ukoliko nam preseku put, snaći neka nevolja.

Crna mačka koja vam pređe preko puta prema hrišćanskom verovanju zapravo je demon koji na vašem putu stvara prepreku koja sprečava ulazak na nebo. No u nekim kulturama poput Japana, Irske i Velike Britanije za crne mačke veruju kako donose sreću.

6. Prekrstite prste

Znak prekrštenih prstiju još je jedan oblik odbrane od zlih duhova. Koreni ovog su nejasni iako se čini da se ovo narodno uverenje provlači najčešće u hrišćanskim zemljama. Naime, ako prstima načinimo hrišćanski simbol krsta, osujetili zle duhove da bace senu na nešto lepo što nam se dogodilo.

Prste ćemo često prekrstiti i kada odlučimo da izgovorimo neistinu jer verujemo kako nas to na neki način štiti od eventualnih posledica laži.

7. Svrabež levog dlana donosi novac

Verovanje da ćemo dobiti novac ukoliko nas zasvrbi levi dlan, te nagoveštaj da ćemo davati novac ukoliko nas zasvrbi desni dlan, uobičajeno je i verojatno smo se svi susreli s njim.

Objašnjenje za njega nije nađeno, ali još jedno verovanje veže se uz svrabež dlana. Naime, postoji verovanje kako se, ukoliko nas zasvrbi dlan, trebamo počešati o drveni predmet i to će doneti sreću.

Izvor: Super žena

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

27.03.2015 19:02

Ovo sa levim dlanom mogu samo da potvrdim,nazalost i ono sa desnim.

ODGOVORITE