Анализа: Проклетство португалске ''деветке''...!

Главни кривац је Паулета, али и Бенфика и Порто! Готово да је навршена деценија како Португалци у својим редовима немају врхунског шпица.

Фудбал 26.03.2015 | 19:40
Анализа: Проклетство португалске ''деветке''...!

Када се не би мало дубље улазило у анализу, за просечне љубитеље фудбала национални тим који у својим редовима има једног Кристијана Роналда не би смео да има проблема са реализацијом, што је потпуно исправно размишљање, али реалност је сасвим другачија... Готово да је навршена деценија како Португалци у својим редовима немају врхунског нападача или што би се у фудбалском жаргону рекло класичну "деветку".

Они сујеверни љубитељи фудбала у Португалу сматрају да је за то лично одговоран други најбољи стрелац у историји овог националног тима, Педро Паулета. Некадашњи нападач Есторила, Саламанке, Ла Коруње, Бордоа и Пари Сен Жермена постигао је 47 голова на 88 наступа у националном дресу, али на Европском првенству 2004. године у својој земљи, на којем је Португал поражен у финалу од Грчке, није постигао ни један гол, па се сматра да је од тог турнира започело "проклетскво португалске деветке".

У последњих дестак година Португал је имао практично само три права нападача. Ипак, Нуна Гомеша од 2008. године практично више нигде није било, па је сав терет у нападу пао на плећа Елдера Постиге и Уга Алмеиде, голгетере који никад нису успели да достигну ниво који је потребан једној моћној селекцији као што је Португалија.

Постига је за 11 година у националном тиму одиграо 71 утакмицу и постигао 27 голова, што га је довело на шесто место вечне листе стрелаца португалског националног тима, али га никада није учинило незамењивим делом португалске навале. Уго Алмеида је први гол за репрезентацију постигао 2007. године против Азербејџана у Бакуу, а до данас је стигао до бројке од само 19 постигнутих голова на 56 одиграних утакмица у сениорској репрезентацији Португалије.

Ипак, сви ти голови углавном су постизани против селекција са прилично скромном репутацијом, а велика већина на пријатељским утакмицама. Једини погодак на неком завшном турниру Алмеида је постигао на Светском првенству у Јужној Африци 2010. године, када је дао трећи од укупно седам погодака Португала против Северне Кореје. Селектори Луиз Фелипе Сколари, Карлос Кеирош, Пауло Бенто и сада Фернандо Сантош, на све могуће начине су покушавали да пронађу неко ново решење, испробан је на двоцифрен број нападача, давана су држављанства, као у примеру Лиедсона на Светском првенству у Јужној Кореји, али ни то није дало жељеног резултата.

Слутећи по ономе што је радио у досадашњем току квалификација, али и на пријатељским мечевима, Фернандо Сантош је практично одустао од игре са класичним нападачем, па су се на најистуренијим позицијама у националном тиму углавном налазили Кристијано Роналдо и Нани. Само против Јерменије Португалци су кренули са Елдером Постигом као класичним нападачем, али је он замењен већ у 57. минуту, па је утакмицу на крају решио Кристијано Роналдо, стрелац оба поготка Португала у досадашњем току квалификација, али голова који су били вредни шест бодова и другог места у групи И.

Последњи у низу опробаних голгетера је нападач Браге Едер, који је ове сезоне постигао шест голова у португалској Примеири, али зато у националном тиму још ниједан на 16 наступа. Сантош ће у пријатељској утакмици са Зеленортским Острвима испоробати још тројицу голгетера. У питању су Укра из Рио Авеа, Руј Фонте из Белененсеша и Лукас Жоао из Насионала, али је велико питање да ли су они право решење које траже Португалци. О томе колико су очајни у потрази за голгетерима говори и чињеница да је на старту квалификација позив добио и Иван Кавалеиро, млади нападач Бенфике на позајмици у Депортиву из Ла Коруње, као и да је у пет наврата у последњих неколико година позиве добијао голгетер турског Ерџијеса Едињо.

Они упућени у стање дешавања у португалском фудбалу, сматрају да су за овакво стање пре свега криви португалски великани Порто, Бенфика и Спортинг, за које се не памти када су из својих редова изнедрили правог нападача за национални тим, али су зато стварали светски реномиране голгетере као што су Жардел, Лисандро Лопез, Радамел Фалкао, Хулк, Џексон Мартинез и Оскар Кардозо.

Нема назнака да ће се и у скоријој будућности нешто битније променити на том пољу. Тамошњи великани размишљају искључиво на тржишним основама, скаутинг су довели до перфекције и увек ће бити у стању да доведу неког суперталентованог нападача из Јужне Америке, тако да сопствени кадрови практично више нису у првом плану.

Најбољи стрелци у историји португалске репрезентације:

Кристијано Роналдо - 52 гола - 118 наступа
Паулета - 47 голова - 88 наступа
Еузебио - 41 гол - 64 наступа
Луис Фиго - 32 гола - 127 наступа
Нуно Гомеш - 29 голова - 79 наступа
Елдер Постига 27 - голова - 71 наступ
Руи Кошта - 26 голова - 94 наступа
Жоао Пинто - 23 гола - 81 наступ
Нене - 22 гола - 66 наступа
Симао - 22 гола - 85 наступа

Најбољи стрелци у тренутној националној селекцији:

Кристијано Роналдо - 52 гола - 118 наступа
Уго Алмеида - 19 голова - 56 наступа
Нани - 15 голова - 83 наступа
Бруно Алвес 10 голова - 77 наступа
Дани - четири гола - 30 наступа
Рикардо Кварежма - четири гола - 39 наступа
Рикардо Карваљо - четири гола - 78 голова
Фабио Коентрао - четири гола - 47 наступа
Пепе - три гола - 65 наступа
Тијаго - три гола - 62 наступа

Коментари / 0

Оставите коментар