Analiza: Prokletstvo portugalske ''devetke''...!

Glavni krivac je Pauleta, ali i Benfika i Porto! Gotovo da je navršena decenija kako Portugalci u svojim redovima nemaju vrhunskog špica.

Fudbal 26.03.2015 | 19:40
Analiza: Prokletstvo portugalske ''devetke''...!

Kada se ne bi malo dublje ulazilo u analizu, za prosečne ljubitelje fudbala nacionalni tim koji u svojim redovima ima jednog Kristijana Ronalda ne bi smeo da ima problema sa realizacijom, što je potpuno ispravno razmišljanje, ali realnost je sasvim drugačija... Gotovo da je navršena decenija kako Portugalci u svojim redovima nemaju vrhunskog napadača ili što bi se u fudbalskom žargonu reklo klasičnu "devetku".

Oni sujeverni ljubitelji fudbala u Portugalu smatraju da je za to lično odgovoran drugi najbolji strelac u istoriji ovog nacionalnog tima, Pedro Pauleta. Nekadašnji napadač Estorila, Salamanke, La Korunje, Bordoa i Pari Sen Žermena postigao je 47 golova na 88 nastupa u nacionalnom dresu, ali na Evropskom prvenstvu 2004. godine u svojoj zemlji, na kojem je Portugal poražen u finalu od Grčke, nije postigao ni jedan gol, pa se smatra da je od tog turnira započelo "prokletskvo portugalske devetke".

U poslednjih destak godina Portugal je imao praktično samo tri prava napadača. Ipak, Nuna Gomeša od 2008. godine praktično više nigde nije bilo, pa je sav teret u napadu pao na pleća Eldera Postige i Uga Almeide, golgetere koji nikad nisu uspeli da dostignu nivo koji je potreban jednoj moćnoj selekciji kao što je Portugalija.

Postiga je za 11 godina u nacionalnom timu odigrao 71 utakmicu i postigao 27 golova, što ga je dovelo na šesto mesto večne liste strelaca portugalskog nacionalnog tima, ali ga nikada nije učinilo nezamenjivim delom portugalske navale. Ugo Almeida je prvi gol za reprezentaciju postigao 2007. godine protiv Azerbejdžana u Bakuu, a do danas je stigao do brojke od samo 19 postignutih golova na 56 odigranih utakmica u seniorskoj reprezentaciji Portugalije.

Ipak, svi ti golovi uglavnom su postizani protiv selekcija sa prilično skromnom reputacijom, a velika većina na prijateljskim utakmicama. Jedini pogodak na nekom zavšnom turniru Almeida je postigao na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, kada je dao treći od ukupno sedam pogodaka Portugala protiv Severne Koreje. Selektori Luiz Felipe Skolari, Karlos Keiroš, Paulo Bento i sada Fernando Santoš, na sve moguće načine su pokušavali da pronađu neko novo rešenje, isproban je na dvocifren broj napadača, davana su državljanstva, kao u primeru Liedsona na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, ali ni to nije dalo željenog rezultata.

Sluteći po onome što je radio u dosadašnjem toku kvalifikacija, ali i na prijateljskim mečevima, Fernando Santoš je praktično odustao od igre sa klasičnim napadačem, pa su se na najisturenijim pozicijama u nacionalnom timu uglavnom nalazili Kristijano Ronaldo i Nani. Samo protiv Jermenije Portugalci su krenuli sa Elderom Postigom kao klasičnim napadačem, ali je on zamenjen već u 57. minutu, pa je utakmicu na kraju rešio Kristijano Ronaldo, strelac oba pogotka Portugala u dosadašnjem toku kvalifikacija, ali golova koji su bili vredni šest bodova i drugog mesta u grupi I.

Poslednji u nizu oprobanih golgetera je napadač Brage Eder, koji je ove sezone postigao šest golova u portugalskoj Primeiri, ali zato u nacionalnom timu još nijedan na 16 nastupa. Santoš će u prijateljskoj utakmici sa Zelenortskim Ostrvima isporobati još trojicu golgetera. U pitanju su Ukra iz Rio Avea, Ruj Fonte iz Belenenseša i Lukas Žoao iz Nasionala, ali je veliko pitanje da li su oni pravo rešenje koje traže Portugalci. O tome koliko su očajni u potrazi za golgeterima govori i činjenica da je na startu kvalifikacija poziv dobio i Ivan Kavaleiro, mladi napadač Benfike na pozajmici u Deportivu iz La Korunje, kao i da je u pet navrata u poslednjih nekoliko godina pozive dobijao golgeter turskog Erdžijesa Edinjo.

Oni upućeni u stanje dešavanja u portugalskom fudbalu, smatraju da su za ovakvo stanje pre svega krivi portugalski velikani Porto, Benfika i Sporting, za koje se ne pamti kada su iz svojih redova iznedrili pravog napadača za nacionalni tim, ali su zato stvarali svetski renomirane golgetere kao što su Žardel, Lisandro Lopez, Radamel Falkao, Hulk, Džekson Martinez i Oskar Kardozo.

Nema naznaka da će se i u skorijoj budućnosti nešto bitnije promeniti na tom polju. Tamošnji velikani razmišljaju isključivo na tržišnim osnovama, skauting su doveli do perfekcije i uvek će biti u stanju da dovedu nekog supertalentovanog napadača iz Južne Amerike, tako da sopstveni kadrovi praktično više nisu u prvom planu.

Najbolji strelci u istoriji portugalske reprezentacije:

Kristijano Ronaldo - 52 gola - 118 nastupa
Pauleta - 47 golova - 88 nastupa
Euzebio - 41 gol - 64 nastupa
Luis Figo - 32 gola - 127 nastupa
Nuno Gomeš - 29 golova - 79 nastupa
Elder Postiga 27 - golova - 71 nastup
Rui Košta - 26 golova - 94 nastupa
Žoao Pinto - 23 gola - 81 nastup
Nene - 22 gola - 66 nastupa
Simao - 22 gola - 85 nastupa

Najbolji strelci u trenutnoj nacionalnoj selekciji:

Kristijano Ronaldo - 52 gola - 118 nastupa
Ugo Almeida - 19 golova - 56 nastupa
Nani - 15 golova - 83 nastupa
Bruno Alves 10 golova - 77 nastupa
Dani - četiri gola - 30 nastupa
Rikardo Kvarežma - četiri gola - 39 nastupa
Rikardo Karvaljo - četiri gola - 78 golova
Fabio Koentrao - četiri gola - 47 nastupa
Pepe - tri gola - 65 nastupa
Tijago - tri gola - 62 nastupa

Komentari / 0

Ostavite komentar