АБА ће се распасти! Српски првак иде у ЕЛ!!!

ФИБА ће приоритет дати националним савезима, а наша лига би уз проходност у Европу требало да се игра од октобра уместо АБА.

Кошарка 26.03.2015 | 17:00
АБА ће се распасти! Српски првак иде у ЕЛ!!!

После 14 година ФИБА је близу да, како сазнаје „Блиц“, врати у своје окриље европска такмичења - Евролигу и Еврокуп, а у том случају очекује се да шампион Србије наредне сезоне има проходност у европску елиту, док ће се наш Савез борити да и другопласирани из лигашког дела или плеј-офа добије пролаз у квалификације. Остали ће по пласману у Еврокуп.

АБА лига се наредне сезоне неће играти, бар не у овом облику. Можда ће се, искључиво на територији бивше СФРЈ (без Мађара, Бугара, Чеха, Израелаца...), одвијати такмичење налик на некадашњу југословенску лигу, али без већег такмичарског значаја и проходности у Европу. Вођство АБА лиге ће тим поводом ускоро позвати све Савезе, чији клубови играју на Јадрану, на састанак у Минхену или Женеви.

ФИБА тражи да неком новом регионалном лигом (ако је уопште буде) управљају национални савези, односно клубови. Из Минхена се инсистира на промени и преузимању управљачког дела Јадранске лиге, што се коси са досадашњим руковођењем приватних лица, стационираним у Љубљани, Загребу и Сплиту. План ФИБА је да се примат да националним лигама, па би се тако Српска лига играла у термину садашње АБА, а евентуална регионална чије би седиште било у Београду и Загребу, у терминима наше Суперлиге (последња два месеца сезоне).

ФИБА је обавила разговоре с највећим кошаркашким федерацијама и најбогатијим клубовима на континенту и добила њихов пристанак за учешће у новој Евролиги. Заједнички састанак одржаће се 10. априла у Женеви, а УЛЕБ ће се са клубовима састати три дана раније у Барселони.

Коментари / 0

Оставите коментар