Осипање скупштинске већине у Сребреници

На приједлог најбројнијег Клуба одборника СДА и Странке за БиХ у Скупштини општине (СО) Сребреница данас је прекинуто засједање локалног парламента када је на дневном реду било разматрање извјештаја и програми рада јавних установа, чији је оснивач ова општина.

Република Српска 26.03.2015 | 14:22
Осипање скупштинске већине у Сребреници

Предсједник СО Сребреница Милош Миловановић из СНСД-а рекао је да ће наставак сједнице заказати када буде формирана стабилна скупштинска већина, јер је очито да је дошло до распада коалиције коју су чиниле све парламентарне странке пошто су у овој општини скупштинску већину чинили сви одборници и нико није био у опозицији.

Предсједник Клуба одборника СДА/СБиХ Суљо Чакановић рекао је да је дошло до распада такозваног "блока А" који чине одборници српских странака.

"У току су међустраначки разговори који ће до краја априла омогућити формирање нове стабилне скупштинске већине која ће моћи да доноси пуноважне одлуке и изврши одређене кадровске промјене у овој локалној заједници и њеним установама, без бојазни да ли ће имати кворум и натполовичан број гласова за доношење одлука", рекао је Чакановић.

Одборници су данас упознати са Студијом изводљивости о стању дјеце и породице у овој општини и могућности сарадње са СОС дјечијим селом у БиХ.

Донесена је одлука којом је одређено да пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју општине Сребреница буде 0,12 одсто за 2015.годину.

Када је требало да се разматрају извјештаји јавних установа и предузећа сједница је прекинута, јер ниједан одборнички клуб није био сигуран да ће имати подршку већине да се прихвате или одбаце неки извјештаји и смијене директори установа чији извјештаји не добију подршку.

Према ријечима неколико одборника, до подјеле међу страначким клубовима и незваничног распада скупштинске већине дошло је због Дома здравља, јер је група одборника за подршку актуелном директору Ненаду Милошевићу, а друга је за именовање смијењеног предсједника Скупштине ове општине Радомира Павловића на то мјесто.

Неколико одборника је поменуло Извјештај о раду и пословању Дома здравља истичући да је његов дуг достигао око 1,4 милиона КМ и да је у прошлој години порастао за око 284.000 КМ.

Неки одборнички клубови заговарали су да се не усвоји извјештај те установе и смијени актуелни директор који је наслиједио дуг већи од милион марака и за кратко вријеме није га успио санирати, а неки одборнички клубови су за подршку програму мјера који је тај директор доставио одборницима.

Ипак, због несигурности да ли ће било која од двије могућности добити подршку скупштинске већине, одборници су једногласно прихватили приједлог да се данашња сједница прекине и нису утврдили термин њеног наставка.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар