Osipanje skupštinske većine u Srebrenici

Na prijedlog najbrojnijeg Kluba odbornika SDA i Stranke za BiH u Skupštini opštine (SO) Srebrenica danas je prekinuto zasjedanje lokalnog parlamenta kada je na dnevnom redu bilo razmatranje izvještaja i programi rada javnih ustanova, čiji je osnivač ova opština.

Republika Srpska 26.03.2015 | 14:22
Osipanje skupštinske većine u Srebrenici

Predsjednik SO Srebrenica Miloš Milovanović iz SNSD-a rekao je da će nastavak sjednice zakazati kada bude formirana stabilna skupštinska većina, jer je očito da je došlo do raspada koalicije koju su činile sve parlamentarne stranke pošto su u ovoj opštini skupštinsku većinu činili svi odbornici i niko nije bio u opoziciji.

Predsjednik Kluba odbornika SDA/SBiH Suljo Čakanović rekao je da je došlo do raspada takozvanog "bloka A" koji čine odbornici srpskih stranaka.

"U toku su međustranački razgovori koji će do kraja aprila omogućiti formiranje nove stabilne skupštinske većine koja će moći da donosi punovažne odluke i izvrši određene kadrovske promjene u ovoj lokalnoj zajednici i njenim ustanovama, bez bojazni da li će imati kvorum i natpolovičan broj glasova za donošenje odluka", rekao je Čakanović.

Odbornici su danas upoznati sa Studijom izvodljivosti o stanju djece i porodice u ovoj opštini i mogućnosti saradnje sa SOS dječijim selom u BiH.

Donesena je odluka kojom je određeno da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Srebrenica bude 0,12 odsto za 2015.godinu.

Kada je trebalo da se razmatraju izvještaji javnih ustanova i preduzeća sjednica je prekinuta, jer nijedan odbornički klub nije bio siguran da će imati podršku većine da se prihvate ili odbace neki izvještaji i smijene direktori ustanova čiji izvještaji ne dobiju podršku.

Prema riječima nekoliko odbornika, do podjele među stranačkim klubovima i nezvaničnog raspada skupštinske većine došlo je zbog Doma zdravlja, jer je grupa odbornika za podršku aktuelnom direktoru Nenadu Miloševiću, a druga je za imenovanje smijenjenog predsjednika Skupštine ove opštine Radomira Pavlovića na to mjesto.

Nekoliko odbornika je pomenulo Izvještaj o radu i poslovanju Doma zdravlja ističući da je njegov dug dostigao oko 1,4 miliona KM i da je u prošloj godini porastao za oko 284.000 KM.

Neki odbornički klubovi zagovarali su da se ne usvoji izvještaj te ustanove i smijeni aktuelni direktor koji je naslijedio dug veći od milion maraka i za kratko vrijeme nije ga uspio sanirati, a neki odbornički klubovi su za podršku programu mjera koji je taj direktor dostavio odbornicima.

Ipak, zbog nesigurnosti da li će bilo koja od dvije mogućnosti dobiti podršku skupštinske većine, odbornici su jednoglasno prihvatili prijedlog da se današnja sjednica prekine i nisu utvrdili termin njenog nastavka.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar